دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مزایا و معایب کلاس های تابستانی
![مزایا و معایب کلاس های تابستانی](/web/imgs/16/151/6oo7g1.jpeg)
سالها پیش، وقتی دوران درس و مدرسه را سپری میکردیم، تمام هوش و حواسمان به تابستان و تعطیلات بود اما تابستان که میآمد، پدر و مادر به ما اخطار میدادند که قرار نیست این سه ماه را عاطل و باطل بگذرانیم و آخرش ناچار در کلاسهای تقویتی و متفرقه ثبتنام میکردیم....
اما این روزها والدین، حتی بیش از گذشته، نگران اوقات فراغت فرزندان خود هستند و گاهی با همسایه و اقوام هم در همین زمینه رقابت نیز میکنند. شما جزو کدام گروه از والدین هستید: دوست دارید فرزندتان به کلاس تابستانی برود و او در برابر خواست شما مقاومت میکند یا برعکس، میخواهید به عهده خودش بگذارید تا میان «در خانه ماندن» و «کلاس رفتن»، یکی را انتخاب کند؟ در هر دو صورت، باید مزایا و معایب این روشها را بدانید تا بتوانید درست تصمیم بگیرید. دکتر محمد ولی سهامی، فوقتخصص روانپزشکی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ▪ با رسیدن فصل تابستان، بسیاری از خانوادهها فرزندانشان را مجبور میکنند به کلاسهای مختلف بروند تا اوقات فراغتشان به بطالت نگذرد. آیا این، کار درستی است؟
ـ این روزها پدرها و مادرها بنابه دلایل مختلف سعی دارند به اجبار فرزندشان را به کلاسهای تابستانی بفرستند اما این بزرگترین اشتباه خانوادهها است، چرا که دانشآموز باید در اثر احساس نیاز خودش به این کلاسها برود. البته شرکت در کلاسهای تابستانی اگر همراه با فشار روانی خانواده باشد، تاثیر نامطلوبی هم به جا میگذارد.
▪ یعنی باید تصمیم را به عهده خود بچهها بگذاریم؟
ـ خانواده میتواند با جملاتی مانند «بهتر نیست برای اوقات فراغتات برنامهریزی کنی؟» و به حالت پیشنهاد فرزندش را به این کار ترغیب کند. در واقع خانواده باید نقش راهنمایی و هدایت را ایفا کند، نه تصمیمگیری. از طرف دیگر باید در نظر بگیریم که بچهها در طول سال تحصیلی فشارهای روانی زیادی را بابت انجام تکالیف مدرسه، امتحانات و رعایت نظم و مقررات مدرسه متحمل میشوند و فشار مضاعف بر آنها واقعا روا نیست، چرا که تحقیقات بسیاری نشان میدهد بچههایی که هر روز صبح زود از خواب بیدار میشوند و آرزوی یک ساعت خواب صبح در روزهای تابستان را دارند، بیشتر از سایر بچهها افسرده میشوند و موفقیت کمتری هم به دست میآورند.
▪ یعنی شرکت در کلاسهای تابستانی فایدهای برای بچهها ندارد و باید آنها را به حال خود واگذار کنیم تا هر طور دوست دارند فصل تعطیلات را پشت سر بگذارند؟
ـ اگر از جنبه منفی کلاسهای تابستانی تحمیلی بگذریم، شرکت بچهها در این کلاسها مزایای غیرقابل انکاری دارد. بعضی بچهها ترجیح میدهند که تمام تعطیلات را در خانه و پای تلویزیون و کامپیوتر بگذرانند که این موجب بیتحرکی، انزوای اجتماعی، کسالت و درونگرایی میشود اما همین که بچه بداند هفتهای دو روز برای مثال، باید ۹ صبح به کلاس شنا برود، الزام به تحرک و فعالیت را احساس میکند. شرکت در کلاسهای تابستانی میتواند موجب تقویت اعتماد به نفس و بهبود روابط اجتماعی کودکان شود. از طرف دیگر انتخاب کلاسها اگر درست انجام شود، میتواند موجب رشد استعدادها و جهتدهی مثبت به تواناییهای دانشآموزان شود.
▪ پس نظارت خانواده روی فراغت جوانان لازم است؟
ـ صددرصد. اصل، تسلسل و استمرار است، یعنی اگر خانوادهای مدام کوشش کند ولی در چنین لحظاتی فرزندش را رها کند، ممکن است خطرآفرین باشد. اگر هم قرار است فراغت نقش آزادی داشته باشد، پس نظارت مستقیم و اجبار هم نمیتواند همیشه موثر باشد اما نظارت از راه دور، نظارت نامریی و با رعایت احترام و ایجاد گزینههای مطلوب یک اصل درست کار در خانواده است.
▪ از کجا بفهمیم که باید فرزندمان را در چه کلاسی ثبتنام کنیم و اصلا او چه استعدادی دارد؟
ـ کلاسهای تابستانی بسیار متنوعاند؛ مانند کلاسهای ورزشی، هنری و آموزشی. اینکه دانشآموز دوست دارد در چه رشتهای فعالیت کند، مهمترین نکته است اما روانشناسان معمولا کلاسهایآموزشی و کلاسیک مانند زبان را برای تابستان توصیه نمیکنند، به ویژه برای بچههایی که فشارهای درسی و انضباطی را تجربه کرده باشند و برای بچههای دبستانی این قبیل کلاسها توصیه نمیشود. این دانشآموزان در تابستان نیازمند بازسازی روانی هستند، نه کلاسهای سنگینآموزشی که مسوولیتهای دیگری را به آنها تحمیل میکند. ما برای این بچهها کلاسهای مفرح و شاد مانند شنا را توصیه میکنیم. البته نوع کلاس باید با توجه به شرایط روانی، سنی و تفاوتهای فردی وعلایق دانشآموزان انتخاب شود. از طرفی بسیاری از تستهای روانشناسی حتی در سنین پایین نیز موجب بروز استعدادهای کودک میشود و والدین میتوانند بفهمند که فرزندشان چه توانایی و استعدادی دارد.
در عین حال، برخی والدین تمام ساعتهای روز فرزندشان را با انواع کلاسهای تابستانی پر میکنند اما این کلاسها موجب کاهش بازدهی آنها میشوند و حس خشم و انتقامجویی را در بچه ایجاد میکنند. بهترین حالت این است که بچههای مقطع دبستان را در یک کلاس ورزشی یا هنری ثبتنام کنیم و دانشآموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان را در حداقل دو کلاس. به دانشآموزانی که نزدیک کنکور هستند و در طی تابستان کلاسهای کنکور را تجربه میکنند، توصیه میشود برای آرامسازی روانی، در یک کلاس تفریحی و ورزشی شرکت کنند.
▪ شاید همه خانوادهها امکان اقتصادی گذران اوقات فراغت را نداشته باشند و یا بنا به دلایلی فرزندشان را در کلاسهای تابستانی ثبتنام نکنند. در این صورت میتوان یک اوقات فراغت مطلوب را در خانه پایهریزی کرد؟
ـ فراغت لزوما یک پدیده گرانقیمت نیست. این نیست که مثلا فرزندمان را در فلان کلاس با کلی خرج ثبتنام کنیم. کارهای خیلی ارزان و سادهای هم میشود انجام داد. مثلا ساخت یک کلکسیون کبریت ساختن، جمعآوری مجموعه تمبر، انجام بازیهای خانوادگی مثل دبرنا، چیدن پازلهای هزار تکهای، اسم و فامیل، منچ و... متاسفانه ما فرزندانمان را برای این عادتهای زیبا تربیت نکردهایم و این کوتاهی از طرف خانواده از یک طرف و کوتاهی از طرف جامعه از طرف دیگر مشکلات زیادی را به وجود خواهد آورد. البته در این شرایط زندگی آپارتماننشینی چندان هم بد نیست که با سایر همسایهها برنامهریزی کنیم و برای عصرهای تابستانی برنامههای خانوادگی ترتیب دهیم؛ مثلا دور هم جمع شویم، شام بخوریم، بازیهای گروهی مانند وسطی، طنابکشی و... انجام دهیم و در کنار یکدیگر اوقات خوشی را سپری کنیم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست