پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
تنگی رگهای قلب
عضلات قلب همچون سایر اعضای بدن نیاز مداوم به گردش خون دارند. رگهای کرونری نام رگهای قلب است که این وظیفه مهم را انجام میدهند.
آترواسکلروزیس یا تصلبالشرایین بیماری تنگ شدن رگها در اثر رسوب موادی همچون چربی است که بسیاری از رگهای بدن از جمله مغز، کلیهها و قلب را دچار میسازد. آترواسکلروز در هر حال با زیاد شدن سن گریبانگیر همه میشود اما پیشرفت آن در همه افراد یکسان نیست. خانمها در سنین باروری بسیار کمتر از مردان دچار این بیماری میشوند. بالا بودن فشار خون، به هم خوردن تعادل چربیهای خون، مصرف سیگار و دیابت عوامل خطرساز این بیماری هستند که با کنترل آنها میتوان سیر این بیماری را کند کرد.
چاقی عمومی (شاخص توده بدنی بالاتر از عدد ۳۰) و چاقی شکمی (دور شکم درمردان بالاتر از۱۰۱و در زنان بالاتر از ۸۸ سانتی متر) نه تنها افراد را مستعد فشار خون، بالا رفتن چربی خون و دیابت میسازد بلکه به طور مستقل عامل خطر آترواسکلروز است.
این بیماری با تنگ کردن رگهای مغز باعث سکته مغزی میشود. تنگی شریانهای کلیوی از عوامل مهم فشار خون است که در اثر همین بیماری ایجاد میشود. تنگ شدن رگهای قلبی عامل ایجاد دردهای قلبی و سکته قلبی است که در این نوشتار دردهای قلبی ناشی از تنگی رگهای کرونر توضیح داده میشود.
در افراد دچار تنگی کرونر، در شرایطی که قلب نیازمند اکسیژن بیشتر است مثل زمان فعالیت، هیجان، قرار گرفتن در معرض سرما و یا زمان غذا خوردن درد قفسه سینه شروع میشود و استراحت یا مصرف داروی نیتروگلیسرین باعث بهبودی میشود. این درد معمولا ۳ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد و به صورت مبهم، به صورت فشار به قفسه سینه یا احساس خفگی است.
این درد گاه به گردن، فک و یا کتف و دست چپ تیر میکشد. داروی نیتروگلیسرین که به شکل زیر زبانی و اسپری وجود دارد با گشاد کردن رگهای کرونری باعث بهبودی بیماران میشود و یکی از نشانههای بیماری کرونر بهبودی درد با استفاده از این دارو است. توجه به این نکته لازم است که داروی نیتروگلیسرین باعث افت فشار خون میشود و استفاده از آن بدون تجویز پزشک جایز نیست.
در مورد دردهایی که چند ثانیه طول میکشند و دردهایی که درحین فعالیت بهبودی مییابند و موقع استراحت دوباره شروع میشوند احتمال وجود بیماری کرونر کم است ولی باید حتما بررسی انجام شود.
بیمار دارای تنگی کرونر در بین حملات درد، هیچ گونه علامتی ندارد اما در حین درد تغییراتی در جریان الکتریکی و حرکات عضلات قلب رخ میدهد که با استفاده از نوار قلبی، اکوکاردیو گرافی و یا اسکن قلب میتوان وجود بیماری کرونری را رد یا تاییدکرد. به این ترتیب گاه برای تشخیص لازم است با ورزش یا برخی داروها قلب را تحت فشار قرار دهیم. در هفتههای بعد در مورد روشهای تشخیص بیماریهای قلبی بیشتر خواهیم گفت.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست