پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
بنیاد غلط مدیریت فرهنگی
مدیریت فرهنگی مدیریت تصمیمها و اجرای خوب آنهاست. مدیریت برای ما این گونه شده است که کل روند فرهنگی و هنری شهر را میخواهد دگرگون میکند. جریان هنری با تصمیمهای مدیریتی نیست. این جریانها همواره بوده و خوب و بدش ابدا ربطی به مدیر هنری ندارد. بر خلاف روند کنونی مدیریت فرهنگی، این مدیر است که با تأمل و دقت نظر روی آثار فرهنگی و هنری روند مدیریتیاش را بازسازی میکند. یعنی این که، مدیر در بدو تحویل سازمان مدیریتیاش از جریانهای هنری میآموزد که چه گونه باید توان این جریانها را افزون کرد. و خوب و بد آثار و روند هنری ابدا به مدیر فرهنگی ارتباطی ندارد. این کار منتقدان است که درون خود جریان فرهنگی ایستادهاند.
بنای سخن من این است که، مدیریت فرهنگی تصمیم گیرنده نیست بل که، مجری ایدههای هنریست. ایدههایی که از تولید آثار هنری سرچشمه میگیرد. نه از سخنان انباشتهی بی دروپیکر که برای جلب نظر مدیر ترشح میشود. تغییر روند تولیدات هنری هرگز به جریان هنری نینجامیده است. آن چه که در چهار سال گذشته در مدیریت ارشاد ملاحظه کردیم از این قرار بود که معنویتی را که کاملا برداشتی شخصی بوده وارد هنر کند. اندکی بهرهی هنری کافی بود نشان دهد که بنیاد هنر معناست. حال آن که این خط و نشان (هنر معنوی) سبب شد تا برخی با نام عکاسان برجستهی تبریز بر دیگران تحمیل شود. ذوق هنری مدیر از این رو مهم است که، تحلیلی از آثار هنری داشته باشد. و گرنه تصمیمهای مدیریتی بدون هیچ برداشتی از آثار هنری فقط به تجربههای تلخ پیشین خواهد پیوست. و کسی که نزدیکی با سلیقههای مدیر دارد موفق به دریافت مدال شایسته خواهد شد.
سازمان دهی تولیدات هنری از وظایف مدیر فرهنگیست. و بدون حضور هنرمندان در صدر تصمیمات او انرژی او صرف کارهای بی هودهای خواهد شد که کارنامهای نه چندان درخشان از خود به یادگار میگذارد. «چه چیز روند تولید هنر را افزایش میدهد» از پرسشها و دغدغههاییست که مدیر فرهنگی تا آخرین روز کاریاش با آن کلنجار میرود؛ نه این که «چه گونه میتوان روند کنونی هنر را تغییر داد». این بیشک همان تجربههایی را در سر دارد که پس از انقلاب همواره به کند شدن تولیدات هنری انجامیده است: تغییر به جای تثبیت. با پرسش اخیر است که سلیقههای هنرمند به سلیقههای مدیر فرهنگی نزدیک میشود و مثلا به تغییر روند میانجامد. و هنرمندان به مهرههایی در دستان مدیران بدل میشوند. خرید نظر هنرمند برای تأثیر گذاشتن بر فرهنگ همان میشود که سی سال را پشت سر داریم. همواره کسانی هستند که برای به دست آوردن موقعیتهای خوب زندگی به سلایق مدیران نزدیک شدهاند. ولی، کسانی که مایههای زندگیشان هنر است به هیچ بهایی سلیقهی خود را عوض نمیکنند تا «گوشهی چشمی به او کنند». این تولید است که مگسان دور شیرینی را با هنرمند جدا میسازد.
در این سالها چه بسیار کسانی که تحمل وضعیت موجود را برنتافتهاند و بر گوشهی زندگی خود خزیدهاند و صدایی هم درنیامده است. همهی این بیرونقیها به سبب این بوده است که مدیر نخواسته است خود را قرین هنر کند بل که، همواره خواسته است که خواستههای هنری را با خود همراه سازد. و هنرمند راستین هرگز چنین دادوستدی نمیکند تا فضیلتی کدر بر گردناش آویزان شود. اگر مدیر میدانست که او فقط مجری برنامههای هنریست و نه بیش از این، چنین عزلتهای هنری را ابدا تجربه نمیکردیم. نتیجهی این گوشه گیریها از چیدمان آثار هنری با نام «تغییر» است که مدیران فرهنگی در کارنامهی نادرخشان خود دارند.
متأسفانه انتقاد نیز به سبب همین رسوخ ذهنیتهای مدیریت فرهنگی و شخصی در بین هنرمندان به مصلحت اندیشی دچار شده و خوب و بد از میان رخت بسته است. تشخیص این که چه کسی کار کرده و چه کسی خیانت تنها بر گردن نویسندهی جسارتمند مانده است: کسی که از هشدارهای مدیران نهراسد و به آیندهی فرهنگی خود بیندیشد. کسی که نان نه از مدیران بل که از هنر بخورد. نه چون کسانی که سست بنیاد در هوای تأیید مدیران دم میجنبانند. مدیر بیهنر کسیست که هیچ هنرمندی او را نمیتابد و چیزی در او نمیبیند که سلامی سرد هم نثارش کند.
خلیل غلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست