سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

ما به فیبر محتاجیم!


ما به فیبر محتاجیم!

لوبیا سبز از گروه سبزیجات بوده و به خاطر فیبر بالایش اهمیت دارد و ما به آن احتیاج داریم. لوبیا سبز جزو سبزی‌هایی است که کالری کمی در بدن تولید می‌کند و وقتی با برنج مخلوط می‌شود …

لوبیا سبز از گروه سبزیجات بوده و به خاطر فیبر بالایش اهمیت دارد و ما به آن احتیاج داریم. لوبیا سبز جزو سبزی‌هایی است که کالری کمی در بدن تولید می‌کند و وقتی با برنج مخلوط می‌شود (به شرطی که از چربی کمی استفاده کنید) می‌توان به عنوان یک غذای کم‌کالری روی آن حساب کرد...

مدت نگهداری لوبیاسبز در یخچال ۳ تا ۴ روز است، به شرطی که در کیسه فریزری که چند سوراخ برای عبور هوا در نظر گرفته‌اید، قرار گیرد. وقتی سبزی را در کیسه فریزر قرار می‌دهید چون گیاه باید تنفس کند، وقتی فضا بسته باشد باعث تجمع گازها شده و این گازها موجب فساد و خرابی سبزی می‌شود. وقتی می‌گوییم گیاهی فیبر دارد، یعنی از ترکیبات نخ مانند رشته‌ای و الیاف تشکیل شده است.

در دو طرف لوبیاسبز هم این رشته نخ مانند نمایان است که برخی از مردم در زمان پاک و خرد کردن لوبیا، آن را جدا می‌کنند و در نتیجه فیبر با ارزش این سبزی هم دور ریخته می‌شود. درگذشته به خاطر نبود امکانات، لوبیا وقتی به دست مصرف کننده می‌رسید، خشک می‌شد. برای همین الیاف نخ مانند آن را جدا می‌کردند اما امروزه به علت بهتر شدن حمل و نقل لوبیا اکثرا تازه و سبز به دست مصرف کننده می‌رسد که بهتر است الیاف فیبری آن را نیز حفظ کنید اگرچه فیبر بعضی میوه‌ها و سبزی‌ها، رشته‌ای است مانند فیبری که در میوه‌های «به» و «سیب» موجود می‌باشد. لوبیا سبز را ۱ تا ۶ ماه می‌توان در فریزر نگهداری کرد، بدون آنکه خاصیتش را از دست بدهد و با روش آنزیم بری می‌توان به این هدف رسید.

روش آنزیم‌بری به این صورت است که در ظرفی، آب را جوش آورده، بعد از شستن لوبیا آن را در آب در حال جوش ریخته تا حدود ۱ دقیقه بجوشد. سپس در صافی بگذارید تا آبش کشیده و خشک شود. بعد در کیسه‌های فریزری که هوایش را خارج کرده‌اید بریزید و در فریزر نگهداری کنید. به این ترتیب بوی یخچال و فریزر را به خود نمی‌گیرد و مهم‌تر اینکه تمام خواصش را نیز حفظ می‌کند؛ در حالی که معمولا روش خشک کردن این‌گونه سبزی‌ها باعث از بین رفتن خواص آنها می‌شود. لوبیا سبز، جزو سبزی‌های لطیف بوده و همه سنین می‌توانند آن را بخورند و فقط کسانی که معده‌های ضعیف دارند یا بچه‌های کوچک به علت نفاخ بودن لوبیا، باید کمتر مصرف‌اش کنند. بهترین روش پختن لوبیا سبز، بخارپز کردن آن همراه با کمی گوشت و برنج است که پروتئین گوشت و برنج را کامل می‌کند. گاهی از لوبیا سبز به صورت ترشی یا شور هم استفاده می‌کنند که به عنوان چاشنی می‌توان از آن یاد کرد، گرچه باعث می‌شود ویتامین C آن از بین برود.

دکتر مسعود کیمیاگر

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی