دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
۲۵ دلیل برای مهاجرت به لینوكس
بسیاری از نهادهای دولتی، موسسات آموزشی و تجاری در گوشه و كنار جهان به سرعت در حال انتقال سیستم عامل رایانههای خود از ویندوز مایكروسافت به لینوكس میباشند. آنها برنامههای كاربردی خود را نیز از نرمافزار تجاری به نرمافزار آزاد منتقل میكنند. برای انجام این كار حداقل ۲۵ دلیل قانعكننده وجود دارد:
۱. از آنجایی كه لینوكس همانند دیگر نرمافزارهای آزاد، تحت مجوز نرمافزار آزاد بوده در نتیجه به رایگان در اختیار همه افراد قرار دارد. این محصول را میتوان به رایگان از اینترنت دریافت كرده یا با پرداخت هزینه اندكی خریداری نمود. به علاوه از یك رونوشت آن میتوان بر روی هر تعداد رایانهای كه وجود دارد استفاده نمود. این ویژگی دقیقاً برخلاف ویندوز مایكروسافت بوده زیرا برای نصب آن بر روی هر رایانه در حدود ۱۰۰ دلار یا بیشتر باید پرداخته شود.
۲. از آنجایی كه لینوكس، نرمافزاری آزاد میباشد، در نتیجه در كد منبع آن میتوان هرگونه تغییری به وجود آورد. در صورتی كه نسخه تغییر یافته مجدداً در خارج از سازمان توزیع نشود میتوان آنرا به صورت پنهانی نگهداری نمود. این مورد نیز برخلاف ویندوز مایكروسافت بوده زیرا ایجاد تغییر در ویندوز امكانپذیر نمیباشد. كد منبع، نسخه اصلی یك برنامه بوده كه توسط برنامهنویس و با استفاده از زبانهای برنامهنویسی نوشته شده و هنوز توسط مترجم به شكلی كه مستقیماً برایCPU رایانه قابل درك باشد تغییر پیدا نكرده است. وجود كد منبع برای ایجاد تغییر در یك برنامه ضروری میباشد. این امكان كه بتوان با آزادی كامل به بررسی و تغییر كد منبع پرداخته و این تغییرات را به خارج از سازمان منتقل نكرد برای بسیاری از سازمانها حائز اهمیت است.
۳. در اینترنت پشتیبانی بسیار خوبی از لینوكس انجام شده به عنوان مثال در گروههای خبری. برخی از افراد این طور بیان میكنند كه این پشتیبانی حداقل به اندازه پشتیبانی از سیستم عامل اختصاصی كه به ازای دریافت مبلغی انجام میشود خوب است. همچنین میتوان در صورت تمایل از پشتیبانی تجاری لینوكس نیز استفاده نمود. نمونههایی از پشتیبانیهای انجام شده از سیستم عامل شامل كمك به سفارشی كردن، نصب برنامههای جدید برای برطرف كردن نقایص و خطرات امنیتی میباشد. خوشبختانه نیاز به دو مورد آخر در رابطه با لینوكس اندك است.
۴. احتمال اینكه در آینده پشتیبانی در لینوكس بنا بر دلایلی مانند به روز نبودن آن متوقف شود كم است. زیرا كد منبع همیشه در دسترس افرادی بوده كه آن را از طریق اینترنت، به رایگان پشتیبانی میكنند و یا در دسترس شركتهایی قرار داشته كه این كار را به ازای دریافت مبلغی انجام میدهند. برخلاف این ویژگی، پشتیبانی از ویندوز مایكروسافت و دیگر محصولات اختصاصی كه كد منبع آنها در دسترس عموم قرار ندارد كار دشواری است.
۵. در رابطه با به روز نبودن و مهجور شدن لینوكس، دغدغههای اندكی وجود دارد زیرا معماری یونیكس كه لینوكس بر اساس آن ارائه شده بیش از ۳۵ سال است كه بررسی و به روز شده و ثابت كرده كه بسیار كارآمد، مطمئن و قدرتمند میباشد. انجام به روزرسانی همچنان ادامه داشته اما نسخههای جدید نیز با معماری مبتنی بر یونیكس سازگار هستند.
۶. كاربران لینوكس ملزم به انجام بهروزرسانی نیستند، زیرا از نسخههای قدیمیتر همچنان پشتیبانی شده، نسخههای جدیدتر نیز به رایگان موجود بوده و با نسخههای قدیمی نیز سازگار هستند. تولیدكنندگان محصولات اختصاصی تمایل دارند كه كاربران دارای نسخههای قدیمیتر را مجبور كنند تا محصولات جدیدتری را خریداری نمایند.
۷. در صورتی كه كاربر نسخه رایگانی انتخاب نماید برای انجام بهروزرسانی نیازی به پرداخت هزینه مربوط به مجوز ندارد. به علاوه هزینه مربوط به دریافت سختافزار، آموزش و تغییر برنامهها (هزینه بهروزرسانی) به علت سازگاری نسخههای جدید با نسخههای قدیمی، ناچیز میباشد.
۸. برای تمدید اعتبار مجوز لینوكس هیچگونه ضوابط سفت و سختی وجود ندارد. اما در رابطه با ویندوز مایكروسافت، تعداد زیادی از كاركنان یك شركت بزرگ باید به صورت تمام وقت به بررسی این مساله كه آیا رایانههای مورد استفاده بر اساس ضوابطEULA (قرارداد مجوز كاربر) هستند یا خیر بپردازند. اما كاربران لینوكس از بازرسی انجام شده توسط BSA (اتحادیه نرمافزار تجاری) هیچگونه واهمهای ندارند.
۹. لینوكس دارای امنیت بسیار زیادی بوده و به ندرت تحت تاثیر ویروس، تروجان و برنامههای مخرب دیگری كه وجود دارند قرار میگیرد؛ زیرا یونیكس و محصولات وابسته به آن (مانند لینوكس) از ابتدا با در نظر گرفتن مسائل امنیتی طراحی شدهاند. به عنوان مثال كاربر معمولاً به عنوان یك كاربر ریشه از سیستم استفاده نكرده در نتیجه حتی در صورت به وجود آمدن اختلال، او از فایلهای سیستم اصلی محافظت میكند. به علاوه در اكثر این محصولات از دیواره آتش قدرتمندی نیز استفاده شده است. در دسترس بودن كد منبع به افراد این امكان را میدهد كه از گوشه و كنار جهان به بررسی میزان امنیت این محصول بپردازند.
۱۰. لینوكس در برابر خرابی سیستم بسیار مقاوم بوده و به ندرت به راهاندازی مجدد نیاز دارد. این مساله برای شركتهای بزرگی كه حتی خرابی چند ثانیهای نیز هزینههای سنگینی را برای آنها به وجود میآورد حائز اهمیت میباشد. دلیل این مساله این است كه لینوكس با استفاده از تاریخچه ۳۵ ساله سیستم عاملهای شبیه یونیكس به صورت سیستم عامل قدرتمند و با ثباتی طراحی شده است.
۱۱. اگرچه تعداد برنامههای كاربردی موجود برای لینوكس به اندازه برنامههای موجود برای ویندوز مایكروسافت نبوده اما این تعداد به سرعت در حال افزایش میباشد. اكثر برنامههای كاربردی لینوكس، نرمافزار آزاد بوده و دارای قابلیتهای مشابه یا بهتر از قابلیتهای برنامههای كاربردی مربوط به ویندوز مایكروسافت هستند. در حقیقت كاربران در اكثر مواقع میتوانند بدون خریداری نرمافزارهای تجاری، برنامههای مورد نیاز خود را به رایگان از طریق اینترنت دریافت نمایند.
۱۲. محصولات متعددی از لینوكس وجود دارند كه هر یك دارای قابلیتهای منحصر به فرد خود بوده اما با دیگر محصولات موجود كاملاً سازگار میباشد. تنوع این محصولات به كاربر این امكان را میدهد كه محصول متناسب با نیازمندیهای خود را انتخاب كند. بدین معنا كه اگر یكی از ارائهدهندگان محصول لینوكس از عرصه تجارت خارج شود تولیدكنندگان متعدد دیگری وجود دارند كه میتوان از محصولات آنها استفاده نمود. به علاوه این مساله رقابت سالمی را میان ارائهدهندگان به وجود آورده و به بهبوده كیفیت و عملكرد لینوكس نیز كمك میكند. در صورتی كه انجام انتخاب، دشوار باشد میتوان از محصولاتی مانند Suse یا Red Hat استفاده نمود.
ترجمه: مهرنوش رقابی
ویرایش: زهرا احمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست