یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

خرچنگ را با ورزش از پا درآورید


خرچنگ را با ورزش از پا درآورید

سرطان بیماری سختی است و هیچ کسی نمی خواهد به آن مبتلا شود برای همین هم معمولا در هر فرصتی درباره روش هایی که به کمک آنها می توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد, صحبت می شود و افراد به یکدیگر توصیه می کنند با افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات و کم کردن مصرف چربی و غذاهای آماده, احتمال ابتلا به این بیماری را به حداقل برسانند

سرطان بیماری سختی است و هیچ‌کسی نمی‌خواهد به آن مبتلا شود. برای همین هم معمولا در هر فرصتی درباره روش‌هایی که به کمک آنها می‌توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد، صحبت می‌شود و افراد به یکدیگر توصیه می‌کنند با افزایش مصرف میوه‌ها و سبزیجات و کم کردن مصرف چربی و غذاهای آماده، احتمال ابتلا به این بیماری را به حداقل برسانند.

البته با این‌ که رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی مفید شیوه‌ای مناسب برای پیشگیری از بیماری‌های مختلفی مانند سرطان محسوب می‌شود، اما نباید نقش ورزش منظم و مداوم را نیز نادیده گرفت.

شاید تصور کنید ورزش ارتباطی با پیشگیری از سرطان ندارد، اما باید بدانید متخصصان می‌گویند به کمک ورزش می‌توان احتمال بروز این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد و عوارض ناشی از آن را به حداقل رساند.

دکتر شهرزاد خسروی، متخصص پزشکی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌وگو با «جام‌جم» با بیان این مطلب که ورزش نقش موثری در پیشگیری از بروز برخی سرطان‌ها ایفا می‌کند، توضیح می‌دهد: به طور دقیق مشخص شده ورزش می‌تواند از ایجاد بعضی سرطان‌ها پیشگیری کند.

سرطان سینه که یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها میان خانم‌ها به شمار می‌رود و همچنین سرطان پروستات که در آقایان شیوع زیادی دارد و سرطان روده‌بزرگ ازجمله سرطان‌هایی است که اهمیت ورزش و نقش فعالیت فیزیکی در پیشگیری از آنها ثابت شده است.

این متخصص پزشکی ورزشی با اشاره به نقش ورزش در کاهش وزن، خاطرنشان می‌کند: بسیاری از انواع سرطان‌ها با چاقی و افزایش وزن در ارتباط است.

به طوری که می‌توان گفت چاقی مسبب بروز بسیاری از سرطان‌هاست. به عنوان نمونه سرطان‌های پانکراس، روده، سینه، پروستات، کلیه و سرطان‌های خونی با چاقی در ارتباط بوده و به همین دلیل ورزش با کنترل وزن می‌تواند در پیشگیری از آنها موثر باشد.

بسیاری از افرادی که در خانواده‌شان بیمار سرطانی دارند نیز نگران این موضوع هستند و بیشتر از سایرین به شیوه‌هایی فکر می‌کنند که از ایجاد این بیماری پیشگیری کنند. این گروه از افراد هم باید بدانند ورزش شیوه‌ای موثر برای کاهش خطر بیماری است.

به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه، خانم‌هایی که در خانواده آنها سابقه سرطان سینه وجود دارد به کمک ورزش منظم و مداوم می‌توانند خطر بیماری را تا نصف کاهش دهند.

بنابراین خوب است ورزش را به عنوان شیوه‌ای ساده و ارزان در نظر داشته باشید و برای پیشگیری از بیماری‌های مختلف مانند سرطان از آن کمک بگیرید.

● ورزش؛ مانع سرطان‌های ثانویه

بیماران مبتلا به سرطان معمولا تصور می‌کنند فقط باید استراحت کرده و مراقب خودشان باشند. به همین دلیل هم اغلب، ورزش و فعالیت فیزیکی را نادیده می‌گیرند و چندان اهمیتی به آن نمی‌دهند البته خستگی و بی‌حوصلگی هم دلیلی می‌شود برای کنار گذاشتن ورزش و در نتیجه استراحت دائمی در خانه.

در حالی که به گفته دکتر خسروی ورزش می‌تواند برای بیماران سرطانی مفید باشد و عوارض ناشی از بیماری و درمان‌های مختلف را کاهش ‌دهد.

وی در این زمینه توضیح می‌دهد: بیماری سرطان می‌تواند موجب بروز مشکلات متعددی برای بیماران شود و علاوه بر آن، درمان‌های مختلف بیماری مانند جراحی، رادیوتراپی و شیمی‌درمانی هم عوارضی برای بیمار ایجاد می‌کند. یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که این افراد با آن روبه‌رو هستند، احساس خستگی است و آنها معمولا به دلیل ماهیت بیماری و همچنین عوارض درمان‌های مختلف، دچار خستگی مزمن و مشکلات روحی فراوانی می‌شوند.

شاید تا چند سال پیش، برای بهبود شرایط بیماران توصیه می‌شد فقط استراحت کنند و بیشتر مراقب سلامتشان باشند، اما اکنون و بویژه در ده سال اخیر، مشخص شده است که به کمک ورزش می‌توان بسیاری از این علائم را بهبود بخشید. بنابراین بیمارانی که ورزش می‌کنند، کمتر با علائمی مانند خستگی، بی‌خوابی و مشکلات روحی مانند افسردگی روبه‌رو می‌شوند.

به گفته این پزشک متخصص، فعالیت‌های ورزشی احتمال بروز عوارض ثانویه را نیز کاهش می‌دهد؛ مثلا ممکن است این افراد به دلیل داروهایی که دریافت می‌کنند، بیشتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی باشند که به کمک ورزش می‌توان احتمال ایجاد چنین مشکلاتی را نیز کاهش داد. علاوه بر این، بسیاری از کسانی که دچار سرطان می‌شوند، ممکن است به سرطان دیگری هم مبتلا شوند که به کمک ورزش می‌توان از ایجاد سرطان‌های ثانویه هم پیشگیری کرد.

● ورزش کنید ولی زیر نظر پزشک

بیماران معمولا نمی‌توانند همه ورزش‌ها را براحتی انجام دهند و با محدودیت‌هایی در این زمینه روبه‌رو هستند. گروهی به بهانه همین محدودیت‌ها، ورزش را به طور کلی تعطیل می‌کنند و عده‌ای هم به دنبال بهترین نوع فعالیت فیزیکی هستند.

دکتر خسروی در این باره یادآور می‌شود: شاید برخی بیماران به دلیل بیماری‌ یا داروهایی که مصرف می‌کنند، نتوانند فعالیتی را با شدت زیاد انجام دهند، اما بدون شک به کمک پزشک معالج و با مشورت او می‌توانند فعالیت مناسبی را انتخاب کرده و آن را انجام دهند.

این متخصص پزشکی ورزشی، یادآور می‌شود: فعالیت مناسب باید با نظر پزشک و براساس شرایط بیمار انتخاب شود؛ چراکه ورزش‌هایی خاص برای بعضی از انواع سرطان‌ها تاثیر بیشتری دارد و در نتیجه باید متناسب با مشکلات و نوع سرطان و شرایط هر بیمار، فعالیت فیزیکی مناسب او انتخاب شود.

به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه، ورزش نه‌تنها می‌تواند از بروز عوارض ناشی از درمان سرطان پیشگیری کند، بلکه نقش مهمی نیز در کاهش میزان مرگ و میر این بیماران دارد.

این پزشک متخصص می‌افزاید: این بیماران با مشکلات روحی و روانی مختلفی مانند افسردگی و اضطراب نیز روبه‌رو خواهند شد، اما آن‌طور که مطالعات نشان می‌دهد، بیمارانی که ورزش می‌کنند از نظر افسردگی و اضطراب شرایط بهتری دارند. علاوه بر این، ورزش موجب خواب راحت‌تر می‌شود و درد بیمار را هم کنترل می‌کند.

بنابراین افرادی که به دلیل درد، خود را از ورزش محروم می‌کنند باید بدانند به گفته دکتر خسروی، مدتی پس از شروع فعالیت فیزیکی، درد و ضعف‌های جسمانی تا حدی کنترل خواهد شد؛ البته نباید فراموش کرد که همه دردها به کمک ورزش بهبود نمی‌یابد.

نیلوفر اسعدی‌بیگی