چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نقاش رویاها
بچههای نسلهای مختلف مدیون نویسندگان ادبیات کودک جهان هستند و به هیچ وجه نمیتوان تاثیرات داستانها و شخصیتهای مختلف خلق شده از سوی آنها را نادیده گرفت.
نویسندگان برجسته ادبیات کودک با بهره گیری از زبان تخیل و رویاپرداز و پرداختن به ماجراهایی جذاب، نقش بسزایی در رشد و پرورش ذهن کودکان دارند و با نوشتن قصه هایی مناسب ضمن سرگرم کردن و لذت دادن، درس ها و پیام های لازم را هم بدون کمترین برجستگی و وضوح به آنها منتقل می کنند.
هانس کریستین آندرسون نویسنده مشهور دانمارکی قرن نوزدهم و نویسنده آثاری چون «جوجه اردک زشت» و «دخترک کبریت فروش» شاید نخستین کسی باشد که به صورت حرفه ای به ادبیات کودک توجه داشته و در این زمینه دست به قلم شده است.
به افتخار زادروز «اندرسون» و برای تلاش ارزشمند او در خلق داستانهایی مسحورکننده و سرگرم کننده بود که روز چهاردهم فروردین را «روز جهانی کتاب کودک» نامگذاری کردند.
فضای داستان های کودکان در ذات خود با تخیل عجین است، اما وقتی این قصه ها با تمرکز بیشتری بر مساله رویاپردازی نوشته و با مایه های علمی ترکیب می شود، معجون جالب تری چون داستان های «علمی ـ تخیلی» به دست می آید که هم بین کودکان طرفدار دارد و هم بزرگسالان را جذب خود می کند. ژول ورن نویسنده زبردست فرانسوی قرن نوزدهم یکی از بزرگ ترین و معتبرترین نام ها در این زمینه است.
نسل های مختلف خاطرات فراوانی از خواندن «پنج هفته پرواز با بالن»، «میشل استروگف» و «دور دنیا در هشتاد روز» و دیدن فیلم ها و کارتون های ساخته شده برمبنای آن دارند.
جز این، «ورن» در زمان خود و در قالب برخی نوشته هایش مثل «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» پیش بینی های عجیبی از اختراعات بشری همچون زیردریایی کرد که بعدها به حقیقت پیوست.
ژول ورن در ۱۹۰۵ از دنیا رفت و میراث بزرگی از تخیل و رویا را برای همیشه به جا گذاشت، اما تنها کمی پیش از درگذشت او یعنی در ۱۹۰۱ کودکی متولد شد که بعدها پرچمدار رویاسازی و سرگرمی شد.
والت دیزنی که در خانواده ای کشاورز رشد کرده بود، با ورود به دنیای انیمیشن و ساخت کارتون هایی چون «سیندرلا»، «پینوکیو» و «سفید برفی و هفت کوتوله» بذرهای فانتزی را در ذهن های میلیون ها کودک در سراسر دنیا کاشت و باعث ادامه راهی شد که خیلی پیشتر از او نویسندگانی چون اندرسون و ژول ورن آغاز کرده بودند.
کتاب و ادبیات کودک با این که برای همیشه جایگاه بالای خود را دارد، اما از جایی به بعد وظیفه سرگرمی، خیال پردازی و انتقال پیام هوشمندانه را به سینما و دنیای انیمیشن هم واگذار کرد.
از این رو دیزنی و جانشینان او هم حق بزرگی بر بچه های سراسر جهان دارند. واقعا، خنده و شادی و رویایی را که آنها به ما بخشیدند چگونه می توان جبران کرد؟
علی رستگار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست