شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

درآمدزایی در فوتبال چگونه و از کدام مسیر؟


درآمدزایی در فوتبال چگونه و از کدام مسیر؟

هر وقت صحبت از درآمدزایی در فوتبال می‌شود، به نداشتن استادیوم اختصاصی و امکاناتی نظیر این اشاره می‌شود؛ در حالی که خصوصی‌سازی به معنای داشتن استادیوم نیست. باشگاه اینترمیلان …

هر وقت صحبت از درآمدزایی در فوتبال می‌شود، به نداشتن استادیوم اختصاصی و امکاناتی نظیر این اشاره می‌شود؛ در حالی که خصوصی‌سازی به معنای داشتن استادیوم نیست. باشگاه اینترمیلان و آ.ث.میلان هم استادیوم اختصاصی ندارند، ورزشگاه سن‌سیروی میلان متعلق به شهرداری است که به این باشگاه‌ها اجاره داده می‌شود، خصوصی‌سازی به معنای داشتن تماشاگر، حق و حقوق قانونی مثل پخش تلویزیونی، بلیت‌فروشی، کپی‌رایت، جذب اسپانسر و توجه به تبلیغات است.

مسائل اقتصادی در فوتبال ما یک چرخه معیوب است. این عیب در ساختار باعث می‌شود حتی دادن وام کلان و راهکارهای اینچنینی دوای درد باشگاه‌ها نباشد و ورشکستگی را به دنبال داشته باشد.

تصور کنید اگر قرار باشد تماشاگران قیمت واقعی بلیت برای استخدام بازیکنان چندصد میلیونی تیم‌های محبوبشان را بپردازند، بهای بلیت چیزی حدود ۲۰ هزار تومان می‌شود؛ در حالی که تماشاگران ما با قیمت بلیت ۵۰۰۰ تومانی هم مشکل دارند. حق پخش تلویزیونی به درستی پرداخت نمی‌شود، به همین دلیل اسپانسرها هم تمایلی برای حضور در فوتبال ندارند و این دانه‌های زنجیر مشتی نمونه خروارند که چرخه را معیوب کردند؛ اما با تمام این ضعف‌ها در ساختار فوتبال می‌توان تغییراتی داد و حوصله کرد تا به مرور زمان دولت از فوتبال فاصله بگیرد و مستقل شود.

هرچند معتقدم اگر دولت دست از حمایت فوتبال بردارد و این اتفاق یکباره بیفتد، فوتبال ایران خاکستر می‌شود، اما این یک حقیقت است که باید آن را پذیرفته و به سمت آن حرکت کنیم.

فوتبال ایران کودکی است که با این شیوه بزرگ شده و والدین آن دولت هستند، اگر بخواهیم کودک مستقلی داشته باشیم، باید کاری که تاکنون برای استقلال آن انجام نشده طی یک برنامه کارشناسی بلندمدت انجام شود، در غیر این صورت تمام باشگاه‌ها نابود می‌شوند. برای دستیابی به این هدف یعنی استقلال مالی باشگاه‌ها بدون نیاز به کمک‌های دولتی یک اراده لازم است، این اراده اتفاقا باید در نهادهای دولتی باشد. در حال حاضر اقتصاد تعداد زیادی از باشگاه‌های دولتی فوتبال ما به نفت یا صنایع دیگر وابسته است، با این شرایط کدام بخش خصوصی می‌تواند با دولت رقابت کند. بنابراین هیچ امنیتی برای ورود سرمایه شخصی به فوتبال وجود ندارد و در رقابت با بخش دولتی چیزی عاید باشگاه‌های ما نمی‌شود. باید قانون برای همه یکسان باشد و این طرح طی یک پروسه پنج تا هفت ساله با فاصله گرفتن دولت از فوتبال عملی شود.

حمیدرضا صدر ‌

کارشناس فوتبال