دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

چشم به راه معجزه


چشم به راه معجزه

چشم‌هایش می‌چرخد، بی‌آنکه چیزی ببیند، آن دیگری دستی برای بالابردن ندارد
و آن یکی، پایی برای دویدن، گوش‌هایی که صاحبش را در شنیدن یاری نمی‌کند. اینها تکه‌های کوچکی از زندگی …

چشم‌هایش می‌چرخد، بی‌آنکه چیزی ببیند، آن دیگری دستی برای بالابردن ندارد

و آن یکی، پایی برای دویدن، گوش‌هایی که صاحبش را در شنیدن یاری نمی‌کند. اینها تکه‌های کوچکی از زندگی معلولان است؛ دوری از سلامتی.

سالی یک روز بیندیشیم

سازمان ملل از سال ۱۹۹۲ روز ۳ دسامبر را روز جهانی معلولان نامید، به این ترتیب دولت‌ها ناچارند حتی شده برای یک روز نسبت به معلولان و مشکلات آنان بیندیشند و به راهکارهایی برای دستیابی به زندگی بهتر برای معلولان دست یابند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد هدف از تعیین این روز را بالا بردن رشد اذهان عمومی در خصوص مسائل مربوط به معلولیت‌های مختلف و افزایش آگاهی عمومی نسبت به شرایط این گروه از مردم دانسته است.

راهیابی معلولان به سطوح کلی زندگی اجتماعی از جمله جنبه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی از جمله مواردی است که سازمان ملل از دولت‌ها خواسته است تا برای دستیابی به آن کوشش کنند.

کار مناسب

«کار مناسب برای معلولان» شعار امسال سازمان ملل برای روز جهانی معلولان است. همه دولت‌ها باید در زمینه آماده کردن شرایط کار برای معلولان، تمام تلاش خود را صرف کنند.

کاظم نظم ده، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور، گفته است که اشتغال معلولان برعهده این سازمان نیست و سازمان بهزیستی نمی‌تواند شغلی برای معلولان ایجاد کند.

به گفته او، تنها کاری که بهزیستی می‌تواند انجام دهد این است که درصورت اشتغال معلول در کارگاه‌ها، بیمه کارفرمایی آنان را پرداخت کند و تسهیلات بانکی با بهره پایین در اختیار کارفرما قرار دهد.

هرچند قانون ادارات دولتی را مکلف کرده است که ۳ درصد کسانی را که استخدام می‌کنند می‌بایست از گروه معلولان انتخاب شوند، اما به‌نظر می‌رسد پشتوانه اجرایی این قانون چندان که باید قوی نیست و به همین دلیل این اتفاق هنوز در کشور رخ نداده است.

پارسال رئیس‌جمهوری دستور داد تا وزارت رفاه و تامین اجتماعی زمینه استخدام ۲ هزار نابینا را در شرکت‌های تابعه‌اش آماده کند، که با گذشت یک سال هنوز خبری از استخدام نابینایان نیست.

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در پاسخ به این پرسش که چرا این وعده عملی نشد؟ گفت: شاید فرصت استخدام در شرکت‌های تابعه وجود ندارد یا اینکه از توانمندی‌های معلولان آگاهی ندارند.

صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی هم که می‌توانست جرقه‌ای برای اشتغال معلولان باشد نیز تیر به سنگ خورده است، نظم ده در این‌باره هم افزود: درخصوص تشکیل صندوق حمایت از فرصت‌های شغلی نیز در قانون آمده که دستگاه‌ها مجاز به همکاری هستند و به همین دلیل دستگاه‌ها که به نوعی آزادی عملشان درصورت اجرای این قانون گرفته می‌شود، عنوان می‌کنند که در قانون الزام نیامده و با همین مجاز بودن همکاری نمی‌کنند.

حداکثر ۶۲ هزار تومان

در کشور ما یک میلیون و ۲۰۰ هزار معلول شناسایی شده‌اند که از این میان ۶۵۰ هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی‌اند.

سازمان بهزیستی به این معلولان از ۳۲ تا ۶۲ هزار تومان مستمری می‌دهد، این مستمری به همراه خدمات توانبخشی است که معلولان از آن بهره‌مند خواهند شد.

این سازمان همچنین به ۲۲۷ هزار نفر نیز کمک هزینه نگهداری پرداخت می‌کند. البته این سازمان خدمات دیگری نیز مانند کمک هزینه کاشت حلزون گوش، حق پرستاری برای معلولان ضایعه نخاعی و.... نیز دارد.

چقدر به شعار نزدیکیم

در این شرایط کشور ما چقدر می‌تواند به شعار امسال سازمان ملل متحد نزدیک شود؟

در شرایطی که براساس آمارهای جهانی، ۱۰‌درصد از جمعیت کشورها را معلولان (طیف شدید تا ضعیف) تشکیل می‌دهند، شعار امسال سازمان ملل متحد چقدر مورد توجه مسئولان کشور ما قرار می‌گیرد؟

مینا شهنی