پنجشنبه, ۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 23 May, 2024
مجله ویستا

تاثیر مواد حاوی کلسترول بر قلب


تاثیر مواد حاوی کلسترول بر قلب

شاید اغلب شما خوانندگان اعتقاد راسخ دارید که مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول عامل خطر جدی برای قلب و عروق است و می بایستی به طور جدی از مصرف کلیه مواد غذایی حاوی کلسترول دوری کنید، …

شاید اغلب شما خوانندگان اعتقاد راسخ دارید که مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول عامل خطر جدی برای قلب و عروق است و می بایستی به طور جدی از مصرف کلیه مواد غذایی حاوی کلسترول دوری کنید، ولی واقعیت امر نمایان گر این موضوع است که اگر چه مواد غذایی حاوی کلسترول در بالا بردن سطح کلسترول خون تاثیر گذار هستند، ولی عامل کوچکی در افزایش سطح کلسترول خون تلقی می شوند.

خطر واقعی برای سلامت قلب و عروق از جانب چربی های اشباع است که در گوشت های قرمز پرچرب و ماکیان به خصوص پوست آنها، شیر و ماست و پنیر پرچرب یافت می شوند.

مواد غذایی حاوی چربی های اشباع، ۴ برابر بیشتر از غذاهای حاوی کلسترول، چربی خون را افزایش می دهند.

علاوه بر چربی های اشباع، اسیدهای چرب ترانس که به فراوانی در روغن های نباتی جامد و مارگارین وجود دارند، از جمله عوامل خطر بسیار جدی برای سلامتی قلب و عروق محسوب می شوند.

بر مبنای بررسی های به عمل آمده اگر انرژی حاصل از اسید های چرب ترانس فقط ۳ درصد کل کالری روزانه را تشکیل دهد تا۳۰ درصد احتمال بروز بیماری های قلبی- عروقی را افزایش می دهد.

حاصل مطالعات بسیار در طول ۲۵ سال گذشته نشان داده است که مصرف ۷- ۴ عدد تخم مرغ در هفته عاملی برای بیماری های قلبی تلقی نمی شود، مگر در مورد بیماران دیابتی یا دارای چربی خون بالا. این افراد نباید بیشتر از یک عدد زرده تخم مرغ در هفته میل کنند، ولی در مورد سفیده تخم مرغ چنین محدودیتی وجود ندارد.

حذف کامل مواد غذایی حاوی کلسترول از برنامه روزانه تغذیه افراد، خود یک عامل خطر محسوب می شود، چرا که موجب کاهش مقدار کولین دریافتی می شود و ادامه طولانی مدت چنین تغذیه ای که فاقد کولین است، سبب اختلال کار کبد و پیامدهای دیگر می شود. همچنین باعث افزایش سنتز داخلی کلسترول در بدن می شود.

تاثیر غذاهای بسیار کم چرب بر سلامتی

همواره به عدم مصرف زیاد غذاهای پرچرب بسیار تاکید می شود، ولی براساس تحقیقات جدید حذف کامل یا بسیار شدید چربی ها از برنامه تغذیه هفتگی و روزانه نه تنها مفید نیست، بلکه خطرات جدی برای سلامتی قلب و عروق پدیدار می سازد، چرا که کاهش شدید مصرف انواع چربی ها و روغن ها عامل افزایش کلسترول بد یاLDL است، به خصوص در افرادی که زمینه ژنتیکی خاص دارند.

از طرف دیگر استفاده از غذاهای دارای چربی بسیار کم، مقدار HDL را نیز کاهش داده و نسبت LDL به HDL را افزایش می دهند. در نتیجه قلب آسیب پذیرتر می شود. به خصوص اگر تامین کمبود انرژی حاصل از چربی، به وسیله افزایش کربوهیدرات ها یا قندها جبران گردد، به بالا رفتن مقدار تری گلیسیرید و کاهش شدیدترHDL منجر خواهد شد.

علاوه بر این با ورود بیشتر قند به جریان خون، غدد لوزالمعده (پانکراس) فعالیت خود را افزایش می دهند و برای خارج کردن قند خون افزوده شده، انسولین بیشتری ترشح می کند. تداوم این موضوع و ترشح هر چه بیشتر انسولین، گیرنده های سلول ها را مقاوم تر می کند و عکس العمل آنها را در قبال انسولین کندتر خواهد کرد. به این طریق به مقدار بیشتری انسولین نیاز خواهد بود که باز فشار مضاعفی را به پانکراس وارد می شود و رفته رفته با فرسوده شدن پانکراس و تحلیل تولید انسولین کافی، مقدمات بروز دیابت نوع دوم نیز مهیا شده و تخریب رگ ها و مویرگ ها سریع تر اتفاق خواهد افتاد.

بنابراین به جای کاهش شدید یا حذف کامل چربی ها، باید به نوع روغن ها و چربی توجه شود و نسبت مناسبی از اسید های چرب امگا ۳، ۶ و ۹ انتخاب شود.

لذا ۳۰ درصد کل انرژی باید از چربی ها تامین گردد (۱۰ درصد از چربی های اشباع ، ۱۰درصد از چربی های حاوی یک باند مضاعف یاMUFA و ۱۰ درصد از روغن های حاوی اسیدهای چرب با چند باند مضاعف یا (PUFA).

روغن های مناسب و دوستدار قلب

روغن های مناسب عبارتند از: روغن زیتون، کانولا(گلزا)، ذرت، آفتابگردان، سویا، روغن هسته انگور، روغن گردو و چربی های امگا ۳ که به فراوانی در ماهی آزاد، ساردین، شاه ماهی، ماهی خال مخالی و سایر ماهی ها وجود دارند.

در پایان توصیه می شود به موازات تغییر نوع غذاهای مصرفی و توجه بیشتر به نقش غذاهای تاثیر گذار بر سلامتی و شادابی بدن، در صورت داشتن اضافه وزن، با استفاده از رژیم های غذایی کم کالری و متعادل برای کاهش تدریجی وزن خود اقدام کنید. چرا که با کاهش ۱۰- ۵ درصد از وزن فعلی، بسیاری از عوامل تحریک کننده سلامتی نیز کم خواهد شد.