پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
انسداد وریدها
هفتههای گذشته در مورد ادم یا همان ورم نوشتیم و یکی از اصلیترین علتهای این مشکل که بیماری نارسایی قلبی است شرح داده شد. در این هفته یکی دیگر از علل ادم که به خاطر زیاد شدن فشار در سیاهرگها ایجاد میشود شرح داده میشود.
انسداد وریدها یا سیاهرگها میتواند در هر کدام از قسمتهای بدن رخ دهد، ولی شایعترین سیاهرگهایی که انسداد پیدا میکنند، سیاهرگهای پاها هستند.
وقتی به دلایلی سیاهرگهای یکی از پاها دچار انسداد میشود پا ورم شدیدی میکند، دردناک میشود و حرکات پا مختل میشود. در این هنگام برخلاف ادمهای قلبی با فشار دادن انگشت روی ساق پا براحتی انگشت فرو نمیرود و به عبارتی ورم پا سفت است.
از دیگر سیاهرگهایی که ممکن است دچار انسداد شوند، سیاهرگهای شکم هستند. در این حالت چون هر دو پا خونشان به سیاهرگهای شکم میریزد، ممکن است هر دو پا دچار چنین ورم سفتی شوند. البته سیاهرگهای دست و گردن هم ممکن است دچار انسداد شوند ولی کمتر شایع است.
علت بسته شدن سیاهرگها
مهمترین دلیل این بیماری بیحرکتی طولانی به خصوص در سنین بالاست. وقتی یک فرد مسن به دلیل بیماری بخصوص شکستگی لگن و ران به مدت طولانی بستری میشود احتمال لخته شدن خون در سیاهرگهای پاهایش وجود دارد. در این حالت برای پیشگیری ۲ کار انجام میشود: اول اینکه هر چه سریعتر بیمار باید حرکت کند و دوم این که داروی ضد لخته شدن خون شامل هپارین و وارفارین توسط پزشک به او تجویز شود.
از عوامل دیگر لخته شدن خون در سیاهرگها، حاملگی است.
در خانمهای حامله به خاطر فشار جنین روی سیاهرگهای شکم و زیاد بودن هورمونهای زنانه، خون در این رگها استعداد لخته شدن دارد. در این حال به طور معمول نیاز به دادن دارو برای پیشگیری از این بیماری نیست، ولی حتما باید از بیتحرکی خانمهای باردار جلوگیری شود.
از عوامل دیگر این بیماری بیتحرکی در مسافتهای طولانی است.
وقتی یک فرد مسن یا فردی که به دلایلی، استعداد لخته شدن دارد، به مدت طولانی در سفرهای هوایی و زمینی به طور ساکن مینشیند احتمال لخته شدن خون در پاهایش وجود دارد، بنابراین توصیه اکید این است که در این حالت حتما هر ۲ ساعت یک بار پیادهروی صورت گیرد.
البته برخی بیماران به خاطر بیماری نمیتوانند براحتی پیادهروی کنند؛ در این حالت توصیه میشود با حرکت دادن متناوب پاها و باز و بسته کردن آنها مانع از بیماری لخته شدن خون شود.
درمان
وقتی خون در قسمتی از بدن لخته شود درمان آن، دادن داروهای ضد لخته به مدت طولانی و بیحرکت کردن عضو به صورت مقطعی تا باز شدن مسیر رگ است. در اکثر موارد این بیماران باید مدتی بستری شوند و درمان در بیمارستان برایشان انجام شود.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست