شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

قیمت مسکن؛عوامل نرمال، عوامل کاذب


مسکن و قیمت مسکن در کشور ما تابع عوامل و متغیراتی متفاوت است؛ عواملی که هر کدام دلایلی درافزایش یا کاهش قیمت مسکن به‌صورت مقطعی و طولانی‌مدت دخیل هستند. درخصوص افزایش قیمت …

مسکن و قیمت مسکن در کشور ما تابع عوامل و متغیراتی متفاوت است؛ عواملی که هر کدام دلایلی درافزایش یا کاهش قیمت مسکن به‌صورت مقطعی و طولانی‌مدت دخیل هستند. درخصوص افزایش قیمت دو عامل اصلی

به عنوان شاخص‌های این بردار مد نظر است:

الف) عوامل نرمال

ب) عوامل کاذب

الف) عوامل نرمال:این عوال علت اصلی افزایش قیمت مسکن است که به‌عنوان نمونه می‌توان به چند مورد ذیل اشاره کرد: کاهش تولید و عرضه نسبت به تقاضا، افزایش نقدینگی غیرمولد در جامعه، اعطای تسهیلات خرید به‌جای ساخت، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، هجوم سرمایه‌های سرگردان به بخش خرید مسکن.

ب) عوامل کاذب: این عوامل علت فرعی افزایش قیمت مسکن است که البته گاهی اوقات برگشت‌پذیر هستند.

به‌عنوان مثال وعده‌های عمل نشده مسوولان، مصاحبه‌های مختلف افراد غیرکارشناس یا مصاحبه‌های غیرکارشناسی در خصوص بخش تخصصی مسکن، اعلام بی‌موقع تصمیمات و سیاست‌های دولت در خصوص مسکن به‌گونه‌ای‌است که امکان بهره‌برداری عموم ازآن میسر نباشد.

شایعات تزریق شده توسط دلالان ناحیه‌ای و محلی و ارزیابی‌های نادرست از وضع بازار مسکن نمونه‌هایی از این دست هستند. حال با بررسی عوامل فوق می‌توان اینگونه گفت که در کوتاه‌مدت فقط و فقط می‌توان اثرات عوامل کاذب را کاهش داد یا از بین برد اما برای بخش اول یعنی عوامل نرمال نمی‌توان به‌راحتی کاهش قیمت ایجاد کرد اما می‌توان سیاست‌ها و عواملی را پیاده کرد که باعث تثبیت قیمت‌ها شود، البته برای تثبیت قیمت‌ها به‌صورت پایدار راهکارهای مشخصی وجود دارد که عوامل زیر بخشی از آن است:

۱) افزایش تولید مسکن، در جهت تعادل عرضه و تقاضا در بازار مسکن.

۲) کاهش تقاضا با اجرای سیاست‌هایی در جهت ایجاد مهاجرت معکوس.

۳) استفاده از راهکارهایی همچون مرتفع‌سازی و اعطای زمین با شرایط مناسب درجهت کاهش قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن.

۴) سیاستگذاری در جهت جلوگیری از دلالی مسکن توسط افرادی که مصرف‌کننده نیستند.

۵) هدایت سرمایه‌های سرگردان به بخش ساخت مسکن به‌جای خرید مسکن.

۶) اجرایی کردن طرح جامع مسکن (هر چند که هنوز کاستی‌هایی در این طرح مشاهده می‌شود.)

۷) کنترل قیمت مصالح ساختمانی توسط دولت به صورت غیرمستقیم.

۸) پرداخت تسهیلات ساخت به‌جای تسهیلات خرید که به دلیل افزایش نقدینگی غیرمولد، خود باعث ایجاد اثرات تورمی و افزایش قیمت مسکن می‌شود.

جلیل عزیزی فر

عضو‌کانون‌انبوه‌سازان

منبع:پایگاه‌اطلاع رسانی‌انبوه سازان