دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
سیمای نحیف سیاست در سینما
فارغ از مناقشاتی که بر سر تعریف ژانر سیاسی و حدود ماهوی آن وجود دارد و بدون اینکه بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که آیا «ژانر سیاسی» اصطلاح درستی است یا نه، قصد داریم بر مبنای همان تصویر عرفی (نه لزوما عامیانه) از فیلم سیاسی که مبنا را بر نمایش روابط و مناسبات قدرت و پشت پرده آنها استوار میداند، به رفتارشناسی مخاطب ایرانی در مقابل این گونه سینمایی بپردازیم.
تصویری که از سیاست به واسطه سیر تحولات تاریخی آن در ذهن ایرانیان شکل گرفته یک نوع ترس و واهمه از نزدیک شدن به این مقوله را در رفتار اجتماعی آنان شکل داده است؛ تصویری که همچنان با اعتقاد به این که سیاست پدر و مادر ندارد از یک بدبینی تاریخی نسبت به این موضوع برخوردار است.
به همین دلیل سیاست در سینمای ما نیز کمتر دستمایه ساخت آثار نمایشی قرار گرفته و سهم آن نسبت به سوژه های خانوادگی و عشقی بسیار کمتر است.
بدیهی است فیلمسازان هم که برساخته همین جامعه و گفتمان عمومی درباره سیاست بودند کمتر سراغ سوژه های سیاسی می رفتند و باتوجه به این که گاهی سیاسی بودن به معنای مخالف یا معاند بودن فرض می شد، بالطبع فیلم سیاسی نیز به فیلم هایی اطلاق می شد که در بطن خود قرار است مشروعیت نظام حاکم را زیر سوال برده یا به چالش بکشد لذا ساخت فیلم سیاسی در جامعه ما با دشواری ها و محدودیت های ذهنی و عملی مواجه بود اما بخشی از این فقدان یا کاستی را می توان در درک اجتماعی ـ سیاسی توده مردم نیز ردیابی کرد.
به این معنی که مخاطبان سینما بویژه قبل از انقلاب کمتر با سوژه های سیاسی آشنا بوده و مطالبات آنها بیشتر از جنس فیلمفارسی بود.
در واقع سطح تحصیلات و دانش عامه مردم در حدی نبود که یک فیلم سیاسی با اقبال عمومی مواجه شود، مگر این که در لفافه و با تکیه بر مولفه ها وعناصر سینمای مردمی درآمیخته و نشانه هایی در خود داشت.
مثلا موفقیت فیلم های «قیصر» و «گوزن ها» را با همین منطق می توان واکاوی کرد. این در حالی است که فیلم گاو با وجود این که واجد تاویل های سیاسی هم بود، در بین عامه مردم چندان محبوبیت نداشت.
فیلم سیاسی بنا به ذهنیت عمومی درباره مقوله سیاست، به فیلمی اطلاق می شود که لحن افشاگرانه داشته و مثلا از یک رابطه یا مناسبت پشت پرده رمزگشایی کرده باشد.
بسیاری از فیلم های اوایل انقلاب و دهه ۶۰ که به افشاگری و رازگشایی درباره حکومت شاه می پرداخت، مصداقی از فیلم سیاسی محسوب می شد و با توجه به روحیه انقلابی مردم در آن زمان مورد توجه هم قرار می گرفت.
براساس جامعه شناسی معرفت می توان دوره تاریخی و گفتمان سیاسی ـ ایدئولوژیک مسلط بر آن را یکی از مولفه های اصلی در شکل گیری زبان سینمایی و مخاطبان آن دانست که سیاست یکی از مهم ترین آنهاست.
تصویر مخاطب ایرانی درباره فیلم های سیاسی را نمی توان بدون ارجاع به موقعیت تاریخی ـ اجتماعی یک ملت تفسیر کرد.
براساس همین منطق می توان عدم اقبال یا شکل گیری سینمای سیاسی در ایران را با عدم شکل گیری احزاب و نهادهای مدنی در کشور به موازات هم تحلیل کرد.
به این معنی که همان موانعی که موجب شد تحزّب در جامعه ما با موانع و محدودیت هایی مواجه شود در شکل نگرفتن سینمای سیاسی موثر بود، که تربیت سیاسی و ذهنیت اجتماعی مردم در مقام مخاطب نیز در درون همین گفتمان عمومی قابل درک است.
اساسا علاقه به فیلم های سیاسی در بین روشنفکران و دانشجویان و کسانی که دغدغه جدی تری به سیاست داشتند مشاهده می شود تا در بین مخاطبان عام، که معمولا به ملودرام های خانوادگی و عاشقانه علاقه دارند.
اما در یک تحلیل کلی تر در ذهنیت مخاطب ایرانی فیلم سیاسی مترادف با یک نوع افشاگری بصری ـ دراماتیک، لحنی انقلابی و مبارزه جویانه و در نهایت یک تاویل رادیکال از وضع موجود تعریف می شود.
گاه به دلیل همین نگرش و البته محدودیت هایی که درتولید این آثار وجود دارد، مخاطب درگیر یک نوع نشانه شناسی افراطی از دیالوگ ها یا کاراکترهای فیلم می شود، چنانچه ممکن است هر نوع کنش یا گفتار در فیلم را به یک منظور یا ایده سیاسی ارجاع دهد.
به نظر می رسد مخاطب ایرانی هنوز تصویر روشن و دقیقی درباره سیاست در سینما یا فیلم سیاسی ندارد که این البته برساخته کم تجربگی و بی بضاعتی سینمای ایرانی و یک نوع انقیاد (مطیع شدن) سینمایی در تولید و بازنمایی سیاست در سینماست.
سید رضا صائمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست