جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

گزارش آنلاین از صفحه آبی ظریف


گزارش آنلاین از صفحه آبی ظریف

نگاهی به تعامل دوسویه کاربران و وزیر در فیس بوک

کاربران ایرانی فیس‌بوک در انتظارند صدویکمین پست فیس‌بوکی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست مشترک با اعضای گروه ۵+۱ در ژنو شرکت کرده است خبر امید بخشی از توافقات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها برای شان به همراه داشته باشد.

آخرین ساعات سه شنبه ای که گذشت محمد جواد ظریف در حالی که برای شرکت در مذاکرات ژنو عازم سفر به سوییس بود در یک فیلم ویدئویی ۵ دقیقه ای حاضر شد و به زبان انگلیسی با مردم کل دنیا سخن گفت.محورهای مورد تاکید وزیر امور خارجه ایران که در این گفت و گو به آنها اشاره کرده بود گفت و گوی صادقانه اعتماد و احترام متقابل و تاکید بر حفظ منافع مشترک مذاکره کنندگان بود . این فیلم آخرین مطلب فیس‌بوک ظریف قبل از مذاکرات بود. یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که برگزار شد، کسی فکرش را هم نمی‌کرد شبکه اجتماعی فیس‌بوک که ورود به آن برای کاربران ایرانی مستلزم استفاده از فیلترشکن است روزی به عرصه کنش و واکنش وزیران دولت یازدهم و کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی بدل شود.

محمد جواد ظریف که در بیست و چهارمین روز از مرداد‌ماه امسال با ۲۳۲ رای از سوی وکلای خانه ملت رای اعتماد گرفت و به عنوان وزیر امور خارجه دولت تدبیر و امید انتخاب شد، جزو معدود وزرای دولت یازدهم است که در صفحه مجازی خود در فیس‌بوک حضور فعال داشته و به طور مستمر صفحه خود را به روز می‌کند.هر چند تعداد زیادی صفحه در فیس‌بوک با نام محمد جواد ظریف راه‌اندازی شده و اداره می‌شود؛ اما تنها یک صفحه در فیس‌بوک وجود دارد که او مطالب منتشر شده در آن را منسوب به خود می‌داند و حتی در یک استتوس عنوان کرده که تنها مطالب این صفحه است که توسط او یا فرزندانش به روز می‌شود و باقی صفحات حاوی مطالب مورد تایید او نیست.

پس از حضور چند تن از فعالان سیاسی و شخصیت‌های خاص در فیس‌بوک، رسانه‌ها فرصت را غنیمت دانسته و گزارش‌های متعددی درباره حضور چهره‌ای سیاسی در فیس‌بوک نوشتند، امری که موجب شد برخی از این فعالان سیاسی حضور خود در فیس‌بوک را خلاف واقع عنوان کنند با این حال محمد جواد ظریف جزو معدود کسانی بود که نه تنها داشتن صفحه‌ای به نام خود در فیس‌بوک را تکذیب نکرد؛ بلکه با به روز کردن‌های مداوم این صفحه و نوشتن شرح گزارش مختصری از کارهای روزمره یا مسائل مربوط به سیاست خارجی راه هر گونه سوء استفاده احتمالی را بست. صفحه‌ای که اینک بیش از ۶۰۰ هزار لایک دارد و در شمار محبوب ترین صفحات فیس‌بوک افراد معروف ایرانی به شمار می‌رود.

این سیاستمدار ۵۴ ساله که سال‌های زیادی برای تحصیل در کشور آمریکا زندگی کرده است در حالی به عنوان مرد اول دیپلماسی ایران برای رسیدن به توافقی بزرگ با اعضای گروه ۵+۱ شناخته می‌شود که بسیاری از کاربران ایرانی موثق ترین و تازه ترین خبرهای هسته‌ای رااز صفحه شخصی او در فیس‌بوک دنبال می‌کنند.

هر چند صفحه جواد ظریف در فیس‌بوک یک بار هک شد و او با گذاشتن پیغامی اعلام کرد که از آنجا که این صفحه هک شده فعلا از گذاشتن مطلب روی این صفحه معذور است؛ اما این مانع از این نشد تا این سیاستمدار ایرانی راه ارتباط با مردم را ببندد. با اینکه صفحه محمد جواد ظریف از ۱۴ فوریه سال ۲۰۰۹ راه‌اندازی شده؛ اما او اولین مطلب خود در این صفحه را ۴ سال بعد؛ یعنی ۱۰ اگوست ۲۰۱۳ به اشتراک گذاشت که عکسی از وی را در یک فضای باز نشان می‌داد.

ظریف طی سه ماهی که به عنوان وزیر امور خارجه دولت یازدهم مشغول به کار شده ۱۰۰بار پیج خود را به روز کرده و عکس‌ها و مطالبی را برای کاربران ایرانی که صفحه او را دنبال می‌کنند، به اشتراک گذاشته است. نگاه مختصری به صفحه فیس‌بوک ظریف در مقایسه با همتای فرانسوی‌اش که این روزها به دلیل اظهارات بی‌سابقه اش علیه ایران در نشست پیشین ۱+۵مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است، نشان می‌دهد که حتی با هجوم اعتراض‌آمیز آنها به این صفحه نیز باز هم تعداد لایک‌های صفحه جواد ظریف بسیار بیشتر است.

وزیر امور خارجه دولت یازدهم که عمده مطالب خود را با عنوان «سلام دوستان» آغاز می‌کند، همزمان با آغاز ورودش به ساختمان وزارت خارجه ۴۲ عکس از خود منتشر کرده است. در بین این مطالب دو مطلب به زبان انگلیسی منتشر شده است و ۳ فیلم هم که یکی از آنها مربوط به دفاع از برنامه‌ها در مجلس شورای اسلامی در روز رای اعتماد ، دیگری مربوط به شوخی حسن روحانی رییس‌جمهور کشورمان با وی و آخرین فیلمی که به اشتراک گذاشته درباره مذاکرات ژنو، از جمله مطالب به اشتراک گذاشته در صفحه شخصی محمد جواد ظریف است.

این اما همه دغدغه‌های مرد اول دیپلماسی ایران را در بر نمی‌گیرد. ظریف در این مدت درباره کشتار مردم سوریه و بحرانی که در این کشور به وجود آمده است، با کاربران ایرانی سخن گفته و دو بار از آنها نظر سنجی کرده است.

با این حال همه آنچه که در فیس‌بوک محمد جواد ظریف است مربوط به مسائل کاری او نیست. ظریف در این مدت به مناسبت‌های مختلف مذهبی و ملی پیغام‌های تسلیت و تبریک در صفحه خود گذاشته است که شمار آنها به ۹ عدد می‌رسد. به جز عکس‌هایی که به تنهایی یا با یک شرح مختصر در صفحه ظریف قرار داده شده است ۳۰ مطلب این صفحه مربوط به گزارش‌هایی است که ظریف درباره سیاست خارجی و به خصوص مذاکرات هسته‌ای برای مردم نوشته است و ۲۲ مطلب نیز جزو مطالب متفرقه به شمار می‌رود. ظریف که پس از روی کار آمدنش برای اولین بار یک زن را به عنوان سخنگوی وزارت خارجه خود معرفی کرد، چندین بار دستمایه طراحان در رسانه‌ها نیز قرار گرفته است و چهار طرح نیز از او در صفحه شخصی اش منتشر شده است.

آخرین طرحی که آخرین استتوس محمد جواد ظریف نیز هست مربوط به طرحی است که کمردرد او را دستمایه قرار داده و طرحی را کشیده است که مهره های کمر او را جا به جا نشان می دهد . در این طرح دکتر معالج به او می گوید:”دیگر کارهای سنگین مثل مذاکره با آمریکا و اتحادیه اروپا ممنوع.فقط می‌توانی کارهای سبک مثل مذاکره با گامبولافاسو را انجام بدهی.”امروز که این گزارش چاپ می شود هنوز معلوم نیست نتایج مذاکرات هسته ای درژنو به کجا انجامیده اما آنچه که ظریف را در حد یک قهرمان در نگاه مردم ایران بالا برده است فارغ از آنکه نتیجه مذاکرات هسته ای چه باشد ،صمیمیتی است که با اطلاع‌رسانی صادقانه با کاربران به اشتراک گذاشته است .

نفیسه توکلی