پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

متافیزیك و زندگی هر روزه


اولین قدم در بحث متافیزیك تعریف كلمه متافیزیك است كه یكی از الفاظ مبهم و مسئله ساز و گیج كننده در تاریخ فلسفه است در تاریخ فلسفه كمتر مفهومی پیدا می شود كه فیلسوف ها در آن اجماع نظر داشته باشند

اولین قدم در بحث متافیزیك تعریف كلمه متافیزیك است كه یكی از الفاظ مبهم و مسئله ساز و گیج كننده در تاریخ فلسفه است. در تاریخ فلسفه كمتر مفهومی پیدا می شود كه فیلسوف ها در آن اجماع نظر داشته باشند. همیشه آدمی مثل نیچه پیدا می شود كه مسئله اش با همه تناقض داشته باشد. لفظ متافیزیك در صد سال اخیر توسط فشارهای ماركس و انگلس بسیار رو آمده است و معنی ای را گرفته كه با همه تاریخ فلسفه متناقض است. وقتی می گویند متافیزیكی یعنی چیز غیر علمی، عرفانی، گیج و مربوط به جهان مه آلود عقاید ماورایی. خیلی ها این نظریه و تعریف را می پذیرند ولی لغت متافیزیك هزار معنایی است. مثلاً برداشت لایب نیتس با هایدگر در مورد این لفظ تفاوت دارد. اولین بار كه به متافیزیك بر می خوریم نام كتابی است از ارسطو كه بعد از كتاب فیزیك وی عرضه می شود. متافیزیك در اینجا هیچ معنی مبهمی ندارد. مباحثی كه در كتاب متافیزیك مطرح می شود دقیقاً بعد از كتاب فیزیك ساخته می شود و به سئوالاتی كه در كتاب فیزیك پاسخ داده شده در آن پاسخ داده می شود. مثل اینكه ما چه را می شناسیم؟ آیا چیزی كه می شناسیم ظاهر است یا باطنی نیز دارد؟ آیا فقط عوارض است یا گوهری دارد؟

این مباحثی است كه در كتاب های دیگر ارسطو هرگز نبوده است. خود لفظ متافیزیك هیچ كجا در این كتاب به كار برده نشده است. اما لغت متافیزیك بعدها در فلسفه روم بسیار به كار رفت. در فلسفه روم متافیزیك فلسفه ای است كه بعد از طبیعت مطرح می شود و علم فیزیك علمی است كه ما به واسطه آن طبیعت را می شناسیم. این موضوع از نظر هایدگر بزرگترین انحرافی است كه در این لغت پیدا شد و به جای اینكه فیزیك ما را بكشد به مسائل هستی، سوق داد به مسائل طبیعی. ما طول و عرض و جنس را مدنظر قرار می دهیم در حالی كه از هستی آن چیز اصلاً صحبت نمی كنیم. در حقیقت سئوالاتی در مورد هستی اشیا مطرح می شود كه فیزیك اصلاً نیازی به آن احساس نمی كند. این چندگانگی معناها در دنیای مدرن بیشتر می شود. برای بعضی فیلسوفان مدرن بعد از دكارت لفظ متافیزیك و خود لفظ فیزیك همچنان به معنای رومی به كار می رود اما برای بعضی دیگر در واقع متافیزیك چیزی است كه می خواهد پی ببرد به این كه ما چرا می شناسیم؟ و خود ذات شناختن مطرح می شود. به این صورت است كه برای لایب نیتس دقیقاً متافیزیك به معنای نظریه شناخت نمود پیدا می كند. وقتی به كانت و هگل می رسیم، سخن از این هم پیچیده تر می شود. كانت این معنی ها را تلفیق می كند. می گوید: متافیزیك یعنی هم نظریه شناخت، هم شناخت عناصر اولیه، هم شناخت قانون های حاكم بر موجودات فیزیكی و هستندگان. اینجاست كه ما با این فیلسوف بزرگ به متافیزیك و زندگی هر روزه یك قدم نزدیك تر می شویم.

وقتی می گوییم متافیزیك زندگی هر روزه در واقع به دنبال این هستیم كه چه چارچوبی وجود دارد كه به زندگی هر روزه معنا می دهد. چه چیزی سبب می شود كه فیلسوفی از آلمان برود به انگلیس و درباره زندگی مردم كه خود آنها به آن توجه نمی كردند تامل كند، چه چیزی سبب می شود كه یك دكترای فلسفه تمام وقتش را صرف تحقیق بر روی زندگی روزمره مردم و كشف چارچوب های آن بكند. حتی ماركس هم وقتی كاپیتال را می نوشت یك چارچوب متافیزیكی به معنی كانتی كلمه در ذهنش بود كه می خواست به دنیای زندگی هر روزه معنی دهد. برمی گردیم به یونان. كجاها فلسفه متوجه زندگی هر روزه بود و كجا نبود. زمانی بود كه سه فیلسوف بزرگ یونان (افلاطون، سقراط، ارسطو) درباره زندگی روزمره مردم فكر می كردند. سقراط كسی بود كه با شوخ طبعی در كوچه های آتن می گشت و مردم را وادار می كرد كه فكر كنند. از مادر خود مثال می آورد كه مادر من ماما بود و من هم ماما هستم و وظیفه ام به دنیا آوردن حقیقت از وجود شماست.

در تمام مكالمات افلاطون زندگی روزمره آتنی موج می زند. تمام شغل ها، اشیا و افراد به خوبی توضیح داده می شود. این موضوع دلبستگی فیلسوف را به جزئیات روزمره نشان می دهد. اما جایی می رسد كه افلاطون همه كار زندگی روزمره را نفی می كند. همه اینها را یك جا به هم فشار می دهد و یك جسم درست می كند. جسم را دور می اندازد و می گوید: همه اینها یك تصور از واقعیت هستند و وجود ندارند. بعد از آن جهان ایده را می سازد. با ساختن عالم مثل یا جهان ایده زندگی هرروزه برای ما كمرنگ می شود و حالا عظمت در جای دیگر جست وجو می شود. در دنیای سعادت. در عالم بالا نه این جهانی. این جهان را پلی می بیند كه ما را ربط می دهد به یك جهان خیلی خوب یا خیلی بد. در افلاطون تنها مبنای متافیزیكی این فكر است كه مطرح می شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.