جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
یارانه به نام فقرا به کام اغنیا
![یارانه به نام فقرا به کام اغنیا](/web/imgs/16/138/7j7iu1.jpeg)
اجرای نظام پرداخت یارانهها در کشور ما تاکنون به نوعی است که هر کس مصرف بیشتـری دارد، از یـارانـه بیـشتری هـم بهرهمند میشود. این تناقض آشکار در نحوه مصرف یارانهها باعث شده که دولت به طور جدی به فکر اصلاح نظام کنونی تخصیص یارانهها بیافتد.
هر چند نظام پرداخت یارانهها برای کمک به افراد کم درآمد طراحی شده است، اما اجرای آن در کشور ما به نوعی است که هر کس مصرف بیشتـری دارد، از یـارانـه بیـشتری هـم بهرهمند میشود و از آنـجـا کـه پر مصرفها، ثروتمندترند، بیشترین حجم یارانهها به ثروتمندان میرسد! این تناقض آشکار در نحوه مصرف یارانهها باعث شده که دولت به طور جدی به فکر اصلاح نظام کنونی تخصیص یارانهها بیافتد.
هر چند همه چیز از اصلاح نظام پرداخت یارانهها در حوزه انرژی شروع شده است، اما در حوزه آب و برق هم به طور مشخص میزان زیادی یارانه تخصیص مییابد و با هدر رفت آن، منابع مالی اختصاص یافته برای کمک به افراد کم درآمد هم از بین میرود.
در سال ۱۳۸۶ جمع یارانههای اختصاص یافته به پنج حامل انرژی شامل بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع به اضافه گاز طبیعی و برق بیش از ۸۰ میلیارد دلار و به عبارت دیگر بیش از ۷۳۹ هزار میلیارد ریال بوده است.
نسبت یارانه حاملهای انرژی به بودجه عمرانی کل کشور در همین سال حدود پنج برابر بوده و این بدان معناست که در سال ۱۳۸۶ کشور با صرف یارانه حاملهای انرژی در بخش ساخت و ساز میتوانست شاهد تحقق پنج برابری پروژههای عمرانی باشد!
گاز طبیعی هم به طور مشخص به دلیل این که پرمصرف ترین حامل انرژی کشور است در همان سال بیش از ۳۵۲ هزار میلیارد ریال یارانه به خود اختصاص داده و قیمت فروش آن در داخل۱۸۰ ریال کمتر از قیمت منطقهای این فرآورده به ازای هر لیتر بوده است.
از آنجا که برق کشور ما در نیروگاههای آبی یا بخار تولید میشود و این تولید رابطه مستقیمی با میزان مصرف آب و گاز دارد، بد نیست یارانههای این بخش را نیز بررسی کنیم.
در سال ۱۳۸۶ متوسط قیمت تمام شده برق در کشور۶۴۲ ریال در هر کیلووات بوده است که از متوسط نرخ فروش آن ۴۷۸ ریال در هر کیلووات بیشتر بوده است.
با احتساب فروش ۱۵۲ میلیارد کیلووات ساعت برق در آن سال، معادل ۹۷ هزار میلیارد ریال یارانه در این بخش پرداخت شده است. این در حالی است که تعرفه برق بخش صنعتی تقریبا دو برابر تعرفه برق بخش خانگی بوده است.
در سال ۱۳۸۶ قیمت تمام شده هر متر مکعب آب در شرکتهای آب و فاضلاب شهری ۱۵۹۹ ریال بوده که با زیانی معادل ۷۱۴ ریال در هر متر مکعب به فروش میرسیده است! این رقم در بخش آب و فاضلاب روستایی معادل ۲۲۶۴ ریال برای هر متر مکعب بهای تمام شده و زیان ۱۸۳۴ ریال برای فروش بوده است.
جمع ارقام مربوط به یارانه اختصاص یافته به بخش تامین و توزیع آب و دفع فاضلاب نشان میدهد در سال ۱۳۸۶ به این سه بخش رقمی حدود ۹۷ هزار میلیارد ریال یارانه تخصیص یافته است.
این رقم معادل بیش از ۶۵درصد بودجه عمرانی همان سال بوده است!
هرچند میزان دقیق هدررفت آب در حوزه توزیع و انتقال کشور وجود ندارد، اما با فرض همان رقم شفاهی یک پنجم اعلام شده، چیزی حدود ۱۹.۵ هزار میلیارد ریال در سال بدون هیچ دلیل موجهی در بخش آب هدر میرود.
وزیر نیرو با بیان اینکه اعتبارات بخش آب در لایحه بودجه امسال بالغ بر شش هزار میلیارد تومان است، میگوید که اعتبارات بخش آب در سال جاری نسبت به سال گذشته ۴۰درصد افزایش یافته است.
وی این را هم میگوید که بیشترین هدررفت آب و برق کشور در شبکههای انتقال رخ میدهد و برای اصلاح شبکههای انتقال بودجه زیادی نیز میخواهد به طوری که با هدفمندکردن یارانهها میتوان این موضوع را جبران کرد.
گلها را آب میدهیم، حمام میکنیم، خودرو، ظروف، فرش و دستهایمان را میشوییم و آب مینوشیم.
اما همه این آب را از یک منبع تهیه میکنیم. چرا؟! چرا آبی را که باید مدتها منتظر بارش آسمان، مدتها منتظر لوله کشیهای گسترده و هزینه بر و به مقدار زیادی شاهد هدررفت آن در مسیر رسیدن آن تا محل استفادهاش باشیم، به سادگی هدر بدهیم؟
این آب سخت به دست آمده که مبالغ کلانی یارانه به آن اختصاص مییابد، چرا باید به سادگی به فاضلابی تبدیل شود که برای جمع آوری آن هم مبالغ کلانی یارانه تخصیص یابد؟
منبع:اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست