سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

تازه های سرماخوردگی


تازه های سرماخوردگی

از آخرین یافته های سرماخوردگی چه می دانید

● گلوله‌های نقره‌ای، دشمن ویروس‌های سرماخوردگی

مدیکال نیوز تودی: محققان، یک باکتری را که معمولا در ماست یافت می‌شود، به گلوله‌های نقره?ای تبدیل کردند که می‌تواند باعث نابودی ویروس‌ها و درمان سرماخوردگی شود. محققان دانشگاه کنت بلژیک، دریافتند می‌توان با اتصال ذرات کوچکی از نقره به سطح باکتری‌های غیرمضر، قدرت تخریب ویروس‌ها را در آنها ایجاد کنند. آنها این گلوله‌ها را به سوی ویروس‌ «نوروویروس» عامل اصلی ابتلا به آنفلوانزا شلیک کردند و فهمیدند گلوله‌ها قدرت آلوده‌سازی و عفونی‌سازی را از ویروس‌ها می‌گیرند. محققان معتقدند استفاده از چنین روشی، می‌تواند در مقابله با ویروس‌های آنفلوانزا و سرماخوردگی مفید واقع شود. باکتری‌هایی که در این روش استفاده می‌شوند، از نوع لاکتوباسیل هستند که جزو باکتری‌های مفیدند و در فرآورده‌های «پروبیوتیک» یافت می‌شود. این باکتری‌ها را می‌توان در مایع‌های دستشویی دست و اسپری‌های بینی گنجاند تا مانع بروز سرماخوردگی شوند. نانو ذرات نقره بسیار ریز هستند. آنها اطراف ویروس را می‌پوشانند و عملکرد آن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. اکنون از نانوذرات نقره، در ساخت الیاف ضدمیکروبی در لباس‌های ورزشی استفاده می‌شود. البته هنوز نگرانی‌هایی در مورد ورود آنها به بدن وجود دارد چون نقره توانایی آسیب‌زدن به بافت‌های کبد و کلیه را دارد اما این محققان معتقدند با اتصال ذرات نقره به بدنه باکتری‌ها، ابعاد آنها بزرگ و در نتیجه مانع ورود آنها به داخل اندام‌های حساس بدن و ایجاد مشکل می‌شود.

● رینوویروس‌های تحت کنترل

ایسنا: دانشمندان علوم‌پزشکی در آمریکا، طی آزمایشی جدید توانستند رشد گونه‌های تازه کشف شده ویروس سرماخوردگی، «رینوویروس»، را روی بافت سینوس‌ها تحت‌کنترل درآورند. به گفته پزشکان، این ویروس عامل عفونت در کودکان است و این یافته می‌تواند به دانشمندان برای دستیابی به روش‌های جدید درمان یا پیشگیری از عفونت‌های ویروسی کمک کند. این محققان با مطالعه روی تکثیر ویروس‌ها و رشد آنها دریافتند تکثیر ویروس‌ها در انواع خاصی از سلول‌های بافت مجاری بینی رخ می‌دهد و شناسایی مکانیسم آن، راه را برای پیشگیری و درمان عفونت هموار می‌کند.

● ژن‌ها در سرماخوردگی موثرند

سلامت‌نیوز: پژوهشگران علوم‌پزشکی می‌گویند نتایج یک آزمایش کروموزومی جدید نشان داده افرادی که بخش انتهایی مولکول DNA آنها کوتاه‌تر است، بیشتر از دیگران مستعد سرماخوردگی هستند. با بررسی این نقاط انتهایی کروموزوم در افراد مختلف می‌توان پیش‌بینی کرد کدام اشخاص بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی هستند. این نقاط در انتهای کروموزوم «تلومر» نامیده می‌شوند. آنها نوعی خاص از توالی‌های DNA هستند که همانند تکه‌‌های پلاستیکی انتهای بندکفش عمل می‌کنند و مانع باز شدن مولکول‌‌های DNA در رشته‌های کروموزوم می‌شوند.

● دانشمندان به دنبال راهی برای رهایی از واکسن سرماخوردگی

بی‌بی‌سی: همایون شمس، سرپرست تحقیق در مرکز علوم‌ سلامت دانشگاه تگزاس آمریکا گزارش داده است: «تحقیق روی موش‌های آزمایشگاهی نشان داده با فعال‌سازی هدفمند سلول‌های ایمنی در بافت ریه، می‌توان از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کرد. استفاده از چنین روشی بسیار سریع است و برای مقابله با انواع ویروس‌های سرماخوردگی موثر خواهدبود. امتیاز این روش درمانی، در مقایسه با واکسن‌های سرماخوردگی است.» [واکسن باید مدت‌ها قبل از ارتباط ویروس با بدن، تزریق شود و فقط روی بعضی انواع ویروس، موثر است.]

این داروی جدید را می‌توان به صورت بخور و استنشاق در بینی، استفاده کرد و در جلوگیری از پیشرفت و ملایم کردن سرماخوردگی موثر است. در این مطالعه، هدف این بود که ایمنی دفاعی ریه‌ها را در برابر ویروس‌های سرماخوردگی بسیج و سلول‌های ایمنی با تجمع در بافت ریه، ویروس‌ها را غیرفعال و بی‌خطر کنند. البته این تحقیق هنوز در مرحله آزمایشگاهی است و فقط روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده و راه درازی را در پیش دارد تا به مرحله استفاده در انسان برسد.

گرچه تاکنون ۲۰۰ نوع ویروس سرماخوردگی معمولی شناخته شده‌‌اند، هنوز ویروس‌‌های عامل ۳۰ تا ۵۰ درصد موارد سرماخوردگی افراد بالغ، ناشناخته باقیمانده و پیشگیری و درمان این بیماری‌‌ها از دغدغه‌های همیشگی جامعه پزشکی است.

● تازه‌ترین موارد نشانگان تنفسی خاورمیانه در عربستان

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده ۲ نفر از کارکنان بیمارستان در عربستان سعودی که در تماس با بیماران مبتلا به «نشانگان تنفسی خاورمیانه» (مرس) بوده‌اند، دچار عفونت با کوروناویروس، عامل این بیماری، شده‌اند.

به گزارش رویترز، سازمان جهانی اعلام کرد، ۲ زن از کارکنان بهداشتی در استان‌های عصیر و ریاض در عربستان دچار علایم خفیف «مرس» شده‌اند و یک مورد جدید این نشانگان نیز در یک زن ۶۷ ساله در ریاض شناسایی شده است که به علت شدیدبودن علایم در بیمارستان بستری شده است. بررسی گروهی از کارشناسان بیماری‌های عفونی که ۲ ماه پیش برای بررسی شیوع مرس به عربستان رفته بودند، نشان داد انتشار کوروناویروس عامل مرس در بیمارستان‌ها خطری جدی محسوب می‌شود زیرا این ویروس به راحتی در محیط‌های درمانی انتقال پیدا می‌کند. این کورونا ویروس جدید که می‌تواند باعث سرفه، تب و ذات‌الریه در افراد مبتلا شود و در بیشتر موارد مرگبار است، سال گذشته ظهور کرد و از کشورهای جنوب خلیج فارس به فرانسه، آلمان، ایتالیا، تونس و بریتانیا گسترش یافت. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، از ۹۴ مورد ثابت‌شده این بیماری، ۴۶ مورد به مرگ انجامیده است و اغلب موارد بیماری مرس از عربستان گزارش شده‌اند. سازمان جهانی بهداشت هفته گذشته برای میلیون‌ها زائری که برای مراسم سالانه حج به شهرهای مکه و مدینه در عربستان می‌روند، مجموعه توصیه‌های مسافرتی و بهداشتی منتشر ولی در عین حال اعلام کرد خطر انتشار عفونت مرس در میان زائران «بسیار پایین» است.