شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

دولت اسلامی موردنظر دکتراحمدی نژاد


دولت اسلامی موردنظر دکتراحمدی نژاد

دولت اسلامی مورد نظر دکتر احمدی نژاد و دولت نهم, توجه به زیست بوم فکری و تاریخی ایرانیان است گو اینکه این زیست بوم, دین و دولت , هویت ملّی, علم و دین و ساحت نظر و عمل را متّحد و بر شالوده اسلام هدفگذاری می کند

دولت اسلامی مورد نظر دکتر احمدی نژاد و دولت نهم، توجه به زیست بوم فکری و تاریخی ایرانیان است. گو اینکه این زیست بوم، دین و دولت ، هویت ملّی، علم و دین و ساحت نظر و عمل را متّحد و بر شالوده اسلام هدفگذاری می کند.

" دکتر مجتبی زارعی " که در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا سخن می گفت ضمن اعلام این مطلب افزود: مقام معظم رهبری در بسیاری از بیانات و رهنمودهای ارزشمند و راهگشای شان ، دولت نهم و شعارهایش را ابتناء یافته بر خاستگاه انقلاب اسلامی و از تبار و شجره ای " بومی " معرفی کرده اند .

رییس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری با اشاره به بخشی دیگر از بیانات مقام معظم رهبری تاکید کرد: اکنون زمان آن رسیده که در خاستگاهها و لوازم دولت اسلامی تفکر و اندیشه کنیم همانطور که مقام معظم رهبری ، این راهبرد را در سالهای ماقبل دولت نهم نیز در چهار مرحلة انقلاب اسلامی ،نظام اسلامی ، دولت اسلامی و کشور اسلامی ، قابل حصول معرفی کرده بودند.

دکتر زارعی افزود: رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنرانی های خودشان فرمودند ، " یکی از شعارهای خوبی که آقای رییس جمهور، هم در دورة انتخابات، هم بعد از آن تکرار کردند، مسألة "دولت اسلامی" است. من به این موضوع در نماز جمعه اشاره ای کردم. باید قدری بیشتر این مفهوم را بشکافیم. نظام اسلامی پس از انقلاب اسلامی تشکیل شد. از همان اوان کار، تلاش برای تشکیل دولت اسلامی شروع شد. بعضی ها می گویند شما بعد از ۲۷ سال می خواهید دولت اسلامی تشکیل دهید؟ نه، تلاش و اقدام برای تشکیل دولت اسلامی از روز اول شروع شد؛ منتها افت و خیز داشته؛ پیشرفت و عقبگرد داشته؛ در جاهایی موفق بودیم، در برهه ای موفق نبودیم. بعضی از ماها وسط راه پایمان لرزید؛ بعضی از ماها در اصل هدف مردد شدیم؛ بعضی از ماها نتوانستیم خود را نگه داریم؛ دلبستة رفتارهای طاغوتی شدیم. بنابراین اسم ما دولت اسلامی باشد، کافی نیست؛ باید عمل و جهت گیری ما اسلامی باشد."

زارعی در پاسخ به این سوال که " دولت بومی به چگونه ساختار و تفکری در عمل و نظر اطلاق می شود؟ " ، گفت : به نظر می رسد دولتها هریک به زیست بوم خود و به تبار و شجرة فرهنگی خویش تعلق دارند. از این رو دولت های منبعث از کاپیتالیسم و سوسیالیسم، فاقد مشروعیتِ تعمیمی و شمولیت به ابنای بشر هستند. چه این که دولت مدرن، اعمّ از این که کمونیستی بوده یا از سنخ دموکراسی لیبرال باشد؛ مأخوذ از نگرشی خاص به انسان و هستی است.

رییس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری تصریح کرد: انقلاب اسلامی ایران و تفکر امام خمینی (رضوان الله علیه) ره آموز چنین تفکری است. زیرا نقطة آرمانی انقلاب اسلامی و منتهای تفکر معمار نظام اسلامی در عهد جدید، عبور از سکولاریتة دولت و تشکیل دولتی " اسلامی " بوده است.

دکترزارعی افزود: ناگفته پیداست که علّت امکان ، ضرورت و خواستی که به مقتضای خویش با افت و خیزهای فراوانی در ایران روبه رو بوده است ، به ذات معناگرا در هویت ملّی این سرزمین بر می گردد. چه این که زیست بوم ایرانیان با آنچه در دولت مدرن محقق شده ، متفاوت است. در آنجا «دین» و «دولت» دو امر معارض و وحدت ناپذیر به شمار آمده و در مباینتی آشکار قرار دارند امّا در اینجا شریعت، خود ملاک و مناط تأسیس و مشروعیت دولتها است .

وی ادامه داد: در آنجا «هویت ملّی» و «ناسیونالیسم» در زمانی و به صورتی مهندسی شد که خود به مثابة شریعتی نوین مبدّل گردید، امّا در اینجا ، ایرانی، ذات هویت ملّی خویش را براساس اسلام طرح بندی کرده و ایرانیت خویش را با اسلام ممزوج ساخته است.

دکترزارعی نتیجه گیری کرد: بنابراین ظهور و بروز دولت های مدرن و دولت اسلامی ، خود مبشّر نگره های مخصوص به خویش در تفسیر انسان و هستی است . در این صورت عبور از تحیّر و سرگشتگی در تأسیس و به خصوص مهندسی دولت اسلامی- ایرانی و اعتقاد و التزام عملی به خودباوری به مفهوم برخورداری از «خلوص ایدئولوژیک» و «انسجام نظری» در تحقق آن از پیش نیازهای ضروری در این راه خواهد بود.

وی در یادآوری مبانی گفتمانی و مولفه های اندیشه ای دکتر احمدی نژاد ادامه داد: ضرورت تحقق جامعه اسوه در چشم انداز آرمانی مدینةالنبی(ص)، کنش سیاسی مبتنی بر مشی علوی، سازندگی و توسعه مبتنی بر آموزه های اسلامی، مهرورزی، معنویت گرایی، پرهیز از کاربست تئوریهای وارداتی در اداره و برنامه ریزی کشور و … از مؤلفه هایی است که رویکرد متمایز دولت اسلامی را در امور اجرایی کشور با برخی دولتهای پیشین شکل می دهد.

وی تبیین مبانی نظری دولت اسلامی را با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری از ضرورت های مقطع کنونی دانست و در توضیح آن گفت :مرکز " پژوهش و اسناد ریاست جمهوری " زیر مجموعه معاونت ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری فعالیت می کند و با توجه به غنی بودن مبانی نظری دولت نهم و نیز تاکید دولت بر ادبیات "دولت اسلامی" ، یکی از وظایف معاونت پژوهشی مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری ، فراهم کردن بستر مناسب برای فعالیت پژوهشگران و مؤسسات تحقیقاتی است که علاقه مند به فعالیت پژوهشی در زمینه مبانی دولت اسلامی و نیز نظریات دکتر احمدی نژاد هستند.

از رییس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری سوال شد که در چنین شرایطی ، این مرکز پژوهشی چه اقداماتی در راستای تدوین مبانی و مولفه های دولت اسلامی و دولت نهم به اجرا گذاشته است ؟

دکتر زارعی در پاسخ گفت : " مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری از سال گذشته تاکنون ۴۰ گزارش تخصصی را با نام "گزارش جمهور" به عنوان ضمیمه های فصلنامه این مرکز با موضوعات مختلف همچون "حکمت صدرایی و دیالکتیک سقراطی رییس جمهور در پیروزی نهضت ملی هسته ای ایران، گفتمان شرق شناسی ، شالوده تقابل غربیان با نهضت ملی هسته¬ای ایران، مولفه های کارآمدی سیاست خارجی دولت نهم، سهام عدالت؛ ماهیت و سیاست¬ها، گذار دولت نهم از سطح سیاست به فرهنگ در روابط ایران و اعراب، اولویتهای علمی-پژوهشی در صنعت هسته ای کشور و تهدیدات نرم، الگوی تقابل استراتژیک ایالات متحده آمریکا در برابر ایران " منتشر کرده است .

وی همچنین اظهارداشت: در راستای تدوین مبانی و مؤلفه های دولت اسلامی و دولت نهم ، گروههای مختلف دانشجویی، مؤسسات پژوهشی و بعضی از صاحبنظران حوزه و دانشگاه تاکنون زحمات زیادی را در تدوین آرای رئیس جمهوری متقبل شده اند که هم اکنون توسط مرکز پژوهش و اسناد تحت بررسی است.

از رییس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری در خصوص آثار در دست انتشار این مرکز سووال شد و وی ، تدوین و انتشار کتاب " نظریة مهدویت و صلح کل " (گفتارهایی از دکتر محمود احمدی نژاد در حوزة مهدویت) را از جمله آثاری نام برد که طی هفته آینده از سوی مؤسسة آیندة روشن در قم (پژوهشکدة مهدویت) چاپ و منتشرخواهد شد.

زارعی افزود: علاوه بر این ، کتابهای تدوین شده ای همچون " سراج منیر، گفتارهایی از دکتر محمود احمدی نژاد در بعثت وخاتمیت پیامبر(ص) " ، " مؤلفه های اقتصاد اسلامی- ایرانی در آرای رییس جمهور"، " نهضت ملّی هسته ای در ایران " ، " ضرورت ها و همبستگی عدالت و توسعه یافتگی در ایران (گفتارهایی از دکتر محمود احمدی نژاد پیرامون موانع توسعة ایران)" ، " دیپلماسی نامه ها (نامه های رئیس جمهوری اسلامی ایران به سران کشورها، پاپ بندیکت شانزدهم (رهبر کاتولیک های جهان) و مادر آمریکایی" ،" پاسخ رئیس جمهوری اسلامی ایران به نامه های دانش آموزان مدرسة آمریکایی کوانتین ایالت آریزونا " ، " دولت نهم در کلام مقام معظم رهبری" ، " ماهیت و بازتابهای نظام سلطة جهانی" و " زن و خانواده در عصر جدید"، حداکثر تا پایان مهرماه امسال روانه بازار نشر خواهند شد.

رییس مرکز پژوهش ریاست جمهوری از دیگر محصولات فرهنگی این مرکز که در آینده ای نزدیک در سطح جامعه منتشر می شود ، به " مبانی نظری و مؤلفه های فکری رئیس جمهور" اشاره کرد که با همکاری مرکز مطالعات فلسطین ، پیرامون بازخوانی پروندة صهیونیسم و اسطورة متزلزل هولوکاست ، تهیه و تا پایان شهریور ماه روانة بازار نشر خواهد شد.

به گفته دکتر زارعی ،" دانشنامه دولت نهم (مجموعه ای ازمبانی، ادبیات و دانش واژه های اختصاصی دولت نهم )، مؤلفه های پایدار سیاست خارجی ، عبور از انحصار در عرصة نیروی انسانی در قوة مجریه ، ادبیات پایداری و مقاومت ، مبانی و مؤلفه های نظام انتخاباتی در جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر آرای دکتر احمدی نژاد ، اندیشه های سیاسی دکتر احمدی نژاد ، مجموعة چهار جلدی ازخلاصة آراء رییس جمهوری ، مصاحبه ها و پیام های دکتر احمدی نژاد ، هم اندیشی اقتصاددانان با رییس جمهوری ، مجموعه مقالات و پژوهشهای منتشرة داخلی و خارجی مرتبط با دولت نهم ( نمایه دولت نهم ) و فراز و فرود تفنگداران متجاوز انگلیسی در آبهای سرزمینی" از دیگر کتابهای در دست انتشار مرکز پژوهش ریاست جمهوری است .

وی همچنین به بخشی از فعالیت ها با همکاری دو تشکل دانشجویی اشاره کرد که از آن جمله ترجمه و چاپ کتابهای" احمدی نجاد رجل فی قلب العاصفه" (احمدی نژاد، مردی در دل طوفان) نوشتة عادل الجوجوی چاپ مؤسسة دارالکتاب العربی (دمشق قاهره) و"احمدی نژاد و الثوره العالمیه المقبله" (احمدی نژاد و انقلاب آیندة جهانی) نوشتة شادی فقیه است که توسط مؤسسه دارالعلم للدراسات (بیروت) به چاپ رسیده است .

" فرهنگ، تمدن و مؤلفه های هویت ملّی در آرای دکتر احمدی نژاد ، بازتابهای داخلی و خارجی سفر وی به مجمع عمومی سازمان ملل و دانشگاه کلمبیا و ترجمة عربی و اندونزیایی کتابهای تجلّی گفتارحق در نیویورک (مجموعه سخنرانی های دکتر احمدی نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل، دانشگاه کلمبیا و …) و گفتار در روش ایرانیان (نامه های شهروندان آمریکایی به رئیس جمهوری اسلامی ایران پس از واقعة کلمبیا)" از دیگر آثار تهیه شده در مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری است .

مدیر مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری در بخش دیگری از این گفت وگو ضمن اشاره به انتشار فصلنامه " نامه دولت اسلامی " که تاکنون یک شماره از آن منتشر شده ، گفت :" دولت اسلامی و باز تولید فرهنگ بومی " ، دومین شمارة فصلنامة نامة دولت اسلامی است که با انتشار آن در هفته آینده ، زمینه ها و بسترهای کارآمد و غنی فرهنگ و هویت ایرانی برای تولید معرفت و دانش در حوزه های فرهنگ و سیاست و اقتصاد مورد بحث و بررسی علمی و پژوهشی قرار می گیرد.

دکترزارعی ، همچنین در خصوص فعالیت های فصلنامه " نامه دولت اسلامی"، نوید داد که در شماره های آینده فصلنامه ، مقالات و پژوهش های صاحبنظران در حوزه هایی خاص همچون " دولت اسلامی و طرح توسعة اسلامی- ایرانی" ، "دولت اسلامی و عدالت گرایی" ، "دولت اسلامی و اصولگرایی" ، "دولت اسلامی و هویت ملّی" ، " دولت اسلامی و اقتصاد اسلامی " به جامعة علمی کشور ارایه می شود.

به گفته دکتر زارعی ، مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری در بخش انتشارات جدید خود ، گزارشهای تخصصی با عنوان "دولت بومی؛ هویت و کارآمدی (بررسی آراء و گفتارهای دکتر محمود احمدی نژاد پیرامون قوة مجریه در ایران)" و "ضرورت ها و راهبردهای رویش نیروی انسانی در دولت اسلامی، از سوی آیت الله کعبی ( که در چشم انداز آرای دکتر احمدی نژاد تهیه و تنظیم شده است) " را تهیه کرده که هفتة جاری منتشر خواهد شد.

وی افزود: گزارش هایی تحت عناوین " پیشنهادات راهبردی رییس جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس امنیت غذایی در اجلاس اخیر فائو ، سیاست ها و دستاوردهای دولت نهم در بخش بورس ، دستاوردهای اجلاس اخیر جنبش عدم تعهد در تهران ، مؤلفه های آمایش سرزمین اسلامی- ایرانی دولت نهم در سفرهای استانی(استان قم) ، پیوست فرهنگی طرح تحول اقتصادی کشور ، راهنمای عمل بخشداران ، فرمانداران و استانداران در دولت اسلامی ، مهدویت و تجلّی ولایت تکوینی در عالم" از دیگر تولیدات مرکز پژوهش ریاست جمهوری است که مقرر شده در ضمیمة شماره های آینده فصلنامه به چاپ برسند.

از مدیر مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری در خصوص برنامه های آینده این مرکز سووال شد و وی در پاسخ ، تدوین و انتشار ۲۱ عنوان کتاب سند ( قریب به ۴۰ جلد ) را تا پایان امسال و حداکثر تا آغاز سال ۱۳۸۸ را اعلام کرد.

وی افزود: تهیه و انتشار کتبی تحت عناوین " اسنادی از صهیونیسم و روابط ایران و اسراییل در دورة پهلوی ، اسنادی از مطبوعات در دوره پهلوی ، اسنادی از انرژی اتمی در ایران، اسنادی از مهاجرت در دوره پهلوی ، اسنادی از تجدد و هویت سازی فرهنگی در دوره پهلوی ،اسنادی از تحولات سازمان برنامه و بودجه در دوره پهلوی و جمهوری اسلامی ، اسنادی از نفت در دوره پهلوی ،اسنادی از فعالیت نیروهای مذهبی در دهه ۱۳۳۰ ،اسنادی از تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران از ملی شدن صنعت نفت تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و اسنادی از لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی " ، در برنامه کاری این مرکز است .

" اسنادی از قیام پانزده خرداد و نهضت امام خمینی ، آژانس بین المللی انرژی اتمی و موضوع هسته ای ایران ،اسنادی از تحولات سیاسی و اجتماعی عشایر در دوره پهلوی ،اسنادی از روابط ایران و انگلیس در دوره پهلوی ، اسنادی از مداخلة بیگانگان در کردستان در دوره پهلوی ،اسنادی از روابط ایران و عراق در دوره پهلوی ،اسنادی از تحولات سیاسی و اجتماعی آذربایجان در دوره پهلوی ، اسنادی از پیمانهای بغداد و سنتو، اسنادی از اجرای برنامه اتحاد لباس و کشف حجاب در دورة پهلوی ، اسنادی از روابط ایران و آمریکا در دوره پهلوی ، اسنادی از برنامه ها و کارنامه دولت امینی" از دیگر کتبی هستند که چاپ و انتشار آنها در دستور کار مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری قرار گرفته است.

وی همچنین افزود : با ایجاد هماهنگی با مؤسسه پژوهشی انقلاب اسلامی ، تمامی اسناد مربوط به دوران ریاست جمهوری مقام معظم رهبری در حال ساماندهی و فهرست نویسی منطبق با شاخص های علمی سند پژوهشی است .

رییس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری در پایان این گفت وگو ، پژوهش و تدوین برروی اسنادی تحت عنوان " اسناد دارالحکومه " را نیز از جمله فعالیت های روزانه مرکز در" معاونت اسنادی " ذکر کرد .

وی در این ارتباط افزود: این اسناد تاریخی به ویژه اسنادی که مربوط به دوران پهلوی اول تاکنون می باشد ، یکی از منحصربه فردترین اسناد در جمهوری اسلامی ایران است که در اختیار مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری می باشد.

به گفته زارعی ، معاونت اسنادی مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری با ایجاد تعامل و تبادل علمی و پژوهشی با سند پژوهان و مورخین کشور ضمن آنکه در راستای تحقق اهداف مرکز گام بر می دارد ، محققان کشورمان را در تامین منابع مکتوب مورد نیاز در حوزه سند پژوهشی کشور یاری می کند.

دکتر مجتبی زارعی