دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
دین, امنیت و اقتدار ملی
![دین, امنیت و اقتدار ملی](/web/imgs/16/152/5gs491.jpeg)
● مقدمه
امنیت، به عنوان یک مفهوم سیاسی، از ویژگیهای زندگی اجتماعی بوده و از هنگام شکلگیری زندگی جمعی مطرح بوده است. از طرفی این مفهوم، ارتباطی تنگاتنگ با ارزشهای اجتماعی بشر دارد. ارزشهای انسانی به دو گروه پایهای و روبنایی تقسیم میشوند: ارزشهای پایه، مانند عقیده، فرهنگ، آبرو، ناموس؛ و ارزشهای روبنایی، مانند مال و کشور و چیزهایی که به نوعی به انسان تعلق دارند. حفظ این ارزشهاست که فرایند امنیت ملی را شکل میدهد. این موضوع را در پنج محور عقیدتی و فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظامی بررسی میکنیم:
الف) عقیده و فرهنگ:
کارآمدترین عنصر و زیربنای تحولات دیگر اجتماعی ، فرهنگ است. همان طور که عقیده حق، با خود، فرهنگ خودباوری، خوداتکایی و رویکرد به فضایل انسانی، کرامت و بزرگمنشی را به همراه میآورد؛ در برابر، باورهای باطل، فرهنگ خودباختگی، وابستگی، فرومایگی و ابتذال و افسردگی و خمودگی را موجب میشود. تلاش اصلی دین، استقرار عقیده حق و فرهنگ بالنده است. البته عقیده را با زور، نه میتوان مستقر و نه پاسداری کرد. باور را با برهان به عقل و موعظه در دل مستقر میسازند. این راه استقرار است. روش تأمین امنیت آن نیز همین است. آنچه از عقیده حراست میکند، تحلیلهای صحیح از اندیشههای وحیانی است. تلاش دین، آن است که اندیشه حق را در بهترین فرصت و در سن نوجوانی در ذهنها مستقر کند و چون ذهن نوجوانان از زمینه پذیرش برخوردار است، قبل از بذرافشانی باطلگراها، باید آن را دریافت. با بالنده نمودن اندیشه جوانان و با تحلیلهای صحیح و منطقی، جامعه از آسیبها مصون میماند. بر این اساس، راه استقرار اندیشه و حفظ امنیت آن، اندیشه است؛ نه بهرهوری از ابزار زور و خشونت.
ب) اجتماعی:
ناامنیهای اجتماعی از دو جبهه پدیدار میشوند: یکی ناهنجاریهای فردی، که افراد اقدام به رفتار بزهکارانه میکنند و به طور کلی، به هنجارهای اجتماعی بیاعتنایی مینمایند؛ و دیگری چالشهای گروهی که توسط تشکلهای اجتماعی و سیاسی و قومیتهای گوناگون پدیدار میشوند. در محور اول، چون خاستگاه ناهنجاریهای فردی را فرهنگ و نیز فقر اقتصادی تشکیل میدهد، تلاش اصلی دین از بین بردن این زمینههاست و با رشد فرهنگی و شکوفا نمودن اقتصاد جامعه، آن زمینهها از بین میرود. اما نوع دوم از آسیبهای اجتماعی به صورت گروهی و حزبی پدیدار میشود. خاستگاه چالشهای اجتماعی را باید در عدم تأمین حقوق و بیتوجهی نهاد سیاسی به خواستههای اجتماعی مردم جستوجو کرد که عمده زمینه این نوع پدیدهها را در دو محور میتوان بررسی نمود:
۱) عدالت اجتماعی: اگر جامعه، بهویژه نهاد سیاسی، نسبت به تأمین حقوق اجتماعی مردم بیتفاوت باشد یا در زمینههایی مانند فراهم آوردن و توزیع امکانات عمومی بین اقشار جامعه تبعیض قائل شود، زمینه خیزش و شورش و ناامنی را فراهم کرده است. بیعدالتی محور مهم تهدید و ناامنی به حساب میآید که خطر اصلی ناامنی اجتماعی نیز از همین جبهه پدیدار میشود. دین با استقرار عدالت در تمام این محورها، زمینه این ناامنی را از بین میبرد.
۲) آزادیهای اجتماعی: اگر نهاد سیاسی یا هر قدرت دیگری، آزادیهای اجتماعی را محدود ساخت، مشارکت مردم را در امور خود برنتافت و تلاشهای اجتماعی و گروهی و احزاب را متوقف و یا محدود ساخت، زمینه انواع ناامنی و چالشگری را موجب شده است. دین با استقرار نهاد سیاسی در جامعه، زمینه مشارکت مردم را در امور اجتماعی فراهم میآورد. نظام دینی چون متکی بر مردم است، هیچگاه از آزادیهای اجتماعی در هراس نخواهد بود.
بدین ترتیب دین با استقرار عدالت اجتماعی و آزادی اجتماعی، زمینه چالشگریها را از بین میبرد؛ زیرا نهاد سیاسی دینی که پایگاه آن مردمند، از پشتوانه امنیت و اقتدار ملی در جامعه برخوردار است.
ج) اقتصادی:
بنیان زندگی دنیایی را اقتصاد شکل میدهد. زندگی مادی انسان، ناگزیر از بهرهوریهای گوناگون از مواهب مادی الهی میباشد. اقتصاد بیمار باعث انواع ناامنی و ناهنجاری و به خطر افتادن عزت و کرامت جامعه میگردد. فقر و نابسامانی اقتصادی، ضربه اصلی را به فرهنگ و باورهای دینی عموم مردم وارد آورده و ایمان افراد ضعیف را متزلزل میسازد. برخورد دین با آسیبهای جبهه اقتصادی، بسیار آشکار است. دین، یک مرام آخرتنگر که بیتوجه به زندگی و معاش دنیوی باشد، نیست. دین در نگرش واقعگرای خویش، هم به تولید و هم به توزیع سرمایه و نیز دانش و فناوری و همینطور مهار سرمایههای کلان توجه شایان دارد. دین در عین اینکه به تولید تشویق میکند، با وضع مقررات، در جهت تعدیل سرمایه، قدم برمیدارد. همچنین جامعهای که دین در آن مستقر شده است، در تکنولوژی، وابسته به دیگران نخواهد بود.
د) سیاسی:
نهادهای سیاسی بر دو گونهاند: گونه اول، نهادهای سیاسی غیر مردمی، همچون الیگارشی و آریستوکراسی میباشند. این طیف از آنجا که از پایگاه مردمی برخوردار نمیباشد، همواره از ناحیه چالشهای سیاسی تهدید میشود. این نوع نهادهای سیاسی که شاخصههای دیگر آنها، فقدان امنیت ملی و عدم استقرار نهادهای قانونی اجرایی و نیز ایجاد تفاوتها و ناهنجاری در قانونگذاری و نظام قضایی و نیز ناهنجاری در نظام مدیریتی و... میباشند، همان گونه که در استقرار نظام سیاسی ناکام میباشند، در استقرار امنیت ملی نیز ناکارآمد خواهند بود.
گونه دوم، نهادهای سیاسی مردمی هستند. این نوع نهادها هرچند تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند، در این اصل که از پایگاه مردمی بهره میبرند، مشترکند. این نوع نهاد سیاسی که دموکراسی نامیده میشود، مردم را در شؤون مختلف سیاست مشارکت میدهد و چون برخاسته از متن مردم است، در حقوق اجتماعی مردم هیچ گونه کاستی پدید نمیآورد.
ه) نظامی:
هیچ نهاد سیاسی در تأمین امنیت و اقتدار ملی، بینیاز از قوه قهریه نیست. هرچند بیشتر نهادهای سیاسی، تنها راه امنیت عمومی را ابراز خشونت میپندارند؛ اما امروز این فرهنگ در بین عموم یا بیشتر نظامهای حکومتی، پذیرفته شده است که برای تأمین امنیت، باید قدرت نظامی را افزایش داد و در برابر چالشهای داخلی و تهدیدهای خارجی به ستیز برخاست.
● اشاره
این مقاله، حاوی این نکته ارزشمند است که میتوان به کارکرد دین و دیانت در تأمین امنیت اندیشید و تأثیر رفتارهای دینی در ایجاد امنیت، قابل چشمپوشی نیست. مسلماً نمیتوان نقش دین را، خصوصاً در عرصه فرهنگ و اجتماع و آنچه تحت تأثیر نگرشها و بینشها و نیز هنجارها قرار میگیرد، نادیده گرفت. از طرفی نظامهای سیاسی، اقتصادی و حقوقی دین به طور طبیعی در راستای تأمین یکی از مهمترین نیازهای زندگی جمعی، یعنی مقوله امنیت قرار دارد. با وجود این نباید این نکته را از نظر دور داشت که سادگی و بساطت مفهوم امنیت، به منزله سادگی در تحلیل موقعیتهای امنیتساز و وضعیتهای ضد امنیت نیست. بحثهای فراوانی که امروزه در خصوص امنیت ملی و رویکردهای مختلف به آن میشود، از همین امر حکایت دارد.
شهرام شیرکوند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست