پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

سرک کشیدن در زندگی دولتمردان, ممنوع


سرک کشیدن در زندگی دولتمردان, ممنوع

از همین رو بسیاری از نشریات و خبرگزاری سعی دارند با انتشار این قبیل اخبار, تیراژ خود را افزایش دهند انتشار خبری مانند ازدواج مجدد رئیس جمهوری فرانسه و یا روسیه از پر مخاطب ترین اخبار طی چند ماه گذشته بوده است شاید اخبار فوق نسبت به خبر ترور «حامد کرازی» رئیس جمهوری افغانستان توسط سازمان تروریستی القاعده پربیننده تر بوده است

از زمانی که «خبر» پا به عرصه وجود گذاشت، همواره انتشار گزارشی از زندگی شخصی دولتمردان مورد توجه تمامی رسانه‌ها و البته مردم عادی بوده است.

از همین رو بسیاری از نشریات و خبرگزاری سعی دارند با انتشار این قبیل اخبار، تیراژ خود را افزایش دهند. انتشار خبری مانند ازدواج مجدد رئیس جمهوری فرانسه و یا روسیه از پر مخاطب‌ترین اخبار طی چند ماه گذشته بوده است. شاید اخبار فوق نسبت به ‌خبر ترور «حامد کرازی» رئیس جمهوری افغانستان توسط سازمان تروریستی القاعده پربیننده‌تر بوده است.

اما مساله ای که در طول چند هفته اخیر بخوبی نمایان شد، این است که حتی در دموکرات ترین کشورهای جهان، سرک کشیدن در زندگی سیاستمداران ممنوع است و تمامی خبرنگاران با ترس، اینگونه اخبار را هر چند تایید شده باشند، مکتوب می‌کنند.

در این میان برخی از سران برای جلوگیری از انتشار اخبار خصوصی خود، قوانین جدیدی وضع می‌کنند؛ که نمونه بارز آن را در روسیه شاهد بودیم. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری سابق و نخست وزیر جدید روسیه دخالت خبرنگار روسی را در زندگی خود تاب نیاورد و پس از انتشار خبری در مورد ازدواج احتمالی او با «آلنا کابائفا» قهرمان المپیک آتن، قوانین سختی را برای تخلفات رسانه‌ای در روسیه در نظر گرفت.

پس از انتشار خبر ازدواج پوتین با کابائفا که اکنون نماینده پارلمان مسکو است، روزنامه «مسکوسکی کورسنپدنت» توقیف و مدیر مسوول آن برکنار شد.

پوتین با لحن تندی و انتقاد آمیزی به پرسش خبرنگار روس پاسخ داد و به گفته حضار جلسه دیدار پوتین و «سیلویو برلوسکونی» نخست وزیر ایتالیا، خبرنگار مذکور مدتی پس از واکنش پوتین به گریه افتاد.

روزنامه موسکوسکی کورسنپدنت که پس از این اتفاق خود را معرض توقیف می‌دید به نقل از منابع نزدیک به دوما نوشت : پوتین از دخالت در زندگی خصوصی خود ناراحت است و خواهان جلوگیری از نشر این اخبار است.

پس از این اتفاق‌ها تمام منابع اطلاعاتی این خبر، از ترس پا پس کشیدن و حتی مدیر مراسم جشن عروسی پوتین و قهرمان المپیک، این خبر را «شوخی بد» خواند و سردبیر نشریه‌ای که برای نخستین بار این خبر را منتشر کرده بود، از ترس جان و توقیف نشریه خود، بارها از پوتین عذرخواهی کرد.

با تمامی این جنجال‌ها، تلویزیون‌های روسیه ‌کاملا از انعکاس این خبر خودداری کردند و حتی خبر کنفرانس پوتین و برلوسکونی را پوشش خبری ندادند. به گفته بسیاری از روزنامه نگاران روسی، هم اکنون خبرنگار روزنامه موسکوسکی کورسنپدنت می ترسد که سرانجامی مانند «آنا پولیتکو فسکایا» خبرنگار روسی که بطور مشکوکی در آپارتمانش کشته شد، داشته باشد. پولیتکو فسکایا نیز از زمان ورود به عرصه خبرنگاری بارها از پوتین و سیاست‌های او انتقاد می‌کرد و سعی داشت از زندگی او، موضوعاتی را مطرح کند که خوشایند کاخ کرملین نیست.

البته مقابله و برخورد با انتشار اخباری از این قبیل، تنها معطوف به روسیه نیست. در تمامی کشورها از این گونه خبرها با انواع «اخبارممنوعه» یاد می‌کنند و قوانین سختی برای افراد خاطی حتی در کشورهای دموکرات در نظر می‌گیرند. بطور مثال می‌توان، به مساله ازدواج « نیکلا سارکوزی» و«کارلا برونی» مدل ایتالیایی، ‌در اواخر دسامبر سال گذشته میلادی اشاره کرد. هر چند سارکوزی شخصا خواهان انتشار این خبر برای علنی کردن ازدواج دوم خود بود، ولی دفتر ریاست جمهوری فرانسه در مقابل این خبر سکوت کرد. اما پس از انتشار اخبار دیگری، پس از مراسم ازدواج سارکوزی و برونی، تاب و تحمل مقامات فرانسوی سرآمد و آنان نیز واکنش تندی به انتشار این اخبار نشان دادند .

بنا بر گزارش‌های منتشر شده، سارکوزی یک هفته قبل از مراسم خصوصی ازدواج دوم خود، با ارسال پیامی « که اگر بازگردی، عروسی را برهم می زنم» از سیسیلیا، همسر اولش خواسته بود که مجددا با یکدیگر ازدواج کنند. انتشار این خبر با واکنش شدید سارکوزی همراه بود و به گفته مسوولان کاخ ریاست جمهوری او تصمیم داشت که از خبرنگار مذکور شکایت کند ولی پس از عذرخواهی رسمی، این موضوع پایان یافت.

در این میان «هیلاری کلینتون» بانوی سابق و نامزد احتمالی دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیشترین صدمه را از انتشار این قبیل اخبار خورده است. او که اکنون برای ورود به کاخ سفید تلاش می‌کند، بارها از طرف رسانه‌های آمریکا بخاطر تحمل روابط مخفیانه «بیل کلینتون» رئیس جمهوری سابق آمریکا مورد اتهام قرار گرفته است. آنان، هیلاری را متهم می‌کنند که بخاطر رسیدن به آرزوهای طولانی مدت خود، حتی پس از اعتراف صریح بیل کلینتون به خیانت، همچنان از خطاهای همسرش چشم پوشی کرده است.

آنان معتقدند که هیلاری کلینتون بخاطر سکوت و تحمل شرایط نامناسب شایستگی ریاست جمهوری را ندارد و رفتار سابق او می‌تواند بار دیگر تکرار شود و این بار چهره جهانی آمریکا را نابود کند. هیلاری کلینتون نیز بخاطر ورود به کاخ سفید بارها از مطبوعات انتقاد کرده و گفته است آنچه در سال ۱۹۹۸ میلادی روی داد، مساله‌ای بزرگی محسوب نمی‌شود و او همچنان خواهان زندگی با بیل کلینتون است.

با تمامی ‌همه ‌مشکلات و تصویب قوانین سرسخت توسط مقامات و نادیده گرفتن آزادی بیان، خبرنگاران همچنان خواهان درج اخباری ‌درباره‌ خصوصی‌ترین ‌زوایای زندگی‌ دولتمردان خود هستند و هنوز خبر رسوایی‌های‌ مالی ‌و اخلاقی سیاستمداران پر تیراژترین اخبار جهان است.

مریم جعفری