چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

نگرانی ها از انتخاب بنیامین نتانیاهو برای نخست وزیری اسرائیل


نگرانی ها از انتخاب بنیامین نتانیاهو برای نخست وزیری اسرائیل

نگرانی زمانی به اوج می­رسد که به گفته منابع نزدیک به تحولات اسرائیل, حتی اعضای داخلی حزب کادیما تمایل به نخست­وزیری لیونی ندارند و از نخست­وزیری نتانیاهو به دلیل تندرویش و تغییر فضای جامعه اسرائیل به نفع افراط حمایت می­کنند

نگرانی زمانی به اوج می­رسد که به گفته منابع نزدیک به تحولات اسرائیل، حتی اعضای داخلی حزب کادیما تمایل به نخست­وزیری لیونی ندارند و از نخست­وزیری نتانیاهو به دلیل تندرویش و تغییر فضای جامعه اسرائیل به نفع افراط حمایت می­کنند.

پس از رایزنی­های پیاپی در روزهای چهارشنبه و پنج­شنبه میان شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل با احزاب پیروز در انتخابات اخیر پارلمان اسرائیلی سرانجام با حمایت آویگدور لیبرمن رهبر حزب اسرائیل بیت نو (اسرائیل خانه ما) از حزب لیکود به صورت مشروط، بنیامین نتانیاهو، رئیس این حزب مامور تشکیل دولت جدید این رژیم شد.

جدای از چالش­ها و کش­مکش هایی که در درون احزاب اسرائیلی وجود دارد و احتمال این که لیونی در این صورت تبدیل به یک حزب مخالف در درون پارلمان علیه نتانیاهو شود، بیم­ها از نوع عملکرد نتانیاهو و افراط­گریش در دولت آآینده اسرائیل به شدت افزایش یافته است. این بیم­ها از زمانی آغاز شد که وی در زمان انتخابات علنا اعلام کرد، از مذاکراه با فلسطینیان برای بازگرداندن اراضیشان به آنها حمایت نمی­کند، علیه حماس و مقاومت فلسطینی به شدت وارد عمل خواهد شد و به توسعه شهرک­سازی­ها در سرزمین­های اشغال شده فلسطینی خواهد پرداخت. وی حتی در نطق آغاز به کار ماموریتش برای تشکیل دولت نخستین جملات خود را با حمله به ایران آغاز کرد تا نشان دهد تا چه اندازه در عقاید و افکارش افراط به خرج می­دهد.

نگرانی­ها زمانی افزایش می­یابد که مشاهده می­کنیم دیگر احزب پیروز در انتخابات اسرائیل نیز عمدتا احزاب تندروی مذهبی هستند که در تشکیل دولت به حمایت از نتانیاهو برخواسته­اند. حزب اسرائیل بیت نو و حزب شاس دو حزب تندروی اسرائیلی که توانسته­اند در این انتخابات کرسی­های قابل توجهی را به خود اختصاص دهند در کنار دیگر احزاب تندروی کوچک اسرائیلی همگی از حزب لیکود و نتانیاهو حمایت کرده­اند تا نشان دهند که در وهله کنونی که دنیا آرامش و اعتدال را می­طلبد و جهان به سمت کاهش تنش­ها متمایل شده، آنها عکس آن را نشان می­دهند و تندروی را ملاک سنجش خود قرار داده­اند. این نگرانی زمانی به اوج می­رسد که به گفته منابع نزدیک به تحولات اسرائیل، حتی اعضای داخلی حزب کادیما تمایل به نخست­وزیری لیونی ندارند و از نخست­وزیری نتانیاهو به دلیل تندرویش و تغییر فضای جامعه اسرائیل به نفع افراط حمایت می­کنند.

نگرانی از انتخاب بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست وزیر جدید اسرائیل را در اظهارات مقام­های ارشد فلسطینی از جمله مقام­های حکومت خودگردان به وضوح می­توان دید. نبیل ابوردینه سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کرد، محمود عباس با دولت اسرائیلی که به توافق­نامه‌های امضا شده‌ گذشته بین فلسطین و اسرائیل پایبند نباشد، تعامل نخواهد داشت.

وی در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه گفت: «دولت جدید اسرائیل باید به تعهداتش مبنی بر توقف شهرک‌سازی‌ها و قطعنامه‌های بین‌المللی پایبند باشد.»

فوزی برهوم سخنگوی دولت حماس نیز در واکنش به اقدام شیمون پرز مبنی بر انتخاب بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست وزیر کابینه اسرائیل گفت: «این اقدام به هیچ عنوان نوید امنیت و ثبات در منطقه را نمی­دهد.»

برهوم از کشورهای عربی خواست تا مرحله‌ جدیدی را در حمایت از حقوق ملت فلسطین آغاز کنند.

در همین حال علی باباجان وزیر امور خارجه ترکیه نیز که به لیتوانی سفر کرده در یک کنفرانس خبری ابراز امیدواری کرد، دولت جدید اسرائیل در راستای تحقق صلح گام بر دارد.

وی در این باره گفت: «انتخاب نتانیاهو برای تشکیل دولت ائتلافی جدید به عنوان پایان امید‌ها برای تحقق صلح نیست.»

باباجان در ادامه افزود: «طر‌ح‌های سیاسی که در مبارزات انتخاباتی مطرح می‌شوند بعد از رسیدن احزاب به قدرت تغییر می‌کند و این مساله در خصوص اسرائیل نیز صدق می‌کند.»

وزیر امور خارجه ترکیه خاطر نشان کرد، کشورش با توجهی ویژه تحولات سیاسی اسرائیل را به­ویژه درباره تشکیل دولت ائتلافی پیگیری می‌کند. شکی نیست که نتایج انتخابات اسرائیل برای کل منطقه حایز اهمیت است و بر تمام کشورها تاثیر می‌گذارد. اما آنچه اکنون مهم است ماهیت سیاست‌هایی است که دولت ائتلافی اسرائیل در پیش خواهد گرفت.

اما ایالات متحد که از زمان پیروزی نتانیاهو در انتخابات نگرانی خود را در یک گفت و گوی تلفنی میان باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا و شمون پرز رئیس جمهوری اسرائیل از روی کار آمدن افراطیون به ویژه چهره­ای همچون بنیامین نتانیاهو ابراز داشته بود، با انتخاب نتانیاهو برای تشکیل دولت از سوی رئیس جمهوری اسرائیل تلاش کرد، ناراحتی خود را ابراز نکند.

گوردون دوگوید، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ امریکا تاکید کرد، واشنگتن با دولت جدید اسرائیل در چارچوب هر ائتلافی که صورت گیرد همکاری خواهد کرد. امریکا از زمان­های دور هم­پیمان اسرائیل بوده است.

دوگوید تاکید کرد، کاخ سفید تا پس از تشکیل دولت اسرائیل در خصوص ترکیب آن اظهار نظر نخواهد کرد.

وی با اظهار امیدواری نسبت به پیش برد روند صلح تاکید کرد، واشنگتن همچنان نسبت به تحقق صلح بین اسرائیل و فلسطین خوشبین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه‌ امریکا همچنین گفت: «ما سال­ها است که در راستای تحقق صلح تلاش می‌کنیم و این امر عزم و اراده‌ واشنگتن را برای ایجاد دو کشور مستقل فلسطین واسرائیل در خاورمیانه و کمک به تحکیم ثبات در منطقه به اثبات می­رساند. ما سال­ها است به این روند پایبند هستیم وانتظار هیچ‌گونه تغییری در آن نداریم.»

نویسنده : علی موسوی خلخالی



همچنین مشاهده کنید