پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

کـدام کـودکـان نـبـایـد شـیـر بـخـورنـد؟


کـدام کـودکـان نـبـایـد شـیـر بـخـورنـد؟

کودکانی که از شیرمادر محرومند، باید در یک سال اول زندگی شیرخشک و پس از آن شیرگاو بخورند. براساس نتایج مطالعه‌های انجام شده، بدن کودک پس از ۱۲ ماهگی توانایی پذیرش مواد موجود …

کودکانی که از شیرمادر محرومند، باید در یک سال اول زندگی شیرخشک و پس از آن شیرگاو بخورند. براساس نتایج مطالعه‌های انجام شده، بدن کودک پس از ۱۲ ماهگی توانایی پذیرش مواد موجود در شیر پاستوریزه را دارد و نیازی نیست که شیرگاو را شبیه شیرمادر کنیم و بعد به کودک بدهیم...

کمیته تغذیه کشوری هم توصیه می‌کند کودکانی که شیر مادرشان را نمی‌خورند تا ۱۲ ماهگی شیرخشک و پس از آن شیرپاستوریزه بخورند.

معمولا مواردی برای منع مصرف شیر در کودکان وجود ندارد ولی گاهی با کودکانی مواجه می‌شویم که درجاتی از اختلال تحمل به شیرگاو دارند. در این اختلال ما با ۲ کودک مبتلا مواجه هستیم؛ کودکانی که نسبت به قند شیر یا لاکتوز حساس هستند و آن را تحمل نمی‌کنند زیرا آنزیم شکننده قند شیر را که لاکتاز نام دارد، در بدن ندارند. درنتیجه نمی‌توانند آن را متابولیزه‌ و مصرف کنند. وقتی این کودکان شیرپاستوریزه یا حتی شیرخشک بر پایه شیرگاو را می‌خورند، دچار عوارضی مانند سوءهاضمه، نفخ شکم، دل‌پیچه و دل‌درد، تهوع، استفراغ و اسهال می‌شوند. این گروه بهتر است از شیرهای بدون لاکتوز یا شیرهای حاوی آنزیم لاکتاز استفاده کنند. برخی از کودکان هم با خوردن شیرگاو دچار عدم تحمل یا حساسیت به جزء پروتئینی شیرگاو می‌شوند. عوارضی که در این کودکان ایجاد می‌شود، شامل اسهال، وجود رگه‌ها یا لکه‌های خون در مدفوع، عوارض پوستی مانند اگزما به‌خصوص در پشت لاله گوش همراه با خارش و... است. اگر این کودکان زیر ۲ سال سن دارند، باید شیرهایی مصرف کنند که پروتئین‌هایش در کارخانه چند بار شکسته شده و عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند. این شیرها به شیرهای بدون آلرژی معروفند. البته می‌توان از شیرهای بر پایه سویا که پروتئین اصلی آن گیاهی است نیز استفاده کرد.

دکتر محمداسماعیل مطلق

دانشیار دانشگاه جندی شاپور اهواز و مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت