شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

دنیای امروز, دهان و دندان ما را تهدید می کند


دنیای امروز, دهان و دندان ما را تهدید می کند

۱۰ فرمان برای حفظ سلامت دندان

یک زندگی سالم هم می‌تواند تاثیری مخرب روی دندان‌های شما بگذارد! ...

فرسایش اسیدی عبارت است از تحلیل مینای دندان که به دلیل شیوه زندگی نوین بشر در قرن ۲۱ اتفاق افتاده و مردان و زنان را در تمامی سنین تهدید می‌‌کند. این وضعیت دندانی، شکلی از فرسایش ناشی از نرم شدن سطح خارجی مینای دندان توسط اسید است که درنهایت از قطر مینای دندان کاسته و تغییراتی را به ساختار دندان فرد تحمیل می‌‌‌کند که شامل تغییر در بافت، شکل و ظاهر دندان است. در این حالت احتمال حساس شدن دندان‌ها نیز وجود خواهد داشت. امروزه بشر به شناختی عمیق‌تر از شیوه زندگی، سلامت و تغذیه دست یافته است.

رژیم غذایی مدرن نیز به لطف میزان قند و چربی نسبت به گذشته کمتر سالم به شمار می‌آید، با این حال غذا و نوشیدنی‌های نوین که به عنوان بخشی از رژیم‌غذایی مدرن بشر مصرف می‌شوند، عموما به میزان زیادی اسیدی بوده و توانایی وارد ساختن لطمات جبران‌ناپذیری را به دندان دارند.

در دوران ما گرایشی در میان مردم به نوشیدن آب‌میوه، که سالم‌تر و مفیدتر به نظر می‌رسد و انتخاب نوشیدنی‌های با کالری کمتر و غذاهای کم‌چرب به وجود آمده است اما اسید موجود در بسیاری از میوه‌ها، آب‌میوه‌ها، انواع چای‌ها، سرکه و بسیاری از نوشیدنی‌های غیرالکلی رژیمی و معمولی از قبیل نوشابه‌‌های گازدار می‌تواند موجب نرم‌شدگی سطح مینای دندان شده و دندان را در معرض فرسایش تدریجی و پوسیدگی قرار دهد.

شیوه‌های پخت و پز نوین نیز از سویی دیگر بر میزان اسید موجود در غذا تاثیرگذار هستند. دانشگاه داندی بریتانیا اعلام کرد که بر پایه یافته‌های پژوهشی که توسط این دانشگاه صورت پذیرفته است، «تنوری‌پز» کردن سبزیجاتی همچون کدو، فلفل و پیاز سطح اسید موجود در این سبزیجات را در مقایسه با روش‌های سنتی پخت و پز مانند آب‌پز کردن، افزایش می‌دهد.

نیازهای نوظهور زندگی مدرن نیز به بالا گرفتن خطر دچار شدن دندان‌ها به فرسایش اسیدی کمک می‌کنند. از آن جمله، مد بودن دندان‌هایی سفیدتر هم اکنون به افزایش عرضه خمیر دندان‌های سفیدکننده به شدت ساینده در بازار منجر شده است. این خمیردندان‌های به شدت ساینده با تعداد دفعات مسواک زدن پی در پی به‌ویژه پس از غذا به همراه یک رژیم غذایی اسیدی می‌توانند به میزان بالایی به فرسایش اسیدی دندان از طریق فرسایش مینای دندان منجر شوند.

● نخستین مراحل فرسایش اسیدی دندان

در مراحل اولیه فرسایش اسیدی، احتمال مشاهده تغییر ظاهری در رنگ و روشنی دندان‌ها به علت تحلیل رفتن سطح آنها وجود دارد. در مرحله بعد، با فرسایش مینای دندان احتمال ظاهر شدن عاج زردرنگ زیر آن وجود دارد. این امر در ظاهر دندان‌ها را زردرنگ‌تر نشان داده و همچنین آنها را در مقابل نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های سرد و گرم حساس‌تر می‌‌کنند.

فرسایش شدید دندانی ممکن است موجب ایجاد لکه‌های زردرنگ، بی‌رنگی، شکاف‌های کوچک در لبه‌های دندان‌ها، حساسیت بیشتر به تورفتگی‌های کوچک در سطح دندان شود.

تاثیرات سوء فرسایش اسیدی قابل جبران نیست. از این رو این بار که به دندان‌پزشکی رفتید، از دکتر خود بخواهید برای یافتن نشانه‌های تاثیرات فرسایش اسیدی دندان‌هایتان را مورد معاینه قرار دهد.

شیوه امروزین زندگی روی وضعیت کلی سلامت ما تاثیری به‌سزا داشته و اگر چه رژیم غذایی مدرن شما برای سلامت‌تان مفید است، این ژریم ممکن است برای دندان‌هایتان مضر باشد. آنچه در پی می‌آید، مطالبی برای به حداقل رساندن تاثیرات مخرب فرسایش اسیدی دندان است:

۱) درباره عادات خود در خوردن و آشامیدن به خوبی فکر کنید. خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های اسیدی را برای کم کردن تماس آنها با دندان‌هایتان زودتر ببلعید.

۲) به جای جرعه‌جرعه نوشیدن نوشیدنی‌های بدون الکل، آنها را سریع بنوشید.

۳) برای نوشیدن از یک نی استفاده کنید که نوشیدنی را کمتر به دندان‌هایتان تماس دهد.

۴) در مواقعی که مثلا می‌خواهید گاز نوشیدنی‌های گازدار را کم کنید، نوشیدنی‌ها را در دهان خود نگاه نداشته و مزه‌مزه نکنید.

۵) میوه‌ها را برای مدت زمان طولانی گاز نزده و نمکید.

۶) با فکر غذا میل کنید. بعد از هر غذا یا نوشیدنی اسیدی به مقدار کافی موادغذایی خنثی‌کننده مانند پنیر بخورید.

۷) از مسواک زدن بلافاصله بعد از میل کردن غذا یا نوشیدنی اسیدی پرهیز کنید. زیرا در آن زمان مینای دندان بسیار نرم بوده و خیلی راحت آسیب خواهد دید. بهترین زمان برای مسواک زدن یک ساعت بعد از صرف غذا یا نوشیدنی‌ اسیدی است.

۸) دندان‌های خود را به کمک یک مسواک نرم و یک خمیردندان غیرساینده به آرامی اما به صورت کامل مسواک بزنید.

۹) به توصیه‌های متخصصان بهداشت دهان و دندان توجه کرده و حتما به‌صورت منظم به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.

۱۰)بهترین دفاع، آموزش است. مواظب باشید که رفتارهای روزمره شما به سلامت دندان‌هایتان آسیب وارد نسازد.