شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
ارزش تغذیهای جگر سیاه

کبد یا جگر سیاه، پایگاه اصلی متابولیسم (سوخت وساز) مواد غذایی، شیمیایی، دارویی و سموم بدن دام و محل ذخیره انواع ریزمغذیهاست.
ارزش غذایی جگر
در این میان، برخی بیتوجه به آلودگیها و بیماریهایی که ممکن است از طریق این فرآوردهها منتقل شود، اقدام به مصرف آن میکنند.
اما در مقابل، افرادی هم هستند که موشکافانه ظاهر جگر، محل عرضه، نوع طبخ و بهداشت ظروف را بررسی کرده و کمتر این غذا راخارج از خانه تهیه میکنند. اما پرسش اینجاست ارزش تغذیهای دل و جگر و قلوه گاو یا گوسفند چه میزان است؟ آیا این قبیل فرآوردهها میتوانند بیماریزا باشند؟ آیا حرارت ناشی از طبخ میتواند آلودگیهای محیطی یا انگلهای احتمالی این فرآورده را نابود سازد؟
ارزش تغذیهای جگر سیاه
این عضو سرشار از ویتامینهای گروه B بخصوص A،B۱۲،B۶، B۲،B۱ و منبع اسیدفولیک، آهن و روی است.
پروتئین جگر سیاه در رده پروتئین گوشت قرمزاست ولی آهن آن ۲ تا ۳ برابر آهن گوشت گاو بوده و سرشار از چربی است. مقدار کلسترول آن تقریبا ۲ برابر گوشت قرمز کم چرب است و اگر در یک روز ۱۰۰ گرم آن مصرف شود، تقریبا ۵/۱ برابر بیشتر از حد مجاز، کلسترول وارد بدن شده است. یک سیخ جگر حدود ۸۰ کالری انرژی داشته و در هر ۱۰۰ گرم آن ۱۸۵ کالری و در همین میزان جگر سرخ شده ۳۳۰ کالری انرژی به همراه مقدار بیشتر کلسترول نهفته است.
ارزش تغذیهای جگر سفید
ریه یا جگر سفید دام مسوول تنفس و تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن است. پروتئین و چربی آن کمتر از جگر سیاه و گوشت قرمز است، ولی کلسترول آن تقریبا برابر جگر سیاه و بیشتر از گوشت گاو کم چرب است.
این فرآورده در مقایسه با جگر سیاه از نظر ویتامین A فقیر است و آهن کمتری دارد. خوب است بدانید در ۱۰۰ گرم جگر سفید ۱۶۰ کالری انرژی نهفته است و معمولا از آن به دلیل پروتئین مطلوب در فرآوردههای گوشتی صنعتی استفاده میشود.
ارزش تغذیهای دل و قلوه
دل همان قلب و قلوه نیز کلیه دام است. این احشا از نظر ویتامین B۲، B۳ و B۶ غنی و از نظر میزان آهن مشابه جگر سیاه هستند. دل در مقایسه با سایر اندامها پروتئین با کیفیتتری داشته و چربی و کلسترول آن کمتر است.
قلوه نیز پروتئینی مشابه گوشت قرمز دارد و از نظر ویتامین B۶ و فولات غنیتر است. میزان کلسترول قلوه مانند جگر سیاه و بالاتر از دل و گوشت قرمزاست. در ۱۰۰ گرم این احشا ۲۰۰ کالری انرژی نهفته است. خوشگوشت هم سرشار از چربی و کالری بوده و حاوی مقادیر مناسبی پتاسیم است.
جگر آبدار نخورید
جگر خام یا نیمهپخته (به اصطلاح آبدار) میتواند بسیاری از میکروبهای بیماریزا را به بدن مصرفکننده انتقال دهد. انگل یا کرم زبانی شکل یکی از میکروبهای مشترک بین دام و انسان است که بیشتر از طریق جگرهایی که حرارت لازم را نگرفتهاند، وارد بدن و در ناحیه حلق انسان مستقر میشود.
زنان باردار، دختران جوان و بیماران مبتلا به کمخونی مزمن که برای افزایش آهن خون اغلب از جگرهای آبدار استفاده میکنند، بیشتر در خطر ابتلا به این انگل قرار دارند. در موارد نادر این انگل میتواند به چشم مهاجرت و موجب اختلالات بینایی شود.
مراقب آلودگیهای ثانویه باشید
هر گونه تغییر در رنگ، بو، مزه و لزج شدن و تغییر قوام در بافت احشای خام دام، نشاندهنده فساد آنهاست. حرارت کافی میتواند تا حدودی آلودگیهای میکروبی این قبیل فرآوردهها را کاهش دهد.
اما سموم شیمیایی، داروهای هورمونی و پسماند آفتکشها، کودهای شمیایی و فلزات سنگین احتمالی در علوفه که به احشای دام منتقل شده از طریق حرارت نابود نخواهد شد. پس از طبخ یا کبابی شدن این فرآورده آلودگیهای ثانویهای چون ظروف و سیخهای آلوده، عدم بهداشت فرد ارائه دهنده، دستهای آلوده فرد مصرفکننده، حشرات موذی و... از جمله مواردی هستند که میتوانند موجب انتقال میکروبهای بیماریزا به مصرفکننده شوند.
توصیهها
۱) جگر سیاه محل تجمع و دفع مواد زاید، سموم شیمیایی، داروهای هورمونی و... است. به همین دلیل احتمال دارد پسماند برخی از این ترکیبات در بافت چرب جگر دام اندوخته و برای سلامت مصرفکننده مضر باشد. قلوه نیز از این موضوع مستثنی نیست. بنابراین بهتر است از احشای دامهای جوانتر که احتمال تجمع سموم در آن کمتر است، استفاده شود.
۲) به دلیل آنکه ویتامین A جگر بیش از حد نیازبدن است، مصرف مکرر آن میتواند با انباشت ویتامین A در کبد مصرفکننده موجب آسیبدیدگی وکاهش عملکرد این عضو شود. خوب است بدانید تجمع ویتامین A جگر در بدن زنان بارداری که مرتبا برای رشد جنین خود از این محصول استفاده میکنند، میتواند خطر نقایص مادرزادی را افزایش دهد و مصرفکننده را دچار نوعی مسمومیت سازد.
۳) افزایش آهن جگر در مردان میتواند زمینه افزایش هموسیستئین را در بدن فراهم کرده و منجر به بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی شود. از سوی دیگر، آهن میتواند با تجمع در بافت کبد و کلیه موجب ناکارایی این ۲ عضو شود.
۴) احشای دام سرشار از اسیداوریک و باز آلی پورین هستند که میتوانند زمینه ابتلا به نقرس و اسید اوریک بالا را فراهم کنند.
۵) دل، جگر و قلوه به دلیل چربیهای اشباع و کلسترول بسیار بالا میتوانند منجر به پرفشاری خون، افزایش کلسترول و نارسایی کلیوی شوند و با ایجاد پاسخهای التهابی در بدن عوارض بیماریهای مفصلی و آرتریت روماتویید را ناگوارتر سازند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست