دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

خلیج فارس تاریخی


خلیج فارس تاریخی

دهم اردیبهشت به نام «روز ملی خلیج فارس» مزین شده است، این دریا نه‌تنها قسمتی از قلمرو کشورمان است، بلکه بخشی مهم از هویت ملی ایرانیان محسوب می‌شود و این نامگذاری پاسداشت پیشینه تاریخی این مرز و بوم و صیانت از نام خلیج فارس خواهد بود.

دهم اردیبهشت به نام «روز ملی خلیج فارس» مزین شده است، این دریا نه‌تنها قسمتی از قلمرو کشورمان است، بلکه بخشی مهم از هویت ملی ایرانیان محسوب می‌شود و این نامگذاری پاسداشت پیشینه تاریخی این مرز و بوم و صیانت از نام خلیج فارس خواهد بود.

دریای پارس و خلیج فارس نامی است تاریخی که در عبور از قرون و اعصار به زمان ما رسیده و از قدمتی دیرین برابر تاریخ مضبوط جهان برخوردار است. نامی که از پنج قرن قبل از میلاد تا به امروز جامعه جهانی آن را به کار برده و چنین نیست که فقط ایرانیان آن را برگزیده باشند.

این نام چنان در اسناد و مکتوبات تاریخی و جغرافیایی به‌جامانده از روزگاران کهن هویداست که کمترین خدشه‌ای بر آن قابل تصور نیست. در کتب نگاشته شده از سوی مورخان و جغرافیدانان یونان و روم باستان و در مکتوبات یهودیان، ارامنه و مسلمانان و منابع پرشمار دیگری که از سوی علما و سیاحان اروپایی و آسیایی و عرب به‌جامانده، جملگی بر نام پارس و فارس اشاره و تاکید داشته‌اند. آثار تاریخی موجود و یافته‌های باستان‌شناسان نیز دال بر حضور تاثیرگذار تمدن‌های ایرانی در جزایر و بخش‌های جنوبی خلیج فارس است.

با وجود کثرت مستندات، متاسفانه در چند دهه اخیر به دلیل پاره‌ای مسائل سیاسی و شیطنت‌های استعماری، شماری از دولتمردان کشورهای عربی که سابقه تاسیس آنها کمتر از ۵۰ سال است، با طرح ادعاهایی وهم‌آلود و بی‌اساس درصدد جعل اصالت تاریخی خلیج فارس برآمدند تا با دگرگونی در حقایقی با پشتوانه چندهزار ساله، نامی جعلی را در اذهان جهانیان بنشانند. هرچند نتوانسته‌اند از این جعل آشکار بهره چندانی برند.

بی‌شک اهداف سیاست آمریکا و متحدانش سیطره بر منطقه از طریق حربه تفرقه بینداز و حکومت کن و ایجاد تنش به منظور پایداری این حضور است. همچنین از روند گسترش مناسبات ایران و کشورهای منطقه نگران هستند، چون آن را برخلاف منافع خود می‌دانند. سفرهای مکرر مقامات آمریکایی و عربی به این کشورها و القای سیاست ایران‌هراسی و بزرگنمایی برنامه هسته‌ای کشورمان با هدف ممانعت از تفاهم آنها با ایران است،‌استقرار سپر موشکی در کشورهای عربی منطقه برای تقابل با ایران و برگزاری رزمایش‌های مشترک به همراه متحدان فرامنطقه‌ای خود، تشویق به ایجاد نیروی نظامی مشترک در جزیره و طرح ایجاد نانوی عربی با هدف رویگرداندن این کشورها از ترجمه به رژیم صهیونیستی است، چنانچه همواره خود را حامی مذاکره اعراب با ایران درخصوص جزایر خلیج ‌فارس و ارجاع آن به محاکم و مجامع بین‌المللی قلمداد کرده‌اند.

با توجه به این شرایط لازم است جمهوری اسلامی ایران نهایت تلاش دیپلماتیک و فرهنگی خود را جهت دفاع مقتدرانه از این عنوان تاریخی به عنوان یکی از مصادیق حفظ تمامیت ارضی کشور در چارچوب قوانین بین‌المللی به کار بندد.

احمد مهدوی‌/‌ صداوسیمای مرکز خراسان شمالی