چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
گرمازدگی را جدی بگیرید!
تولید گرما در بدن به علت افزایش شدید حرارت محیط و ناتوانی در دفع حرارت باعث گرمازدگی میشود.
گرمازدگی از جمله معضلات فصل تابستان است که معمولاً در دو شکل پدیدار میشود.
۱) گرمازدگی خفیف که در واقع کمطاقتیهای ناشی از گرماست و با وجود آنکه علائمی شبیه به بیماری گرمازدگی شدید دارد، ولی پس از اقدامهای درمانی ابتدایی به سرعت از بین میرود.
۲) گرمازدگی حاد که در صورت مداوا نشدن سریع، پیامدهای خطرناک و گاهی کشنده را به همراه خواهد داشت.
مسائل و مشکلات جسمی ناشی از گرما ،هیچ ارتباطی با میزان قدرت بدنی افراد ندارد.
حتی ورزشکاران نیز ممکن است در معرض این خطر قرار گیرند، زیرا گرمازدگی در هر دو نوع خود حاصل تغییراتی است که بر اثر گرما در بدن ایجاد میشود. به این معنا که هرچه بدن گرمای بیشتری دریافت کند، میزان تعریق آن بالاتر میرود. در این صورت آب بدن به همراه عرق کاهش مییابد. در برخی از موارد، تعریق زیاد حتی به کاهش نمک موجود در بدن نیز منجر شده و گرمازدگی حادی را سبب میشود.
از جمله علائم گرمازدگی در هر دو نوع میتوان به تشنگی مفرط، کاهش اشتها، سردرد، سرگیجه و حالاتی شبیه آنفلوآنزا به همراه تهوع و استفراغ اشاره کرد که البته در نوع حاد آن غشی، افزایش ضربان قلب، نداشتن تمرکز و شوک نیز به موارد فوق اضافه میشوند، ولی آنچه همواره توصیه میشود پیشگیری است.
رعایت موارد زیر میتواند موجب پیشگیری گرمازدگی شود:
ـ از حضور طولانی مدت در گرما بپرهیزید، به خصوص افرادی که از آستانه تحمل کمتری نسبت به گرما دارند یا پیش از این به گرمازدگی مبتلا شدهاند.
ـ آب بنوشید. هنگامی که مجبور هستید ساعاتی را بیرون از خانه سپری کنید، شیشه آبی به همراه ببرید و مرتب آب بنوشید.
ـ میوه و سبزی مصرف کنید.
اغلب میوهها و سبزیها حاوی کمی نمک و آب فراوان و برای جلوگیری از گرمازدگی مناسب هستند.
ـ قهوه و نسکافه مصرف نکنید، زیرا کافئین موجود در این نوشیدنیها، کاهش مایعات بدن را سرعت می بخشد و میزان تعریق را بالا میبرد.
ـ سیگار نکشید.
سیگار کشیدن سبب انقباض رگها می شود و بر توانایی بدن شما برای سازش با گرمای محیطی که در آن قرار دارید، تاثیر منفی میگذارد.
ـ از آب خنک استفاده کنید. شستن سر و گردن با آب خنک به کاهش دمای بدن کمک میکند.
البته لازم به ذکر است که آب خیلی سرد ، انقباض رگهای خونی زیر پوست رادرپی خواهد داشت در شرایطی که خون به سمت سطوح داخلی تر بدن حرکت میکند، همزمان دمای منطقه را بالا میبرد. بنابراین آب خیلی سرد توصیه نمیشود.
ـ همیشه بادبزنی به همراه خود داشته باشید. باد زدن سبب بخار شدن عرق روی پوست و در نتیجه خنک شدن سطح آن می شود و از افزایش دمای بدن جلوگیری میکند.
ـ از کلاه یا سایبان استفاده کنید. هر چه از تماس مستقیم پوست با اشعه خورشید کم کنید، تاثیر گرما کمتر خواهد بود. با توجه به این که رگهای خونی در منطقه سر و گردن به سطح پوست بسیار نزدیک است، دریافت یا از دست دادن گرما نیز در آنها با سرعت بیشتری انجام میگیرد. در نتیجه کلاه یا هر پوشش دیگری مانند آن روی سر میتواند مانعی برای دریافت سریع گرما باشد. در برخی از کشورها، استفاده از چتر برای جلوگیری از تاثیر گرمای خورشید بر بدن بسیار رایج است، ولی در کشور ما متاسفانه کاری عجیب به نظر میآید.
ـ در انتخاب رنگ و جنس پارچه لباسهای خود دقت کنید. در پارچههایی که ترکیبی از مواد پلیاستر و کتان هستند، تبادل هوا راحت تر از پارچههای ۱۰۰ درصد کتان صورت میگیرد، در نتیجه برای تابستان مناسب ترند. انتخاب لباس هایی با رنگهای روشن هم همواره برای انعکاس گرما توصیه میشود.
حالا اگر با توجه به سهل انگاری در انجام توصیههای فوق، مشکل گرمازدگی به وجود آمد، باید دنبال به کارگیری اقدامهای اولیه و راهکارهایی برای بهبودی یا کاهش علائم تا مراجعه بیمار به پزشک باشید.
از آنجا که علائم هر دو نوع گرمازدگی به هم شبیه است، تشخیص آنها از یکدیگر نیاز به گذشت اندکی زمان دارد. به این معنا که اگر پیامدهای ناشی از گرمازدگی پس از خروج فرد از منطقه گرما و مراقبتهای اولیه و گذشت نیم ساعت اثربخش نبود، فرد باید به پزشک مراجعه کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست