یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مامان بابا آلا زنگیا کی هستند


مامان بابا آلا زنگیا کی هستند

نمایش ماه تی تی کاری از گروه تئاتر زندگی نوشته اردشیر صالح پور و به کارگردانی گیتا بهادری ازتیر ماه سال جاری در تالارهنر به روی صحنه رفته وتا ۱۰مرداد ماه همچنان به روی صحنه است

نمایش " ماه تی تی" کاری از گروه تئاتر زندگی نوشته اردشیر صالح پور و به کارگردانی گیتا بهادری ازتیر ماه سال جاری در تالارهنر به روی صحنه رفته وتا ۱۰مرداد ماه همچنان به روی صحنه است.در این نمایش مریم آشوری، ژاکلین آواره، گیتا بهادری، مستانه جم نیا، سیما رحمانی، بهنام شرفی و رضا نعمتیان ایفای نقش می کنند. لازم به ذکر است این نمایش برنده جایزه دوم کارگردانی و اول بازیگری مرد از جشنواره ملی جوان ایرانی است.

کودکان و نوجوانان از گروه هایی هستند که در دسته بندی مخاطبان تئاتردر دنیا جایگاه ویژه ای دارند.در واقع نمایش کودک و نوجوان یکی از مهمترین ارکان آموزش و پرورش کودکان است که دراکثر جوامع به آن توجه می شود.کودکان قبل از رفتن به مدرسه با آن آشنا می شوند و در دوران تحصیل به عنوان یکی از دروس هنر با آن همراه می شوند. نقش ایفا می کنند یا به عنوان تماشاگر آن را تجربه می کنند. متاسفانه به این مهم در کشور ما به شکل جدی پرداخته نمی شود. فقط گاهی در فعالیت های فوق برنامه جایی هم به آن می دهند و تنها ارتباط کودک با تئاتر می ماند با نمایشه ای روی صحنه که برای آنها تولید می شود.

"ماه تیتی " هم یکی ازاین نمایش هاست که این روزها به روی صحنه است.داستان از این قرار است که:

دختران ایل در پی شرکت در مسابقه انتخاب بهترین دختر ایل برای جمع کردن هیزم به صحرا می روند."ماه تیتی" نیز که یکی از دخترانی است که همیشه در این مسابقه برنده می شود با آنها همراه می شود. ماه تی تی ویژگی هایی دارد از جمله هوش ، مسوولیت پذیری و قدرت رهبری گروه.آنها در صحرا گم می شوند ضمن اینکه در آن حوالی قبیله ای وجود دارد به نام "آلا زنگی ها" که دخترانی را که در خواب باشند می ربایند و می خورند..!! بچه ها تصمیم می گیرند که تا صبح نخوابند ولی با این همه خوابشان می گیرد و توسط آلا زنگی ها ربوده می شوند. ماه تی تی با تکیه برهوش خود و کمک دوستانش دشمن را فریب داده و از دست آنها اخلاص می شوند و به ایل خود برمی گردند...

نمایش "ماه تیتی" به لحاظ رعایت معیارهای تئاتر کودک تا حدودی موفق عمل کرده است. بازیگران بازی قابل قبولی دارند، رنگ ها ، لباس ها و صحنه به همراه موسیقی و شعر برای کودکان بسیار جذاب و گیراست. موسیقی اثر ضمن اینکه فضایی شاد را به وجود می آورد القا کننده فضای ایل است. اما متاسفانه تنها شاد بودن موسیقی برای کار کودک کافی نیست چون این موسیقی فقط شاد است ولی برای کودک مناسب نیست و مختص بزرگسالان است.

به لحاظ پرداخت محتوی و مضمون هم نمایش جای بحث دارد.قبول داریم که قهرمان نمایش با هوش است و کودکان دوست دارند با او همذات پنداری کنند واین پیام اثر نیز که در خواب غفلت رفتن همواره برایمان دردسرساز است نکته آموزنده ای است (جدای از اینکه کودکان با دیدن این نمایش در درون خود به این مفهوم می رسند یا نه؟) اما این سوال پیش می آید که آلا زنگی ها چه کسانی هستند؟ در جامعه خطراتی هست که مثل یک دشمن افراد جامعه را تهدید می کند.این نمایش هم می خواهد به کودکان این رابیاموزد که همیشه خطراتی هست که دوروبر ماست و با هوش و درایت و در خواب غفلت فرو نرفتن می توان بر آنها غلبه کرد. این پیام به خودی خود خوب است در واقع ایده، ایده خوبیست اما خوب پرداخت نشده.کودک هرگز نمی فهمد آلا زنگی ها چه کسانی هستند؟ و با این سئوال از سالن بیرون می رود.. گره برایش باز نمی شود.... یعنی اگر می خواهیم بگوییم در جامعه وقتی از بزرگترها دور شوی با خطر مواجه می شوی وتنها هوش و دانایی توست که به کمکت می آید..خب این خیلی خوب است ولی ما آن خطر را برای کودک در اینجا ناشناخته می گذاریم.. واقعا آلا زنگی ها چه کسانی هستند؟ نکند خدای نکرده دوباره می خواهیم بگوییم که دشمنانی داریم خارج از ایل و قبیله و خانواده ما..که همواره می خواهند ما را بخورند؟؟ تهیه کنندگان تئاتر کودک و نوجوان باید بدانند که دست به چه کار مهمی می زنند و چه مسوولیت بزرگی در جامعه دارند. نمایش ضمن اینکه تخیل کودک را پرورش می دهد و سرگرمش می کند ، می تواند پایه گذار آگاهی و باور کودک باشد ازین روست که در ساخت تئاتر برای کودکان همواره باید محتاطانه عمل کرد.

چرا که تفکر حاضر در نمایش به کودک منتقل می شود و از سوی دیگر نمایش و قهرمانان آن الگوهایی برای کودکان می شوند. آلا زنگی می تواند برای کودک مثلا نداشتن اعتماد به نفس باشد یا عدم مسوولیت پذیری یا خیلی چیزهای دیگر که الان بزرگترها در زندگی اجتماعی با آن درگیرند چون در کودکی آموزش لازم را ندیده اند. همه چیز را نمی شود به خارج از ایل خودمان نسبت دهیم در واقع باید بپذیریم و به کودکان هم بیاموزیم گاهی خطر در درون خود ماست. با همه اینها که گفتیم نمایش " ماه تیتی " به لحاظ شیوه اجرایی و در حوزه تئاتر کودک و نوجوان نمایشی است که موفق عمل کرده طنز خوبی دارد و سرشار از لحظات شاد و خاطره انگیز برای کودکان است. ضمن اینکه بازیگران بازی های دلنشین و جذاب را در این نمایش ارائه کردند.

نویسنده : سارا سالک



همچنین مشاهده کنید