پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

رنو از ایران رفت


رنو از ایران رفت

هنوز خودروسازان داخلی باور ندارند که رنو قصد مهاجرت از ایران را دارد یا شاید نمی خواهند بپذیرند که برای خطوط تولیدی که با وعده رنو شکل گرفت و هزینه بی شماری برای آن کردند دیگر خودرویی در رفت و آمد نباشد

هنوز خودروسازان داخلی باور ندارند که رنو قصد مهاجرت از ایران را دارد یا شاید نمی‌خواهند بپذیرند که برای خطوط تولیدی که با وعده رنو شکل گرفت و هزینه بی‌شماری برای آن کردند دیگر خودرویی در رفت و آمد نباشد.

در هر صورت این واقعیت را که رنو با تمام وعده‌ها و قول و قرار‌هایی که به طرف ایرانی خود داد و حالا هم با پشت کردن به این وعده‌ها قصد ترک کشورمان را دارد باید بپذیرفت چه آنکه این واقعیت به ضررمان باشد یا به سودمان. شاید هم خودروسازان ذینفع در تولیدات رنو، هنوز دلخوش کرده‌اند به برنامه‌ها و ایده‌هایی که مسوولان رنو پس از خروج پژو از ایران بر آنها تاکید می‌کردند، ایده‌هایی که شاید سرابی بیش نبود و برای به ذوق درآوردن صنعت خودروی ایران وعده داده می‌شد. در هر صورت همزمان با اظهارنظر یکی از مدیران عامل شرکت‌های خودروساز مبنی بر ساخت دو محصول بر پلتفرم تندر ۹۰ مدیرعامل رنو از رفتن قطعی این شرکت فرانسوی از ایران سخن می‌گوید. دلیل وی نیز واضح و مشخص است، فشار دولت آمریکا مبنی بر اجرای تحریم صنعت خودرو ایران.

هر چند این فشارها تازگی نداشت و تحریم صنعت خودرو ایران نیز از مدت‌ها پیش با اظهارنظر مقامات آمریکایی قابل پیش‌بینی بود، اما همزمان با آن از وعده‌های مسوولان رنو کاسته نشد و خوش‌بینی مقامات این شرکت، خودروسازان را به روزهای روشنی امیدوار می‌کرد. حال در شرایطی که مسوولان رنو در ایران سکوت کرده‌اند و خودروسازان در سکوت آنها مشتریان خودروهای این شرکت را امیدوارتر از همیشه می‌کنند، در خارج از مرزهای کشور سخنگو و مدیرعامل رنو سخنان ناامید‌کننده‌ای می‌زنند مبنی بر اینکه رنو از ایران رخت بربسته است. طی هفته جاری سخنگوی رنو به نقل از وال استریت ژورنال اعلام کرده بود که شرکت خودروسازی رنوی فرانسه در حال بررسی متوقف کردن فعالیت‌های خود در ایران به‌دلیل تحریم‌ها علیه این کشور است و حالا مدیرعامل شرکت یاد شده از قطع همکاری با خودروسازان ایرانی سخن می‌گوید.

هر چند توقف فعالیت رنو در ایران برای این شرکت بسیار زیان‌آور است، زیرا باعث کاهش درآمد این شرکت از محل فروش محصولات خود به ایران و از دست رفتن دارایی‌های خود در این کشور خواهد شد، اما عدم‌تبعیت از تصمیمات دولت آمریکا ممکن است برای این شرکت بیشتر از هر زمان دیگری بار مالی داشته باشد.

با این حال پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران امیدها در مورد بهبود روابط بین ایران و غرب افزایش یافت، اما تحریم خودروسازی ایران از سوی آمریکا از اول جولای امسال که به اجرا گذاشته شده بیش از همه شرکت رنو را ناامید کرد؛ چراکه این دومین شرکت خودروساز فرانسه امید داشت که پس از خروج پژو از ایران جای پای آن بگذارد حال که چنین نشد.

در همین حین سخنگوی رنو با تایید خروج از ایران عنوان کرده که مبادلات تجاری ما با ایران در حال کاهش یافتن است و ما چشم‌اندازی از آینده نداریم.

وی افزوده است که شرکت رنو در حال اتخاذ اقدامات مناسب در قبال تحریم‌های جدید آمریکا و بررسی میزان اثر آنها بر فعالیت‌های خود در ایران است.

اما بشنوید از بالاترین مقام مسوول در شرکت رنو. کارلوس تاوارس، در مورد قطع همکاری با صراحت بیشتری سخن گفته و علنا از فشار آمریکایی‌ها برای قطع رابطه رنو با ایران پرده برداشته است؛ بنابراین مشخص است که دولت باراک اوباما، تحریم‌ها شرکت خودروسازی (فرانسوی) رنو را مجبور به ترک ایران کرده است. کارلوس تاوارس، مدیرعامل رنو در گفت‌و‌گویی با روزنامه اقتصادی تریبون چاپ پاریس، با لحنی تلخ و بدون شوخی گفته است که اوباما دستور داده بود که فعالیت‌هایمان را در ایران متوقف کنیم. در غیر این صورت شرکت‌هایی که با ایران تجارت می‌کنند، از هر گونه فعالیت در آمریکا منع می‌شوند. از این رو ظاهرا مذاکرات دیپلماتیک میان دولت‌های فرانسه و ایالات‌متحده آمریکا در این زمینه به جریان افتاده و نتیجه این مذاکرات نیز هر چه بوده رنو را مجبور کرده پس از پژو، فعالیت پررونق خود را در ایران متوقف کند. تاوارس افزوده است که گزینه دیگری نداریم.

بسیاری از دست‌اندرکاران صنعت خودرو معتقدند که دو برند خودروسازی فرانسوی رنو و پژو به دلیل تحریم‌های دستوری از سوی ایالات‌متحده آمریکا و متعاقب کاهش فروش در ایران به شدت خسارت دیده‌اند. رنو و پژو سهم بزرگ و مهمی در بازار محلی داشتند، برخلاف شرکت چندملیتی دیترویت جنرال موتورز یا فورد که تقریبا در این بازار غایب بودند.

بر همین اساس رنو در سال گذشته نزدیک به صد هزار دستگاه خودرو در ایران به فروش رساند و ۲۸ هزار دستگاه نیز در سه ماهه اول خودروهای تندر، با نام رنو به فروش رفته است. بدون شک شرکای ایرانی، هنوز قطعاتی در انبارهای خود برای ساخت چند دستگاه خودروی دیگر در اختیار دارند؛ اما به مرور زمان این روند هم متوقف خواهد شد.

با توجه به اظهارنظرهای صریح رنویی‌ها و اظهارات ضد و نقیض خودروسازان داخلی باید دید که تکلیف خودروهای رنو در ایران چه خواهد شد. آیا خودروسازان ما نیز به تولید تندر و مگان داخلی روی خواهند آورد همچون ۲۰۶ ایرانی یا کلا قید تولید این خودروها را خواهند زد. در ابتدا باید خودروسازان داخلی وضعیت شفافی از حضور رنو در ایران ارائه کنند و بعد مشتریان را نسبت به عرضه خودروهای رنو امیدوار کنند.