یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
اخلاق فناوری اطلاعات
اخلاق فناوری اطلاعات (IT Ethics) یکی از مباحثی است که در اخلاق کاربردی (Applied Ethics) مطرح میشود. اخلاق کاربردی از زیرشاخهها با پیوستهای رشته فلسفه اخلاق است که به مباحثی میپردازد که به ارزشهای عملی رفتار انسانها در حوزههایی خاص مربوط میشود. از بین دیگر موضوعاتی که امروز در زیر اخلاق کاربردی از آنها بحث میشود میتوان به این عناوین اشاره کرد:
اخلاق پزشکی، اخلاق زیست محیطی، اخلاق روزنامهنگاری، اخلاق تجارت، مانند آن. البته گاهی در اخلاق کاربردی از ارزشگذاری و نوع خاصی از افعال انسانی مانند سقط جنین و آسانمرگی نیز بحث میشود. اخلاق فناوری و اطلاعات یکی از جدیدترین مباحثی است که در اخلاق کاربردی مطرح می شود و بتازگی در طرح «تکفا» کار گروهی خاصی بدان اختصاص یافته است. به کمک دیگر اعضایی که در صددند انجمن اخلاق در حوزه علمیه قم را تأسیس کنند بر آن شدیم که در طول مدت یک سال این بحث جدید را از نگاهی فلسفی-اجتماعی و نیز از نگاهی دروندینی مطرح کنیم و فضای جدیدی را در باب مباحث نوظهور در حوزه اخلاق بگشاییم. از اینرو، این مقاله بر آن است که توصیفی اجمالی از این عنوان به دست دهد تا خوانندگان با این مسئله آشنایی بیشتری پیدا کنند و زمینه بحثهای عمیق در آن فراهم آید. با توجه به استقبال وسیعی که جامعه ما خاصه قشر جوان از اینترنت و ارتباطات شبکهای داشته است و تأثیرات عمیق و گستردهای که فضای رایانهای در وجوه مختلف جامعه ما دارد بجا و لازم است تا مسائل اخلاقی درباره فناوری اطلاعات مورد کنکاش قرار گیرد و دیدگاه اسلامی ما در باب موضوعات جدیدی که حول این محور پدید آمده است روشن گردد.
جایگاه اخلاق فناوری اطلاعات:
اخلاق فناوری اطلاعات موضوعی میان رشتهای است که بحث درباره آن به آشنایی و تخصص در دو حوزه اخلاق و فناوری اطلاعات نیازمند است. این بحث به مسائلی میپردازد که کاربرد و گسترش فناوری اطلاعات موجب آن شده است. هدف از این بحث آن است که به سؤالاتی پاسخ گوید که به بنیانهای ارزشی افعال و مسئله افراد در حوزه فناوری اطلاعات مربوط است. علاوه بر اینکه میتوان از سیاستهای دولتی در مورد زیربناهای اخلاقی حوزه فناوری اطلاعات نیز بحث کرد.
از آنجا که فناوری اطلاعات تحولات سیاسی ـ اجتماعی وسیع و شگرفی پدید آورده، مشکلات اخلاقی جدید و بیمانندی در این حوزه ایجاد شده که نیازمند رسیدگی است. فناوری اطلاعات تنها در چگونگی افعال و اقدامات روزمره ما تأثیر نمیگذارد، بلکه تلقی ما از آنها را نیز تغییر داده است. برخی از مفاهیمی که در حوزه فلسفه اخلاق و فلسفه سیاسی کاربردی خاص داشته با پیشرفت فناوری اطلاعات دچار مشکلاتی شدهاست که از آن جمله میتوان به مفاهیمی مانند مالکیت، حریم خصوصی، توزیع قدرت، آزادیهای اساسی، مسئولیت اخلاقی، اشاره کرد.
در هر یک از این مفاهیم، سؤالهای جدیدی مطرح شده است؛ مانند اینکه متخصصان امور رایانه چه مسئولیتهای اخلاقی دارند؟ اگر نرمافزاری رایانهای خطا کند، چه کسی را باید سرزنش کرد؟ آیا ایجاد اختلال در برنامهها کاری غیر اخلاقی است؟ آیا کپیبرداری از برنامهها ـ وقتی صاحبان آن اجازه نداده باشند ـ از نظر اخلاقی کاری خطا و نادرست است؟ اینها بخشی از سؤالاتی است که در حوزه اخلاق فردی و نهادی فناوری اطلاعات مطرح میشود. بخش دیگری از سؤالات مربوط به سیاستهای دولت است؛ مانند اینکه: آیا افراد باید آزاد باشند تا از راههایی چون شبکه اینترنت سخنان خویش را آزادانه مطرح کنند؟ یا محدودیتهایی که در نشر فیزیکی چون نشر کتاب و روزنامه وجود دارد در مورد شبکهها نیز باید اجرا گردد؟
با توجه به امکان دسترس افراد مختلف به اطلاعات موجود در رایانههای متصل به شبکه، دولتها باید چه سیاستها و عملیاتی را در راستای حفظ حریم خصوصی افراد از قبیل بایگانی نامههای ارسالی و وارد شده اشخاص صورت دهند و مسئولیت مدنی ایشان در این زمینه چیست؟ مسائلی از این دست موجب شده است که عنوان تحقیقی با نام «اخلاق فناوری اطلاعات» در اخلاق کاربردی پدید آید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست