چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

گروه پنج به علاوه یک در یک نگاه کوتاه


گروه پنج به علاوه یک در یک نگاه کوتاه

گروه پنج به علاوه یک, از پنج عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل آمریکا, روسیه, چین, بریتانیا و فرانسه و آلمان تشکیل یافته و هدف آن هماهنگ کردن واکنش جهانی نسبت به برنامه های هسته ای ایران است

گروه پنج به علاوه یک، از پنج عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل - آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه - و آلمان تشکیل یافته و هدف آن هماهنگ کردن واکنش جهانی نسبت به برنامه های هسته‌ای ایران است. دلیل نامگذاری به صورت ۱+۵ حضور پنج عضو دائم شورای امنیت ملل متحد به همراه آلمان است. کار این گروه گرفتن تصمیم در مورد عملکرد هسته ای ایران می باشد.

به طور مثال چند نمونه از نشست های این گروه برای مشکلات هسته ای ایران در این مقاله ذکر شده. بگفتۀ محفل دیپلماتیک، آمریکا و متحدان اروپائیش خواهان اتخاد لحنی شدیدتر در قبال ایران هستند، هرچند که باراک اوباما آمادگی خود برای مذاکره با ایران را مورد تأئید قرار داده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، شرکت کنندگان در گردهمایی روز چهارم فوریه، در ویس بادن در آلمان از ارادۀ دولت آمریکا مبنی بر آغاز مذاکره با ایران، همانگونه که باراک اوباما مطرح کرده است، استقبال کردند و عزم راسخ خود را در تلاش برای یافتن راه حلی دیپلماتیک و تشویق جمهوری اسلامی ایران به همکاری کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تأئید مجدد قرار دادند. در بخش دیگری از این گزارش می خوانیم: دولت آمریکا که در حال حاضر سرگرم بازبینی سیاست خود در قبال ایران است، برای مراحل بعدی این گفتگوها و اقدام های گروه پنج بعلاوۀ یک مورد مشورت و رایزنی قرار خواهد گرفت.

در مذاکرات روز چهارشنبه، ویلیام برنز، معاون وزارت امرو خارجۀ آمریکا، شخصیت سوم این وزارتخانه نمایندگی می کرد. در بیانیه ای که در پایان این نشست صادر شد، جمهوری اسلامی ایران به همکاری کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی فراخوانده شده است. حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران پیش از نشست امروز گروه پنج بعلاوۀ یک در آلمان، در کنفرانس مطبوعاتی خود در تهران تأکید کرد که تهران فعالیت های هسته ای بگفتۀ او، صلح آمیز خود را متوقف نخواهد کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه از گروه پنج بعلاوۀ یک خواست واقع گرا بوده و برنامۀ هسته ای ایران را بپذیرند. در گردهمایی گروه پنج بعلاوۀ یک، اعضای دائمی شورای امنتی سازمان ملل، آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان شرکت دارند. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجۀ آمریکا روز گذشته پس از ادای سوگند و گفتگوهای تلفنی با همتایان انگلیسی و آلمانی خود گفت: در مورد پروندۀ ایران با متحدان واشنگتن همکاری تنگاتنگی خواهد داشت.

هیلاری کلینتون افزود که این مسأله را در آینده با متحدان خود روشن خواهد کرد که چگونه سیاسیتی را میتوان در پیش گرفت که نشاندهندۀ اهداف مشترک آمریکا و متحدانش در قبال ایران باشد. وزیر امور خارجۀ آمریکا به جمهوری اسلامی هشدار داد که ادامۀ بی اعتنایی به قطعنامه های شورای امنیت، پی آمدهایی برای تهران خواهد داشت. متوقف کردن غنی سازی اورانیوم از سوی ایران خواست اصلی این قطعنامه ها در ارتباط با پروندۀ هسته ای ایران است. گروه موسوم به گروه (پنج + یک) ، مرکب از پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان، در روز سه شنبه در یک گردهمائی در مقر سازمان ملل در نیویورک برای بحث در مورد پرونده هسته ای ایران جلسه ای تشکیل می دهند.

تکتۀ تازه و بی سابقۀ این گردهمائی حضور کشورهای عرب عضو "شورای همکاری خلیج فارس" و کشورهای عرب دیگری چون مصر، اردن و عراق در این نشست است. در روز دوشنبه یک مقام بلندپایۀ وزارت امور خارجۀ آمریکا که نخواست هویتش فاش شود گفت هدف از برگزاری نشست روز سه شنبه این است که به اعراب اطمینان داده شود که کشورهای عضو گروه (پنج + یک) و به ویژه روسیه مصممند در برابر جاه طلبی های هسته ای ایران بایستند. آیا روند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران وارد مرحلۀ تازه ای شده است؟ نگرانی های کشورهای عرب در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران و خصوصاً فعالیت های هسته ای تهران تا چه اندازه جدی است؟ این کشورها در پاسخ به درخواست اخیر رابرت گیتس- وزیر دفاع آمریکا مبنی بر اعمال فشار به ایران برای وادار کردن تهران به تغییر رفتار و سیاست از چه امکاناتی برخوردارند؟ روسیه در راستای رفع نگرانی از کشورهای عرب چه خواهد کرد؟ این پرسش ها در گفتگوئی کوتاه با مجید محمدی،استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل ایران در آمریکا در میان نهاده ایم.