پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

با تغییر روش زندگی خود، با فشار خون بالا مبارزه کنید


پیروی از زندگی سالم و اصولی بهترین و سالم‌ترین راه مبارزه با فشار خون بالا است. این راهکار طبیعی است، خطرات کمتری به دنبال خواهد داشت و اغلب هیچ هزینه‌ای هم به همراه ندارد. در …

پیروی از زندگی سالم و اصولی بهترین و سالم‌ترین راه مبارزه با فشار خون بالا است. این راهکار طبیعی است، خطرات کمتری به دنبال خواهد داشت و اغلب هیچ هزینه‌ای هم به همراه ندارد. در صورتی که برای درمان خود از دارو استفاده می‌کنید، اگر سالم زندگی کنید به بهبود این بیماری کمک کرده‌اید. در ضمن یادگیری این روش، میزان مصرف داروهائی را که مسلماً عوارض جانبی زیاد و قیمت بالائی نیز دارند به حداقل می‌رساند و یا به‌طور کلی مصرف آنها متوقف خواهد شد. فشار خون پائین، طول عمر را افزایش داده و از عوارضی مثل سکته‌های قلبی و مغزی، بیماری‌های کلیوی، کوری و ... می‌کاهد.

نکات زیر همان روش‌هائی است که در صورت انجام آنها می‌توانید با این بیماری مقابله نمائید:

۱) وزنتان را کاهش دهید:

فشار خون زمانی افزایش می‌یابد که وزنتان زیاد شود. با کاهش وزن فشار خون نیز پائین می‌آید. در ضمن، کاهش وزن موجب کاهش مصرف دارو نیز می‌شود.

۲) در زندگیتان تغییر ایجاد کنید:

از مواد غذائی سالم استفاده نمائید، ورزش کرده و از خوردن تنقلات (به خصوص آخر شب) و مواد غذائی ناسالم خودداری کنید. از اصول برنامه لاغری مناسب پیروی کنید.

۳) به‌طور منظم ورزش کنید:

ورزش یکی از اصولی‌ترین روش‌ها برای بهبود فشار خون است و به طور کلی از ابتلای شما به این بیماری ممانعت می‌کند. در ضمن حرکات فیزیکی، فشار خون شما را در حدی نگاه می‌دارد که سلامتی‌تان به خطر نیفتد. سعی کنید اکثر روزهای هفته به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ورزش کنید. اگر فردی کم تحرک هستید می‌توانید با چند هفته انجام تمرین‌های ورزشی و سپس افزایش تدریجی آن، فشار خون خود را کاهش دهید.

۴) از مواد غذائی سالم استفاده کنید:

به یاد داشته باشید که قدما گفته‌اند: شما آن چیزی هستید که می‌خورید اگرچه ممکن است که این جمله تا حدی اغراق‌آمیز باشد، اما دقت کنیم که در مورد فشار خون صحت دارد. یکی از تحقیقات اخیر حاکی از آن است که با پیروی از برنامه غذائی سرشار از غلات، میوه، سبزی و نیز مصرف اندک چربی‌های اشباع شده و کلسترول می‌توانید با این بیماری مبارزه کنید.

فقط برای یک هفته یادداشتی تهیه کنید و برنامه غذائی خود را در آن بنویسید تا بتوانید عادات و الگوهای غذائی‌‌تان را تخمین بزنید. بهتر است به بررسی آن‌چه می‌خورید، مقدار، زمان و علت آن بپردازید.

غلات، سبزی‌ها و میوه‌ها را به همراه لبنیات کم‌چربی به عنوان اصل الگوی غذائی خود در نظر بگیرید. تا حد امکان از مصرف گوشت قرمز، شیرینی‌ها و چربی پرهیز کنید.

۵) از کشیدن سیگار بپرهیزید و تا حد امکان در مقابل دود سیگار دیگران قرار نگیرید:

نیکوتین موجود در سیگار یکی از موادی است که میزان ابتلا به فشار خون را افزایش می‌دهد. با وجود این‌که افزایش موقتی است و فقط بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فشار خون را بالا می‌برد، اما باید دقت کنیم که تکرار مصرف دخانیات در روز و نیز در بلندمدت فشار خون را به‌طور دائم افزایش می‌دهد. به علاوه، مواد شیمیائی موجود در سیگار به عروق آسیب می‌رساند و باعث حفظ آب بدن شده که هر دو این بیماری را تشدید می‌کنند.

۶) مصرف کافئین را محدود کنید:

نقش کافئین در افزایش فشار خون قابل بحث است. به هر حال نوشیدن مواد کافئین‌دار باعث تحریک فشار خون می‌شود. افرادی که به‌طور مداوم از این ماده استفاده می‌کنند، دارای فشار خون بالا هستند و نیز متخصصان معتقدند که کافئین در دراز مدت تأثیرگذار است.

۷) تا حد امکان از اضطراب و نگرانی دوری کنید:

ارتباط بین تنش و افزایش فشار خون هم مثل مصرف کافئین کاملاً مشخص نیست. اما به‌طور کلی اضطراب، فشار خون را افزایش می‌دهد.

قبل از هر اقدامی به عاملی که باعث ناراحتی شما می‌شود، آگاه شوید. شاید مسائل مالی، کار، خانواده و یا بیماری‌های گوناگون زمینه‌ساز نگرانی شما باشند.

زمانی که عامل اضطراب‌آور را شناسائی کردید، سعی کنید آن‌‌را کاهش دهید و یا به‌طور کلی آن‌را از بین ببرید. برای مثال، اگر تاکنون به هر آن‌چه به شما گفته شده پاسخ مثبت داده‌اید، از این به بعد پاسخ‌تان منفی باشد و یا اگر کار تمام وقت شما را می‌آزارد با سرپرست‌تان صحبت کنید تا حجم کارتان را کاهش دهد.

اگر نمی‌توانید همه عوامل اضطراب‌آور را کاهش دهید حداقل تا حدودی با آنها کنار بیائید. سعی کنید تنفس عمیق داشته باشید و این کار را چند بار تکرار کنید به تفکر عمیق و عبادت بپردازید تا به آرامش همه جانبه دست یابید. اگر خودتان نمی‌توانید با مشکلات‌تان کنار بیایید، با متخصصان مشاوره کنید.

۸) هر چند وقت یک‌بار معاینات پزشکی انجام دهید:

زمانی که از بیماری فشار خون رنج می‌برید، سعی کنید به‌طور منظم معاینات مربوطه را انجام دهید.

۹) محیطی صمیمی به‌وجود آورید:

داشتن خانواده و دوستانی گرم و صمیمی به بهبود سلامتی شما کمک می‌کند. آنها باعث می‌شوند که بیشتر مراقب خودتان باشید، به شما توصیه می‌کنند که با پزشک ملاقات کنید و یا تشویق‌تان می‌کنند تا در کلاس‌های ورزشی شرکت نمائید. زمانی که بدانید افرادی هستید که از شما حمایت می‌کنند و نگران سلامتی‌تان هستند، ناخودآگاه تصمیم می‌گیرند که عادت‌های خوب را الگو قرار داده و قرص‌های فشار خون خود را به موقع مصرف نمائید.