شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

حساسیت‌های فصلی


حساسیت‌های فصلی

دکتر ویدا عطارد، فوق تخصص آلرژی و ایمنولوژی روزگذشته در بخش صبحگاهی رادیو سلامت به بررسی حساسیت‌های فصلی پرداخت. آنچه می‌خوانید چکیده نظرات وی درباره این بیماری و روش‌های …

دکتر ویدا عطارد، فوق تخصص آلرژی و ایمنولوژی روزگذشته در بخش صبحگاهی رادیو سلامت به بررسی حساسیت‌های فصلی پرداخت. آنچه می‌خوانید چکیده نظرات وی درباره این بیماری و روش‌های درمان آن است.

آلرژی یک پاسخ غیرمتداول سیستم ایمنی بدن به عوامل خارجی است که این پاسخ و تظاهر آلرژی در افراد، متفاوت است.آلرژی بیشتر در ۲ فصل پاییز و بهار رخ می‌دهد به این دلیل که در این دو فصل اوج گرده‌افشانی گیاهان است.

آلرژی‌ها می‌توانند هر ارگان بدن را درگیر کنند و انواع مختلفی دارند که شامل آلرژی پوستی، آلرژی تنفسی و آلرژی دستگاه گوارش است. از عوارض احتمالی آلرژی می‌توان به شوک (سیستم قلبی، عصبی، دستگاه گوارشی )، آسم، واکنش شبیه کهیر و اگزما اشاره کرد.

علت بروز آلرژی موادی است که به آن آلرژن می‌گویند. آلرژن‌ها به ۲ دسته عوامل خارجی (مثل گرده‌ها ) و عوامل داخلی (مثل غذاها و حیوانات خانگی) تقسیم می‌شوند که در صورت حساس بودن به آلرژن‌‌‌های داخلی علائم آلرژی در تمام فصول سال دیده می‌شود.

نور زیاد، تغییرات رطوبت محیط، تغییرات آب و هوا و ادویه‌ها سبب بروز علائم آلرژی می‌شود، همچنین در فصول سرد به دلیل کم بودن میزان گرده‌ها کمترین علائم آلرژی مشاهده می‌شود.

آلرژی تنفسی ممکن است دستگاه فوقانی یا دستگاه تحتانی را درگیر کند. در صورت درگیر کردن دستگاه تنفسی تحتانی سبب بروز آسم و بیماری‌های ریه می‌شود.

در افرادی که آلرژی بینی آنها به صورت گهگاه به وجود می‌آید، بی‌خطر است، اما درصورت شدید بودن بیماری خطرناک است و روی کیفیت زندگی تاثیر منفی می‌گذارد و حتما باید درمان شود، در این افراد آلرژی شدید سبب بروز آسم و گاهی پولیپ بینی می‌شود و به همین دلیل این افراد باید درمان را جدی بگیرند.

آلرژی بینی همراه با علائمی مثل آبریزش بینی، گرفتگی بینی، خارش چشم، قرمزی چشم، خارش در ناحیه گلو و گوش، پف پای پلک و تنفس دهانی می‌باشد و در بچه‌هایی که از سنین پایین مبتلا می‌شوند سبب تغییر چهره و کشیده شدن صورت فرد می‌شود.

آلرژی هم زمینه ارثی دارد و هم به دلیل تماس با محیط ایجاد می‌شود و هم‌اکنون به دلیل صنعتی شدن جوامع، آلرژی در بین مردم شیوع زیادی پیدا کرده که در نوجوانی و میانسالی شایع‌تر و در کودکان زیر ۲ سال و افراد مسن کمتر است.

این بیماری را می‌توان از طریق راه‌هایی مثل علائم بالینی، انجام آزمایش خون، تست آلرژی و نمونه‌گیری از ترشحات بینی تشخیص داد. درمان بیماری آلرژی در صورت مشخص بودن علت به وجود آورنده آلرژی، حذف و پرهیز آن ماده از غذا و محیط است و در صورت مشخص نبودن علت باید از درمان دارویی تحت نظر پزشک استفاده شود.