پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
گردشگری دریائی پرجاذبه اما فراموش شده
صنعت گردشگری کشور با همه مزیتهائی که دارد سالها است افتان و خیزان در کنار سایر بخشهای اقتصادی کشور به حرکت خود ادامه داده اما هرگز حرفی برای گفتن نداشته است.
این در حالی است که جاذبههای گردشگری ایران در دنیا منحصربهفرد، بینظیر و زبانزد خاص و عام است.
علیرغم اینکه کشورمان از حیث میراث فرهنگی جزء ۱۰ کشور جهان است اما متأسفانه یک صدم درصد از سهم تجارت ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد دلاری صنعت توریسم جهانی را بر عهده دارد.
گزارشهای سازمان جهانی گردشگری (WTO) حاکی است هزینههای سالانه گردشگری در دنیا بیش از ۲ هزار میلیارد دلار است. در بسیاری از کشورها از جمله اسپانیا با ۵۰ میلیون مسافر خارجی در سال، صنعت توریسم بهصورت منبع اصلی ایجاد شغل درآمده و جمعیتی بالغ بر ۱۰۰ میلیون نفر در دنیا به این حرفه اشتغال دارند.
هر چند ۶۰ درصد از کل گردشگران جهان را اروپا به خود جلب میکند اما حدود ۷۰ درصد درآمد گردشگری خاورمیانه متعلق به کشورهای مصر و عربستان است.
برخی از کشورها امروزه به سمت گردشگری دریائی روی آوردهاند. کشورهای مالزی، اندونزی، هند، سنگاپور، هنگکنگ، چین و ژاپن در این زمینه پیشقدم شدهاند. دبی در حال ساختن ۳ جزیره مصنوعی به شکل نخل میباشد.
مالزی برای ایجاد گردشگری پایدار در این کشور پارکهای دریائی در جزایر تیکا و ... را گسترش میدهد. کشور اندونزی نیز با استفاده از شیوههای سنتی و مدرن گردشگری دریائی را روز به روز توسعه میدهد.
در این میان کشور ایران با همه موهبتهای الهی که در اختیار دارد هنوز نتوانسته است از صنعت گردشگری دریائی بهنحو مطلوب استفاده کند. اما از آنجائیکه توسعه صنعت گردشگری همچنین گردشگری دریائی در برنامه چهارم پیشبینی شده میتوان برای رونق آن در آینده امیدوار بود.
در ماده ۳۴ قانون برنامه چهارم توسعه در این زمینه آمده است:
دولت موظف است، بهمنظور تسهیل تجارت و حمل و نقل، استقرار صنایع دریائی، گسترش گردشگری، لوایح مورد نیاز برای توسعه فعالیتهای دریائی را با اصلاح قوانین مرتبط و حذف وظایف موازی، مشابه و متضاد و تجمیع وظایف همگن و متجانس هر یک از دستگاهها، تفکیک کامل وظایف دستگاهها، برای اعمال حاکمیت تهیه و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه نماید.
در بند و همین ماده نیز توسعه گردشگری دریائی مورد تأکید قرار گرفته است:
علاوه بر آنچه اشاره رفت اظهارنظر مسئولان سازمان گردشگری و میراث فرهنگی نیز ما را به افق روشن این صنعت امیدوار میکند. بر اساس آنچه مسئولان وعده دادهاند. راهاندازی پژوهشکده فرهنگ و تمدن در خصوص، استفاده از سواحل خلیجفارس، فعال کردن جزایر قشم و کیش، با استفاده از سرمایهگذاران خارجی، اختصاص بن سفر به کارمندان، تشکیل شرکتهای مشترک گردشگری در کشور در دست مطالعه و اجراء است. اما نکتهای که نباید از آن غافل شد استفاده از کشتیهای بزرگ و مجلل تفریحی برای اعزام گردشگران به نقاط دیدنی جهان است که روزبهروز بر تعداد آنها افزوده میشود.
در چنین شرایطی هم مالکان و دارندگان کشتیها سد و قابل ملاحظهای کسب میکنند و هم کشورهائی که گردشگران برای مشاهده نقاط دیدنی آنها رهسپار میشوند، درآمد کسب میکنند.
حال که قرار است طرحی نو در صنعت گردشگری کشور انداخته شود بد نیست برای توسعه هر چه بیشتر گردشگری دریائی، تهیه کشتی با امکانات ویژه همچنین اعزام تورهای دریائی نیز مورد توجه مسئولان، کارشناسان و دستاندرکاران قرار گیرد تا گردشگری دریائی نیز از بوته فراموشی بیرون بیاید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست