یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

برای سلامت کار


برای سلامت کار

امروزه بیماری‌ها و حوادث ناشی از کار به یکی از نگرانی‌های اجتماعی جامعه کارگری و دست‌اندرکاران مسائل بهداشت ایمنی محیط کار تبدیل شده است. شعار جهانی «اول ایمنی، بعد کار» در …

امروزه بیماری‌ها و حوادث ناشی از کار به یکی از نگرانی‌های اجتماعی جامعه کارگری و دست‌اندرکاران مسائل بهداشت ایمنی محیط کار تبدیل شده است. شعار جهانی «اول ایمنی، بعد کار» در کشورهای صنعتی بازتاب واقعی دارد و آنجا که سخن از ایمنی و بهداشت کار به میان می‌آید، همگان بدون توجه به گرایش‌های فکری، چه در مراجع قانونگذاری و چه در مراجع اجرایی یا علمی آن را تایید می‌کنند.

در واقع «بهداشت حرفه‌ای برای همه»، رویکرد جهانی محسوب می‌شود و برای دستیابی به ایمنی کار باید اقدامات مختلفی صورت پذیرد.

فرهنگ عمومی ایمنی و بهداشت اجرای قوانین و مقررات مربوط به ایمنی کار و آموزش کارگران در کنار مدیریت صحیح می تواند ایمنی کارگران را در اغلب واحدهای صنعتی بالا ببرد.

آموزش اصل مهم

جهت ایجاد فرهنگ ایمنی در محیط کار، برگزاری دوره‌های آموزشی بعنوان مقدمه‌ای ضروری مطرح است. تجربیات جهانی نشان داده است این آموزش‌ها تاثیر بسزایی در کاهش حوادث ناشی از کار خواهند داشت. معمولا ۲ نوع آموزش در محیط‌های کاری وجود دارد.

نوع اول شامل آموزش‌های بدو استخدام برای کارگران تازه‌کار و نوع دوم آموزش‌های مستمر یا ضمن خدمت است. برای دستیابی به نتیجه مطلوب بهتر است این دوره‌های آموزشی بصورت مداوم و در فواصل زمانی معینی برگزار گردد. به‌طور معمول کارگران طی این دوره‌های آموزشی با مخاطرات شغلی موجود در محیط کار، دستورالعمل‌ها و مقررات ایمنی مربوط به کارشان و اصول و استانداردهای کاری آشنا می‌شوند.

بررسی محیط کار

انجام مطالعات و بررسی‌ها روی عوامل گوناگون موجود در محیط کار در کاهش یا پیشگیری از حوادث و بیماری‌های ناشی از کار و همچنین کاهش عوامل زیان‌آور در محیط کار بسیار مفید است و می‌تواند نقش مهمی در بهبود شرایط کاری و محیطی کارگران داشته باشد. از جمله عوامل مورد بررسی می‌توان به مطالعه در زمینه موارد ارگونومیکی در ارتباط با کار یا ماشین‌آلات، ابزارآلات مورد استفاده کارگران، فاکتورهای اجتماعی ـ روانی، شرایط محیطی و.. اشاره کرد.

همچنین انجام مطالعات و بررسی‌های آماری، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد، زیرا با استفاده از تجزیه و تحلیل‌های علمی آماری می‌توان به علل عمده وقوع حوادث پی برده و راهکارهایی برای کاهش آنها ارائه کرد.

مدیریت صحیح

کارفرما مسوول سازماندهی و ایجاد هماهنگی بین تمام سیستم‌های ایمنی و بهداشت حرفه‌ای است.

اگر مدیریت نقش خود را در زمینه نظارت بر بخش‌های مختلف برنامه ایمنی، بدرستی ایفا نکند، کلیه اقدامات صورت گرفته در پیشگیری از حوادث بی‌اثر خواهد بود. به همین علت اعمال مدیریت صحیح این سیستم‌ها، یکی از عوامل مهم دیگر در بحث پیشگیری از حوادث است.

یکی از اقدامات مهم مدیران انجام بازرسی‌های مداوم است. کسب اطلاعات بیشتری در زمینه کارها وخطرات ناشی از آنها، شناسایی خطرات موجود (بالفعل) و خطرات بالقوه محیط کار و تعیین و شناسایی عوامل ایجادکننده خطر از جمله اهداف بازرسی محسوب می‌شود.

بازرسی‌ها کمک بسزایی در پیشگیری از بیماری‌ها و حوادث شغلی می‌نمایند، زیرا طی بازرسی، خطرات محیط کاری،‌ ثبت و معرفی می‌شود. به همین علت بازرسی‌های دوره‌ای محیط کار، یکی از قسمت‌های مهم برنامه بهداشت و ایمنی است.