جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

افزایش آمار سکته ‌بعد از افطار


افزایش آمار سکته ‌بعد از افطار

اگر شما اخیرا سکته قلبی کرده‌اید، اگر نارسایی قلبی دارید یا اگر مشکل فشارخون شما از نوع غیرقابل کنترل است، از نظر طبی، به هیچ‌وجه نباید روزه بگیرید. به علاوه، بدون مشورت با …

اگر شما اخیرا سکته قلبی کرده‌اید، اگر نارسایی قلبی دارید یا اگر مشکل فشارخون شما از نوع غیرقابل کنترل است، از نظر طبی، به هیچ‌وجه نباید روزه بگیرید. به علاوه، بدون مشورت با متخصص قلبتان نیز به هیچ عنوان نباید خودتان دوز داروهای مصرفی‌تان را کم و زیاد کنید. متاسفانه عدم رعایت این هشدارهای جدی از سوی برخی از بیماران قلبی باعث شده است که در برخی مراکز درمانی با افزایش آمار حمله‌های قلبی بعد از افطار مواجه شویم. هرگونه تغییر در حجم غذا، به‌ویژه مساله کم‌آبی و به هم ریختن تعادل آب و الکترولیت‌ها در بدن بیماران قلبی می‌تواند سلامت قلب و همچنین کلیه‌های آنها را دچار مخاطره کند. آمار سکته‌های قلبی بعد از افطار اگرچه خیلی زیاد نیست اما خود، گویای اهمیت این موضوع است و ما را بر آن می‌دارد که دوباره تاکید کنیم بیماران قلبی نباید بدون مشورت با پزشک‌شان روزه بگیرند. اگر شما بعد از افطار دچار تپش قلب می‌شوید یا درد قلبی پیدا می‌کنید نباید به روزه گرفتن اصرار داشته باشید.

ضمنا اگر پزشکتان روزه‌داری را برای شما مجاز دانسته است، لازم است که برای کاهش خطر حمله قلبی، در وعده افطارتان فقط چند لقمه نان و پنیر و چای میل کنید. سپس بین ۲ تا ۳ ساعت بعد از افطار شام بخورید و در وعده شام نیز از غذاهای پرچرب و پرنمک استفاده نکنید. رژیم عادی و طبیعی‌تان را به هم نزنید.

خیلی از روزه‌داران تصور می‌کنند که در افطارشان مصرف هر ماده غذایی‌ای برایشان بلامانع است و برخود لازم می‌دانند با توجه به طول مدت روزه‌داری‌شان هر غذایی را که روی میز است بخورند؛ به ویژه آنکه مرسوم است این روزها به میهمانی‌های افطار برویم و غذاهای چرب و شور بخوریم. بعضی‌ها هم عادت دارند در همان وعده افطار انواع غذاها را به عنوان شام و افطار توامان بخورند و این پرشدن ناگهانی حجم معده‌ای که ساعت‌ها خالی بوده است، مساوی است با تحمیل کار مضاعف به قلب. در نتیجه این اشتباهات، قلب یک بیمار قلبی در خونرسانی با مشکل مواجه می‌شود و سکته قلبی رخ می‌دهد. پس اولا، اگر بیمار قلبی هستید و پزشکتان به شما توصیه کرده که روزه نگیرید، توصیه او را جدی بگیرید و بدانید که به خطر انداختن سلامت‌تان گناه است. ثانیا، اگر با تمهیدات خاص پزشکی اجازه روزه‌داری دارید، در وعده سحری و افطاری نکاتی را که ذکر شده رعایت کنید و به طور ناگهانی بعد از افطار پرخوری نکنید. ثالثا، داروهای خودتان را با دقت و طبق توصیه‌های پزشکی مصرف کنید تا دچار حمله‌های قلبی نشوید.

دکتر منوچهر قارونی

متخصص قلب و عروق استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران