دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

راه‌های ابتلا به ویروس ایدز را سد کنیم


راه‌های ابتلا به ویروس ایدز را سد کنیم

دانشمندان هر روز به دنبال ساخت روش‌های درمانی جدیدی هستند ولی هنوز روش قطعی پیدا نکرده‌اند پس در این مدت وظیفه ما چیست؟
از آنجا که هنوز روش درمانی قطعی برای این بیماری پیدا …

دانشمندان هر روز به دنبال ساخت روش‌های درمانی جدیدی هستند ولی هنوز روش قطعی پیدا نکرده‌اند پس در این مدت وظیفه ما چیست؟

از آنجا که هنوز روش درمانی قطعی برای این بیماری پیدا نشده است، گروه‌های سلامت، مردم را بیشتر به استفاده از راه‌های جلوگیری تشویق می‌کنند.

افرادی که از داروهای ضدویروس و سوزن‌های بهداشتی و یکبار مصرف استفاده می‌کنند، بسیار کمتر از دیگر معتادان دچار بیماری می‌شوند. راه‌های جلوگیری از انتقال در روابط جنسی نیز بسیار کمک‌کننده است. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد ختنه شدن حدود ۶۰ درصد انتقال ایدز را کاهش می‌دهد.

داروهای ضدویروس از انتقال ایدز جلوگیری می‌کنند. در افرادی که HIV مثبت هستند و دارو مصرف می‌کنند چون هنوز تعداد سلول‌های CD۴ در خون و مایعات بدن زیاد است، دارو باعث می‌شود این میزان کاهش یابد و باعث کاهش ۹۶ درصدی انتقال بیماری می‌شود. اما همان‌طور که گفتیم، استفاده از این داروها مشکلاتی نیز دارد. از آنجا که با مصرف این داروها علائم بیماری کاهش می‌یابد، بیمار تصور می‌کند بهبود یافته است، بنابراین از راه‌های جلوگیری و حفاظتی استفاده نمی‌کند. پس انتقال بیماری بویژه به افراد جدید بیشتر می‌شود. بنابراین گاهی تصور می‌شود این نوع درمان حتی باعث افزایش میزان انتقال نیز می‌شود. دسته دیگر داروهایی هستند که برای جلوگیری به کسانی که هنوز مبتلا نشده‌اند، تجویز می‌شود. به این روش «جلوگیری قبل از ابتلا»، (Pre-exposure prophylaxis) می‌گویند. این روش در ۳ گروه از افراد جامعه آزمایش شد. در افراد سالم و همجنس‌بازان مرد نتیجه آزمایش مثبت بود ولی در زنان نتیجه مطلوبی نداشت. بنابراین دانشمندان بر آن شدند که این روش را بیشتر مورد بررسی قرار دهند.

این روش نیز مشکلات خود را دارد. از جمله این که PREP هزینه زیادی را به جامعه تحمیل می‌کند. دیگر این که افراد سالم قبول نمی‌کنند داروهای خود را به صورت روزانه مصرف کنند. این کار باعث مقاومت بیشتر ویروس و همچنین شانس پیشرفت و گسترش بیشتر آن می‌شود.

آینده روش‌های پیشگیری

محققان در تلاش‌اند از انتقال ایدز به هر شکل ممکن جلوگیری کنند. آنها سعی دارند ترکیبات میکروب‌کشی تولید کنند که به صورت ژل در ناحیه تناسلی استفاده شود تا انتقال ویروس از طریق جنسی را کاهش دهد. این روش بسیار مورد استقبال قرار گرفت زیرا از انتقال ویروس به خانم‌ها جلوگیری می‌کند.

اما همه تئوری‌ها در عمل قابل انجام نیستند. بسیاری از ترکیبات در محیط آزمایشگاه جلوی ویروس را می گیرند اما در واقعیت اثر حفاظتی ندارند. بعضی از مواد حتی عفونت را افزایش می‌دهند چون بافت تناسبی را تخریب می‌کنند و باعث می‌شوند ویروس‌ها به سلول‌های ایمنی در بافت زیرین دست پیدا کنند. سال گذشته یک آزمایش بزرگ نشان داد که میکروب‌کش‌هایی که بر پایه برخی انواع داروهای ضد ویروس هستند، می‌توانند حفاظت ایجاد کنند. این روش در ۵۴ درصد از زنانی که از این ژل استفاده کردند و ۴ تا ۵ بار روابط جنسی داشته‌اند، عفونت را ۳۹ درصد کاهش می‌دهد، اما باز هم به بررسی بیشتری نیاز دارد.

محققان هنوز فرمول ایده‌آل این ترکیبات را پیدا نکرده‌اند. همچنین اثر آن در مقایسه با استفاده از راه‌های جلوگیری دیگر و داروها کم است.

ظهور داروهای جدید و روش‌های درمانی نوین که می‌تواند بالقوه باعث جلوگیری از تکثیر ویروس‌ ایدز شود، یکی از دستاوردهای مهم پزشکی است. هنوز هم میزان عفونت در کشورهای آفریقایی سرسام‌آور است.

باتوجه به پیشرفت و گسترش سریع این بیماری مردم و دولت‌ها متحمل هزینه‌های زیادی نیز می‌شوند.

گروه‌های سلامت روزانه درپی ساختن داروها و روش‌های جدید برای کمک به بیماران هستند همچنین این افراد خواستار همکاری مردم در جهت کاهش هرچه بیشتر موارد جدید ایدز هستند. آنها امیدوارند با تلاش همه افراد جامعه اجازه ندهند که عفونت با این ویروس، جان افراد بیشتری را بگیرد.