چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رد حادثه در برف


رد حادثه در برف

پرونده ای برای حوادث جاده ای در فصل زمستان

▪ برف و کولاک راه‌های ارتباطی ۱۶۰ روستای هشترود را مسدود کرد و تردد راه‌های ارتباطی باقی‌مانده فقط با زنجیر چرخ میسر است. (ایرنا)...

▪ غلامحسین مظلومی، سرپرست تیم فوتبال شاهین گفت: «روز گذشته با اتوبوس از بوشهر به سمت اصفهان حرکت کردیم اما به دلیل بارش شدید برف در جاده‌های یاسوج زمین‌گیر شدیم و سفری که قرار بود ۶ ساعته باشد، حدود ۲۰ ساعت طول کشید.» (مهر)

▪ بارش برف راه‌های ارتباطی ۸۰ روستای زنجان را مسدود کرد. رییس اداره تحقیقات و پیش‌بینی اداره کل هواشناسی استان زنجان، استفاده از زنجیرچرخ را در تردد این محور ضروری دانست. (ایرنا)

▪ سازمان هواشناسی کشور در اخطاریه شدیدی در مورد بارش برف و اختلال تردد در تهران و ۳ استان دیگر کشور، هشدار داد. عبدالرضا امیدوار شهری گفت: «بارش برف در سطح استان‌های تهران‌، البرز، قزوین و شمال سمنان باعث اختلال در تردد خواهد شد و در جاده‌ها و گذرگاه‌های منتهی به این استان‌ها وزش شدید و کولاک و برف دور از انتظار نیست.» (ایسنا)

... و این اخبار نشان می‌دهد «موضوع ویژه» این هفته اختصاص دارد به جاده‌های برفی زیبایی که خیلی وقت‌ها خطرهایشان نفس زیبایی‌شان را می‌گیرند.

● پلیس چه می گوید؟

آمـار تـصـادف‌هـا در زمـسـتـان کـمـتـر اسـت

از آن شب شومی که درویش خان نوازنده زیر چرخ‌های مرسدس بنز جناب مظفرالدین شاه جانش را از دست داد و به عنوان نخستین قربانی تصادف‌ها نامش در تاریخ ثبت شد، ۸۵ سال می‌گذرد. بر اساس آمار اعلام شده رسمی، در ۹ ماهه امسال، ۱۶ هزار و ۴۳۷ نفر کشته در اثر سوانح رانندگی داشته‌ایم. این آمار در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که تصادف‌ها کاهش ۳/۱۴ درصدی داشته است.

سرهنگ دکتر علیرضا اسماعیلی، مدیرگروه حمل و نقل و ترافیک کشور در گفت‌وگو با هفته‌نامه «سلامت» به بررسی علل تصادف‌های رانندگی در فصل زمستان می‌پردازد.

▪ سرهنگ اسماعیلی! آیا فصل‌های مختلف سال در آمار تصادف نقشی دارند؟

بله، آمار و تحقیقات پلیس راهنمایی و رانندگی و کارشناسان نشان می‌دهد تعداد تصادف در روز‌های سردسال و زمستان از دیگر فصل‌ها کمتر است که این مساله می‌تواند به چند دلیل باشد؛ از آنجا که شرایط آب و هوایی در فصل زمستان مساعد نیست، آمار سفرهای تفریحی بسیار کم می‌شود. با کاهش تردد‌های برون شهری، تلفات و صدمه‌های جانی و خسارت مالی نیز کمتر خواهد شد. عامل دیگر، کوتاهی مدت روز است، از‌ آنجا که افراد ترجیح می‌دهند در روز و هنگامی که هوا روشن است رانندگی کنند، کمتر بیرون می‌روند و تصادف هم کمتر رخ می‌دهد.

▪ مهم‌ترین عوامل در تصادف فصل‌های سرد سال چیست؟

اگر بخواهیم دلایل وقوع تصادف را در فصل زمستان با نگاه کارشناسی بررسی کنیم، به ۳ عامل می‌توان اشاره کرد؛ لغزنده بودن سطح جاده‌ها، محدودیت دید و استرس و شرایط روحی راننده به دلیل بدی آب و هوا. باید به این نکته هم توجه داشت که گاهی آمار مرگ و میر یا تصادف‌های رانندگی کم است اما عاملی که باعث مرگ و میر در اثر همین تصادف‌های کم‌تعداد می‌شود، بسیار دردناک است مثلا شاید هنگام بروز تصادف، شخصی بر اثر سانحه جان خود را از دست ندهد اما مصدوم بر اثر یخ‌زدگی یا دیر رسیدن اورژانس، از بین برود.

▪ برای پیشگیری از بروز تصادف در فصل‌های سرد سال، چه اقدام‌هایی می‌توان انجام داد؟

مدیران حوزه راهداری و پلیس امداد نقش مهمی در کاهش تلفات و تصادف برون شهری دارند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته، در تمام محورهای برون شهری به‌خصوص محورهای حادثه‌خیز، تابلوهای دیجیتالی نصب شده است که راننده را از طول مسیر و جاده باخبر می‌کند. راننده با مشاهده این تابلو، خود را برای مواجهه با خطر آماده می‌کند یا تصمیم می‌گیرد مسیر حرکت خود را تغییر دهد. البته در کشور ما تعداد تابلوهای پیام کوتاه رانندگی نسبت به جمعیت و جاده‌ها کم است که باید برای آن اقدام اساسی انجام داد. راهکار دیگر، هوشیاری پلیس و نیروهای امداد هنگام بروز تصادف است. این ارگان‌ها باید در مدت زمان کوتاه بتوانند به افراد صدمه‌دیده کمک کنند و آنان را از خطرهای جدی نجات دهند. علاوه?بر این هوشیاری راننده نقش بسیار مهمی در بروز تصادف دارد. متاسفانه رانندگان ایرانی ریسک پذیری بالایی دارند و با وجود شرایط بد آب و هوایی، از مسیرها و گردنه‌های پرخطر عبور می‌کنند که همین امر وقوع حادثه‌های دلخراش را در پی خواهد داشت.

▪ به‌عنوان یک مقام مسوول، اگر بخواهید نکته‌هایی را هنگام رانندگی در فصل زمستان به رانندگان پیشنهاد دهید، چه نکاتی را عنوان می‌کنید؟

رانندگی در فصل زمستان شرایط خاص خود را می‌طلبد، پیشنهاد می‌کنم تا آنجا که امکان دارد از مسافرت‌های غیرضروری خودداری کنید. قبل از سفر، از وضعیت مسیر حرکت و شرایط آب و هوایی که به وسیله ایستگاه‌های هواشناسی اعلام می‌شود، مطلع شوید. چرخ‌ها و لاستیک خودرو را قبل از حرکت آزمایش و لاستیک مناسب فصل زمستان را انتخاب کنید. هنگام رانندگی در روزهای برفی و بارانی با سرعت کمتر از روزهای معمولی حرکت کنید و خودرو را در حرکت ثابت نگه دارید. در راه‌های پردست انداز زیاد سرعت نگیرید و در پیچ‌ها با دقت و به آرامی گردش کنید. در یک سطح لغزنده هنگام سرعت از تغییر وضعیت به دنده سنگین خودداری کنید و از رانندگی در لبه راه‌ها بپرهیزید.

● فوت و فن کوزه‌گری برای رانندگی در برف و بوران

▪ عـیـنـک شـنـا بـزنـیـد

ضدیخ ماشین را عوض کرده‌اید، لاستیک‌های یخ‌شکن نو خریده‌اید، زنجیرچرخ تهیه کرده‌اید، بخاری ماشین را امتحان کرده‌اید و دیگر خیالتان راحت است که در سفرتان در یک جاده برفی مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد. همه اینها برای اینکه شما را در بین برف و بوران به جلو ببرند و به مقصدتان برسانند کافی‌اند اما فکر کرده‌اید اگر اوضاع جاده طوری باشد که نتوانید جلوتر بروید چه؟ اگر بین برف‌گیر افتاده باشید ؟ اصلا جاده بسته باشد و مجبور باشید مدتی را در همان هوای سرد درون ماشین و به دور از آبادی بمانید؟ اینجاست که فقط سالم بودن ماشین و زمستانی بودن آن به تنهایی کافی نیست.

▪ جعبه کمک‌های اولیه

مسافرت در فصل زمستان در جاده‌های برفی بیشتر از هر زمانی نیاز به یک جعبه کمک‌های اولیه مخصوص یعنی چیزی بیشتر از چند عدد باند و چسب و بتادین دارد. ممکن است کمی وسواسی به نظر برسد اما بهتر است بین همه چمدان‌ها و وسایل اضافی صندوق ماشین جای کوچکی برای یک جعبه کوچک در نظر بگیرید؛ جعبه‌ای که در زمان گرفتاری در برف حتی در اتوبان تهران - کرج می‌تواند کاملا به دردتان بخورد، چه برسد در کولاک برف گردنه گدوک.

برای اینکه به راحتی سراغ جعبه زمستانی‌تان بروید باید اول یک بسته کوچک درون داشبورد ماشین داشته باشید. در این بسته، یک جفت دستکش کلفت و یک عدد کلاه و یک عینک شنا قرار بدهید تا زمانی که می‌خواهید از ماشین پیاده شوید و به صندوق عقب دسترسی پیدا کنید بتوانید برای همان چند ثانیه هم آن سرمای کشنده را تحمل کنید.

▪ عینک شنا

همراه داشتن عینک شنای بزرگ که کاملا دور چشمتان را کیپ نگه دارد از آن فوت‌های کوزه‌گری است. همه شما ممکن است به عینک اسکی دسترسی نداشته باشید و اگر اهل اسکی نیستید اصلا برایتان به صرفه نباشد که یک عینک گران اسکی فقط برای روز مبادا تهیه کنید. اما چرا و این فوت کوزه‌گری به چه کار آید؟ وقتی که شما در جاده‌های برفی ‌گیر می‌افتید و مخصوصا وقتی بوران می‌شود و باد و برف نمی‌گذارند شما خوب اطرافتان را ببینید؛ این عینک می‌تواند کمک فوق‌العاده‌ای برای شما باشد و چشم‌های شما را از آسیب‌های احتمالی و سخت حفظ کند.

▪ پتوی زیپ‌دار، چراغ قوه و شیشه پاک‌کن

در خود صندوق کمک‌های اولیه به غیر از لوازم مراقبت‌های پزشکی اولیه حتما وسایل زیر را قرار دهید. دو عدد پتوی سفری را در کیسه‌های زیپ‌دار کوچکی که می‌شود آنها را وکیوم کرد تا جاگیر نباشند، قرار دهید. چراغ قوه با چند عدد باتری نو که تاریخ مصرفشان نگذشته باشد. یک جفت چکمه پلاستیکی باغبانی، چاقو، یک بیلچه کوچک، یک عدد تیغ موکت‌بر برای بریدن کمربند ایمنی در مواقع لزوم یا حتی پاره‌کردن صندلی‌ها و استفاده از ابر درون آنها، یک عدد سوت برای علامت‌دادن به دیگران در میان برف و مه، یک کیسه کوچک مخلوط شن و نمک، دو عدد طناب نایلونی محکم برای بوکسل کردن احتمالی ماشین، فندک و کبریت، مایع شیشه شور ضدیخ (می‌توانید آن را با کمی الکل یا مقدار زیادی مایع شوینده مخلوط کنید) چند عدد کیسه پلاستیکی برای نگهداری زباله، در صورت امکان یک عدد کیسه خواب هم داخل ماشین بگذارید. کاپشن‌های بارانی نایلونی که به هیچ وجه جای زیادی نمی‌گیرند.

▪ بشقاب یکبار مصرف، ژل‌ ضدعفونی و کنسرو

چند عدد بشقاب یکبار مصرف، چسب لنت پهن، کرم مرطوب‌کننده برای مقابله با سرما، بسته‌های ژل ضدعفونی کوچک برای شستشوی دست بدون آب، دو عدد بطری آب معدنی، چند عدد کنسرو و غذای آماده، بیسکویت‌های دایجستیو، شکلات و خوراکی‌های انرژی‌زا مانند خرمای خشک یا توت، چای کیسه‌ای، کتاب یا مجله یا وسیله سرگرمی برای زمانی که باید منتظر کمک بمانید.

تمام این وسایل را هربار قبل از رفتن به سفر بررسی کنید و به‌طور مرتب در یک جعبه محکم در جایی در دسترس قرار دهید. تاریخ مصرف مواد خوراکی و فاسد‌شدنی را هرازگاهی بررسی کنید و در صورت لزوم آنها را تعویض کنید. در صورت امکان می‌توانید به این وسایل یک گاز پیک‌نیکی کوچک و سفری و یک تابه کوچک اضافه کنید اما توجه داشته باشید به هیچ‌وجه این وسیله را داخل ماشین روشن نکنید.

● توصیه‌ها و هشدارهای غذایی دکتر محمدرضا وفا متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی

خــوراکــی هــای ســفــری

▪ آقای دکتر! با توجه به اینکه سفر در روزهای سرد سال ممکن است با تصادف یا در راه ماندن به علت بارش سنگین برف و باران همراه باشد، همراه داشتن چه خوراکی‌هایی را به افرادی که مجبورند در چنین روزهایی سفر کنند، ‌توصیه می‌کنید؟

معمولا در طول سفر امکان طبخ غذا و دسترسی به خوراکی‌ها و غذاهای گرم وجود ندارد. از طرفی سفر در روزهای سرد سال گاهی به دلیل شرایط بد آب وهوایی، طولانی‌تر از شرایط عادی می‌شود، بنابراین همراه بردن موادغذایی و خوراکی‌های سبک، در دسترس و در عین حال مغذی، لازم است.

▪ مثلا چه خوراکی‌هایی؟

غذاهای کنسرو شده (مانند کنسرو گوشت)، خشکبار، میوه‌های تازه یا خشک، شیرهای استریلیزه که ماندگاری بالایی دارند، انواع برگه‌ها و مغز‌هایی مانند پسته، بادام، فندق یا گردو که ماندگاری بالایی دارند و چندان تحت‌تاثیر دما قرار نمی‌گیرند و دچار فساد یا خرابی نمی‌شوند، برای سفر در روزهای سرد سال مناسب هستند. این خوراکی‌های ساده و سبک می‌توانند در تمام شرایط سفر و به راحتی، مورد استفاده قرار بگیرند. علاوه بر در دسترس بودن و راحتی مصرف، تراکم کالری این خوراکی‌ها هم بالاست و خوردن آنها می‌تواند باعث تامین سهم قابل توجهی از کالری مورد نیاز روزانه افراد شود. از آنجا که امکان در راه ماندن هنگام سفر در برف و باران وجود دارد، مصرف خوراکی‌هایی مانند مغزدانه‌ها احساس سیری به وجود می‌آورد و طی راه و سفر را قابل‌تحمل می‌کند.

▪ در انتخاب مغزدانه‌ها باید به چه نکته‌هایی توجه کنیم؟

باید مغزدانه‌های سالم و تازه را با خود به سفر برد و از خوردن مغزهای شور و سرشار از نمک پرهیز کرد. با این کار هم به حفظ سلامت در طول سفر کمک می‌شود و مواد مغذی بیشتری به بدن می‌رسد و هم عطش بیش از اندازه به وجود نمی‌آید.

▪ بهترین خوراکی‌هایی که می‌توان از گروه غلات به عنوان آذوقه سفر انتخاب کرد، چه هستند؟

انواع نان‌‌های تازه یا خشک، بیسکویت‌ها و کیک‌های ساده و کم‌شیرین انتخاب‌های مناسب‌تری از گروه غلات هستند. البته اگر بتوانید انواع سبوس‌دار این غلات را با خود همراه داشته باشید، با مصرف آنها مواد مغذی‌تر و مفیدتری به بدنتان خواهید رساند.

▪ پیشنهاد شما برای یک نوشیدنی مناسب در طول چنین سفرهایی چیست؟

نوشیدنی‌های گرم، بهترین نوشیدنی‌ها در طول سفرهای زمستانی و سفر در روزهای سرد سال هستند؛ مثلا می‌توان یک فلاسک آب‌جوش با کمی چای ساده یا کیسه‌ای همراه داشت تا با نوشیدن آن در طول سفر، هم تشنگی و خستگی رفع شود و هم کمی گرم شد.

▪ آقای دکتر! شما در صحبت‌های خود، کنسروها را هم از خوراکی‌های مناسب برای سفر معرفی کردید. آیا غذاهای کنسروی باید هنگام مصرف جوشانده شوند یا می‌توان آنها را در خانه جوشاند و همراه برد؟

اگر قرار به جوشاندن باشد، باید کنسروها را درست پیش از مصرف آنها جوشاند. البته اگر شرایط فیزیکی کنسروها مناسب باشد، یعنی بادکردگی نداشته باشند و تاریخ مصرفشان هم نگذشته باشد، می‌توان آنها را پیش از مصرف فقط گرم کرد و نیازی به ۲۰ دقیقه جوشاندنشان نیست.

▪ اگر در سفر، نوزادی هم همراه داشته باشیم، توجه به چه نکته‌هایی درباره خوراک او ضروری است؟

اگر نوزاد زیر ۶ ماه باشد، تغذیه با شیرمادر برایش کافی است، اما اگر نوزاد بالای ۶ ماه سن داشته باشد و غذای کمکی هم بخورد یا زیر ۶ ماه باشد ولی به دلایلی شیرخشک مصرف کند، باید حتما یک فلاسک آب‌جوش همراه داشته باشید و از آب‌جوشیده و خنک‌شده برای تهیه غذای کمکی یا شیرخشک او استفاده کنید. به هیچ وجه نباید از هر آبی برای تهیه غذای نوزاد استفاده کرد. شیرخشک یا غذای کمکی آماده او را به مقدار کافی همراه داشته باشید، هرگز به خیال خریدن شیرخشک و غذای کمکی از داروخانه‌‌های مقصد، نباید بدون ذخیره کافی این خوراکی‌ها سفر را شروع کرد، چون ممکن است به دلایلی، مجبور شوید ساعت‌ها در راه بمانید و نوزاد در این ساعت‌ها به تغذیه مناسب نیاز دارد.

▪ لطفا در مورد تغذیه مناسب سالمندان در سفر هم برایمان توضیح ‌دهید.

سالمندان با توجه به شرایط گوارشی و دندانی‌شان، نمی‌توانند همه نوع خوراکی را در طول سفر مصرف کنند، بنابراین می‌توانید مثلا مغزدانه‌ها را برای آنها آسیاب کنید یا میوه‌ها و برگه‌های بسیار نرم را برایشان کنار بگذارید. به‌طور کلی بهتر است خوراکی‌های سالم، مغذی و نرم برای سالمندان از پیش تهیه شود. آب ساده و چای گرم هم نوشیدنی‌های مناسبی برای آنها محسوب می‌شوند.

▪ وضعیت خورد و خوراک بیماران خاص در طول سفرهای زمستانی باید به چه صورت باشد؟

اصل کلی بر این است که تمام بیماران خاص از بیماران کلیوی و دیابتی گرفته تا بیماران قلبی و ریوی، پیش از هر سفر، با متخصص خود مشورت کنند و مشاوره و راهنمایی‌های لازم برای داشتن یک سفر مناسب را از آنها بگیرند، اما می‌توان گفت مثلا بیماران قلبی نباید در طول سفر غذاهای بیش از اندازه چرب، شور یا فرآوری‌شده مصرف کنند یا نباید مصرف به اندازه و مناسب آب و سبزی‌ها را فراموش کنند. بیماران دیابتی باید تا حد امکان در سفر به جای کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده مانند نان‌های سفید، از غلات سبوس‌دار استفاده کنند. کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده نماد گلایسمی بالاتری دارند و می‌توانند بر کنترل قند خون، تاثیر منفی بگذارند. بیماران کلیوی باید حواسشان به دریافت انواع عناصر مانند بی‌کربنات، منیزیم، فسفر یا برقراری تعادل بین آب و الکترولیت‌های بدنشان باشد.

▪ آیا در شرایط اضطراری هم رعایت این نکته‌ها، ضروری است؟

در سفرهای زمینی، اگر شرایط واقعا اضطراری و در راه ماندگی (مثلا گیرافتادن در برف) برای خانواده‌ای که بیمار خاصی همراه دارند اتفاق بیفتد، تا خروج از شرایط اضطرار، خیلی از اولویت‌ها عوض می‌شوند، مثلا در چنین شرایطی، گرسنه و تشنه نماندن مهم‌تر از غلات سبوس‌دار یا غذای کم‌نمک خوردن است. بیشتر توصیه‌های ما برای شرایط عادی و ایده‌آل است.

مهندس رضا پزشک‌پور‌تبریزی معاون طرح و برنامه ستاد معاینه فنی خودروهای تهران می‌گوید:

● زنـجـیـر چـرخ کـافـی نـیـسـت

ایمنی خودرو به‌گونه‌ای است که نمی‌توان یک بخش را به بخش دیگر اولویت داد، یعنی قبل از اینکه اقدام به سفر کنید به‌خصوص در فصل سرما باید از ایمن بودن همه بخش‌های خودروی خود اطمینان حاصل‌کنید. اولین اقدام شما قبل از سفر این است که خودروی خود را به مراکز معاینه فنی ببرید، با امکاناتی که در این مراکز وجود دارد، قسمت‌های حساس خودروی شما مانند جلوبندی، اتصالات و اهرم‌بندی فرمان، ترمز، سیستم روشنایی و کمک‌فنر، کارکرد موتور از نظر آلودگی و مصرف سوخت بررسی می‌شود. این کار تنها ۱۰ تا ۱۵ دقیقه وقت لازم دارد، در حالی که اگر خودروی خود را پیش مکانیک ببرید باید قطعات را باز کند که این کار زمان‌بر است. در حقیقت در تمام دنیا عرف است که خودرو را برای چکاپ به مراکز معاینه فنی خودرو می‌برند و بعد از اطمینان از سلامت و ایمنی آن سفر می‌کنند. حالا که مطمئن شدید، خودروی شما شرایط مطلوبی دارد باید به عنوان راننده اقدام‌های زیر را انجام دهید:

۱- حتما قبل از سفر در فصل سرما، تجهیزات اضافی مانند زنجیر‌چرخ همراه داشته باشید. جالب است بدانید یکی از ماموران راهور ناجا طی چند روز گذشته که وضعیت جاده‌ها برفی بود، بیان داشت، در یک روز شاید بیش از ۵ زنجیرچرخ را برای رانندگان بسته است. بنابراین صرف خرید زنجیرچرخ کافی نیست،‌بلکه باید چند بار تمرین کنید و نحوه بستن آن را یاد بگیرید.

۲- حتما تجهیزات کمکی مانند بیلچه کوچک، مثلث خطر و چراغ قوه را در خودروی خود داشته باشید.

۳- ضدیخ کافی همراه خود داشته باشید.

۴- عمر تایر شما اهمیت زیادی دارد و ممکن است در مراکز معاینه فنی دیده نشود، اما گاهی لاستیک‌ها، با وجود داشتن ظاهری سالم به دلیل آنکه از عمر استانداردشان گذشته، برای استفاده در جاده قابل اطمینان نیستند. بنابراین حتما به عمر تایر خودرویتان توجه کنید.

۵- بسیار دیده شده رانندگانی که در جاده دچار مشکل شده‌اند، نیازمند یک آچار ساده بودند و وقتی از آنها می‌پرسیم که چرا همراهتان ندارید، می‌گویند من که مکانیک نیستم! درست است شما مکانیک نیستید و نمی‌خواهید موتور ماشینتان را تعمیر کنید، اما بسیاری از نقص‌های خودروی شما به کمک همین تجهیزات ساده رفع می‌شود.

۶- استفاده از لامپ‌های استاندارد اهمیت زیادی دارد. در شرایط جوی برفی و بارانی و حتی مه علاوه بر دید خودتان دید راننده مقابل نیز اهمیت زیادی دارد. اگر از لامپ‌های غیراستاندارد استفاده کنید، راننده مقابل شما به خطر می‌افتد. علاوه بر آن از چراغ‌های زنون غیراستاندارد نیز استفاده نکنید، چون فاجعه‌بار است.

۷- سلامت شیشه‌شو و برف‌ پاک‌کن خودروی خود را بررسی کنید. همان‌طور که می‌دانید زمانی که شدت برف زیاد است روی سطح شیشه یخ می‌بندد و راننده دچار کوری موقت می‌شود. بنابراین داخل شیشه‌شویتان از مواد ضدانجماد استفاده کنید. برخی از رانندگان تصور می‌کنند اگر برف پاک‌کن سمت شاگرد کار نکند اهمیت ندارد در حالی که راننده برای رانندگی، نیازمند دید کامل شیشه جلو است.

۸- قبل از سفر باد لاستیک‌های خودرو را چک کنید. برخی رانندگان در فصل برف و بوران برای اینکه میزان چسبندگی چرخ‌های ماشین با زمین بیشتر شود، باد لاستیک خود را کم می‌کنند. ما توصیه نمی‌کنیم که باد لاستیک خود را کم کنید،‌ ولی عکس این قضیه مخاطره‌آمیز است. به طور مثال اگر باد لاستیک خودرویتان باید ۲۹ باشد، آن را زیاد و روی ۳۲ تنظیم کنید، سطح چسبندگی کم می‌شود و درواقع تنظیم نبودن باد چرخ خودرو، می‌تواند باعث انحراف خودرو از مسیر مستقیم شود.

۹- بخاری خودروی خود را قبل از سفر بررسی کنید و از سلامت آن مطمئن شوید تا قدرت زدن باد گرم به سطح شیشه‌ها را داشته باشد و بتواند یخ روی شیشه را آب کند.

۱۰- علاوه بر بخاری ماشین، حواستان باشد، گرم‌کن شیشه عقب خودروها به سلامت کار کند.

۱۱- داشتن یک دستمال تمیز برای پاک کردن بخار شیشه‌ها بسیار موثر خواهد بود.

۱۲- در جاده‌های برفی معمولا سطح چراغ‌های جلوی خودرو با یخ پوشیده می‌شود، لازم است راننده در یک مکان مناسب توقف و چراغ‌ها را پاک کند. همچنین لازم است چراغ‌های زیر ماشین را روشن کند.

۱۳- گاهی رانندگان به دلیل نور داخل تونل، چراغ‌های ماشین خود را روشن نمی‌کنند. در حالی که راننده‌ای که از وضعیت روشنایی وارد تاریکی می‌شود، نمی‌تواند ماشین‌های دیگر را ببیند بنابراین زمان ورود به تونل، چراغ‌های خود را روشن نگه دارید.

۱۴- بیشترین استفاده‌ای که در شرایط برفی از خودرو می‌شود، سیستم برقی آن است و در نتیجه اگر راننده از خودرویی با باتری، دینام یا تسمه دینام فرسوده استفاده کند، ایمنی خودرو به خطر می‌افتد.

● در چه شرایطی سفر نرویم؟

ایمنی خودرو مساله‌ای است که نمی‌توان در موردش اولویت‌بندی قائل شد اما برخی نکات ایمنی اهمیت بیشتری دارند. به‌طور مثال اگر گرم‌کن شیشه عقب کار نکند، افرادی که در صندلی عقب نشسته‌اند، می‌توانند با دستمال شیشه را پاک کنند، اما اگر دینام خودرو دچار مشکل شود خطرناک است. به‌طور کلی سیستم برقی خودرو، تجهیزات ظاهری، شیشه‌شوی، برف پاک‌کن و وضعیت لاستیک‌ها اهمیت ویژه‌ای دارند.

● بعضی ماشین‌ها ایمن‌ترند؟

برخی افراد تصور می‌کنند ماشین‌های گران‌قیمت‌تر ایمن‌تر هستند. اما باید بدانید ایمن بودن ماشین یک مساله نسبی است و اگر راننده خودرو تمام مواردی که بیان شد رعایت و قبل از سفر به مراکز معاینه فنی مراجعه کند، آن ماشین در سفر ایمن خواهد بود. نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، در تصادف‌های جاده‌ای ایمنی خودرو، جاده و نیروی انسانی اهمیت دارد و اگر آمار تصادف‌ها بالا می‌رود، نمی‌توان آن را به ایمن نبودن خودرو نسبت داد بلکه سه‌ضلع آن مثلث را باید در نظر گرفت. همچنین تصور کنید خودرویی مانند پراید بالای ۶۰ اسب‌بخار قدرت دارد، اما باید نوع استفاده از خودرو را با توجه به قدرت آن درنظر گرفت. یعنی اگر ماشینی قدرتش بالا بود، اگر از همه توانایی‌اش استفاده کنیم، باعث حادثه می‌شود. چون تجهیزات ایمنی در آن حدی نیست که با نهایت قدرت از آن استفاده کنید. درست است که برخی خودروها نسبت به برخی دیگر ایمن‌تر هستند، اما نحوه استفاده از آن اهمیت زیادی دارد.

مهدیه آقازمانی

سارا دماوندان

ندا احمدلو