سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

هالیتHalite ‌ـ نمك طعام


هالیتHalite ‌ـ نمك طعام

▪ مزه :
شور
▪ سیستم :
كوبیك
▪ رخ :
بی‌رنگ تا سفید
▪ فرمول شیمیایی :
Nacl
این كانی با فرمول شیمیایی Nacl و در سیستم مكعبی دیده می‌شود. گاهی در سطوح نمك طعام دارای فرورفتگی‌هایی از بیرون به …

مزه :

شور

سیستم :

كوبیك

رخ :

بی‌رنگ تا سفید

فرمول شیمیایی :

Nacl

این كانی با فرمول شیمیایی Nacl و در سیستم مكعبی دیده می‌شود. گاهی در سطوح نمك طعام دارای فرورفتگی‌هایی از بیرون به درون هستند. و بلورهای آن تیغی شكل و گاهی هم به صورت توده‌های بلورین متراكمی هستند كه رخ مكعبی دارند و به نام سنگ نمك نامیده می‌شود. در حالت خالص بی‌رنگ تا سفید است. به علت وجود برخی ناخالصی شیمیایی در تركیب آن به رنگهای مختلف دیده می‌شود. در صورت قرار گرفتن در مسیر اشعه ماوراء بنفش از خود حالت فلورسانس بروز می‌دهد و با x_ray ابتدا به رنگ آبی و سپس قهوه‌ای با اشعه‌های رادیواكتیو طبیعی رنگ ارغوانی به خود می‌گیرد.

در صورت وجود ناخالصی‌هایی مانند منیزیم، كلروكلسیم ناپایدارتر و میل به آب شدن پیدا می‌كند شكل بلوری نمك كوبیك با سختی ۲/۵ و وزن مخصوص ۲/۲ تا ۲/۱ و شفاف تا نیمه‌شفاف با جلای شیشه‌ای و اثر خط سفید می‌باشد. با حس چشایی طعم شور خوشمزه داشته، برخلاف نمكهای پتاسیم و منیزیم كه تلخ می‌باشد. نمك هادی حرارت است.

خواص تشخیص:

به وسیله رخ مكعبی و طعم شورش قابل تشخیص است. سدیم رنگ شعله را زرد می‌كند. در درجه ۱/۵ گداخته می‌گردد.

پیدایش:

هالیت یك كانی فراوان است. به صورت لایه های گسترده و نامنظم دیده می‌شود. هالیت در آب چشمه‌های نمكی، دریاچه ها و اقیانوس‌ها حل می‌شود. مقدار زیادی از آن در حوضه‌های كم‌عمق بسته تشكیل می‌شود. نمك را از گنبدهای نمكی استخراج می‌كنند.

نمك در آبهای نمك دار طبیعی دیده می‌شود كه شامل

۱) آب دریا

۲) چشمه‌های نمك‌دار در سنگهای زیرزمین

۳) دریاچه‌های نمكی

۴ ) چشمه‌های اشباع شده از ذخایر بلورهای نمك دریاچه‌‌های نمك‌دار

۵) چشمه های نمك‌دار

كاربرد :

از مهمترین موارد مصرف در صنایع شیمیایی است كه به عنوان منبع تولید سدیم و كلر است برای ساختن اسیدكلریدریك و تركیبات آن می‌باشد. نمك طبیعی در نگهداری مواد غذایی، در كودهای شیمیایی، در بزرگ راههای یخ‌زده، مصرف عمده آن با آهك برای صنایع شیشه‌سازی، تهیه سود سوز‌آور و برای صنعت كاغذ سازی مهم می‌باشد. در ادامه به مصارف دیگری چون تهیه صابون، رنگ، منسوجات نیز استفاده می‌شود.

علت نامگذاری:

از واژه‌های یونانی به معنی نمك گرفته شده است.