پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
جلوه ای از سبک زندگی فاطمه س
● علاقه مندیهای فاطمه(س)
حضرت فاطمه(س) فرمود: حبب الی من دنیاکم ثلاث: تلاوت کتاب الله و النظر فی وجه رسول الله و الانفاق فی سبیل الله. از دنیای شما سه چیز محبوب من است: تلاوت قرآن، نگاه کردن به چهره رسول خدا(ص)، انفاق نمودن در راه خدا. (فرهنگ سخنان فاطمه(س) ص ۲۱۹)
داشتن عمر مفید که مورد رضایت خداست از موارد مورد علاقه خانم فاطمه(س) است. در مناجات با خدای خویش میفرماید: بار خدایا تو را به علم غیبت و توانمندیات بر آفرینش، سوگند میدهم که مرا تا وقتی میدانی زنده بودن برایم بهتر است، زنده بداری و هرگاه مرگ برایم بهتر بود، مرا ببری. (میزان الحکمه ج۲ ص ۷۳۵) شخصی در مدینه از حضرت زهرا(س) روایتی را درخواست کرد. حضرت به فضه فرمود: آن روایت را که بر روی کاغذی نوشته شده است بیاور. خادم بعد از جستجوی فراوان اطلاع داد که روایت موردنظر گم شده است. فاطمه(س) ناراحت شد و فرمود: وای بر تو بگرد و پیدا کن. زیرا ارزش معنوی این حدیث پیش من برابری میکند باارزش حسن و حسین(ع)، (فرهنگ سخنان فاطمه(س) ص ۱۸۸)
آیا در جهان علم میتوان کسی را سراغ داشت که ارزش یک روایت را با ارزش فرزندانش همانند حسن و حسین(ع) برابر بداند؟
از میان سه چیز مورد علاقه خانم فاطمه(س)، قرآن مجید به دو مورد آن در آیه ۲۹ سوره فاطر اشاره کرد. و تاکید میکند که چنین افرادی در واقع به تجارتی امید دارند که هرگز کسادی و خسارتی در آن نیست. همانا کسانی که کتاب خدا را تلاوت میکنند ونماز را به پای میدارند و از آنچه روزیشان کردهایم در نهان و آشکار، انفاق میکنند، امید به تجارتی بستهاند که هرگز کساد نمیشود. (فاطر ۲۹)
● اهمیت قرائت قرآن
رسول اکرم(ص) فرمود: هرگاه فردی از شما دوست داشته باشد که با پروردگارش سخن بگوید، قرآن بخواند. حضرت تاکید میکنند که دلها نیز همانند آهن زنگار میبندد و تلاوت قرآن صیقلدهنده دلهاست.بر تو باد قرآن خواندن، زیرا خواندن آن کفاره گناهان است و پردهای در برابر آتش و موجب ایمنی از عذاب است. (میزان الحکمه ج ۲ص۸۲۷-۸۲۵)
امام باقر(ع) درباره اهمیت و ثواب قرائت قرآن میفرماید: هر کس در یک شب ده آیه از قرآن را بخواند از غافلین نوشته نشود. هر کس پنجاه آیه بخواند در زمره ذاکرین نوشته شود. هر کس صد آیه بخواند در ردیف قانتین و مطیعان نوشته شود. هر کس دویست آیه بخواند جزو خاشعین محسوب شود. هر کس سیصد آیه بخواند از فائزین نوشته شود. و هرکس پانصد آیه بخواند از جمله مجتهدین و تلاشگران در راه خدا نوشته شود. و هرکس هزار آیه بخواند برای او ثواب انفاق یک قنطار از طلا نوشته شود- و قنطار معادل پانزده هزار مثقال طلا است و هر مثقالی بیست و چهار قیراط است- که کوچکترین آنها به اندازه کوه احد و بزرگترین آنها به اندازه آنچه میان زمین و آسمان است. (اصول کافی، ج۴ ص ۴۱۵)
قاری مشهور و ممتاز قرآن آقای جواد فروغی میگویند: در یکی از سفرهای حج روزی روبروی ضریح پیامبر گرامی(ص) در مدینه قرآن میخواندم و ماموران انتظامی عربستان گریه میکردند. یکبار دیگر هم یکی از ماموران پیش من آمد و گفت: قسمتی از قرآن فاطمه(س) را برای من بخوان. پرسیدم: منظور شما از قرآن فاطمه(س) چیست؟ گفت: ما دو قرآن داریم. یکی قرآن پیامبر(ص) و یکی دیگر قرآن فاطمه(س)، قرآن شیعیان همان قرآن فاطمه(س) است. به او گفتم: اگر میخواهی فردا شب بیا مسجدالحرام آنجا من فردا قرآن میخوانم فردای آن شب خوب که نگاه کردم آن مامور عربستان را که در گوشهای نشسته بود دیدم. وقتی شروع کردم به خواندن قرآن، دیدم دارد گریه میکند. وقتی برنامه تمام شد، پیش من آمد و گفت: قرآن شیعیان با قرآن ما هیچ فرقی ندارد و در حالی که صورتم را میبوسید با بدگویی و ناسزا گفتن به وهابیون، آنجا را ترک کرد. (هزار و یک حکایت قرآنی ص ۴۰۶)
● رعایت حال همسر
حضرت زهرا(س) فرمود: یا ابالحسن انی لاستحیی من الهی ان اکلف نفسک ما لا تقدر علیه- یا ابالحسن، من از پروردگار خود حیاء میکنم که چیزی را از تو درخواست نمایم که توان و قدرت انجام آن را نداری. (فرهنگ سخنان فاطمه(س) ص۲۹)
در یکی از صبحها امام علی(ع) فرمود: فاطمهجان آیا غذایی داری تا گرسنگیام برطرف شود؟ زهرا(س) پاسخ دادند: نه، سوگند به خدایی که پدرم را به نبوت و شما را به امامت برگزید، دو روز است در منزل غذای کافی نداریم. آنچه بود به شما و فرزندانم حسن و حسین دادم وخود از غذای اندک موجود استفاده نکردم. امام با تأسف فرمود: فاطمه جان چرا به من اطلاع ندادی تا بدنبال تهیه غذا بروم. همسر مهربان علی(ع) در پاسخ، عبارت فوق را بیان فرمود.
● ویژگیهای شریک زندگی
یک همسر و شریک زندگی برای گرم نگه داشتن کانون خانواده باید دارای ویژگیهایی باشد. از جمله اینکه ایثار و از خودگذشتگی داشته باشد، دیگران را بر خود مقدم بدارد، با سختیها و ناملایمات زندگی بسازد و با لبخند شادیآفرین خود، تاریکی حزن و اندوه را از دل شوهر و بچهها بزداید.
زنان دنیای معاصر لازم است از این گونه جلوههای زیبای زندگی درس بگیرند و با ساده زیستی و مراقبت از خویش و دوری جستن از آرزوهای طولانی و مادی، زندگی زناشویی را رنگی حقیقی زنند.
امیرالمؤمنین(ع) باغ خود را به دوازده هزار درهم میفروشد و همه پولها را بین فقرا و تهیدستان مدینه تقسیم میکند و سپس به منزل برمیگردد. طبیعی است که انتظار فرزندان و همسر پس از فروش باغ، آوردن غذا و میوه و... به منزل باشد. فاطمه(س) پرسید: آیا غذای امروز را تهیه کردید؟ امام(ع) برای تهیه غذا بیرون میرود. اما فاطمه(س) ناراحت است. با خود میگوید: چرا سؤال کردم؟
بعد فرمود: فانی استغفرالله ولا اعود ابدا- من از خدا آمرزش میطلبم و دیگر این رفتار را تکرار نخواهم کرد.(همان ص ۳۰) گرچه درخواست مایحتاج زندگی از همسر هیچ اشکالی ندارد اما زهرای مرضیه همین مقدار درخواست را برای خود گناه محسوب میکند و از کرده خویش از پیشگاه الهی طلب بخشش میکند. این روشها میتواند برای زنان ومردان مؤمن ما الگو باشد تا انتظارات خویش را از همسران خود، عاقلانه و خداپسندانه تنظیم کنند.
روزی علی(ع) فرمود: فاطمه جان آیا غذایی موجود است تا بیاوری؟ زهرا(س) پاسخ داد: سوگند به خداوندی که حق و قدر تو را بزرگ شمرد، سه روز است که غذای کافی در منزل نداریم وهمان مقدار ناچیز خوراکی را به شما بخشیدم و خودم گرسنگی را تحمل کردم. امام فرمود: چرا به من نگفتی؟
سرور زنان دو عالم فرمود: رسول خدا(ص) مرا نهی کرد که چیزی از تو درخواست نکنم وبه من سفارش فرمود: چیزی از پسر عمویت مخواه. اگر چیزی برای تو آورد بپذیر والا تو درخواست چیزی نداشته باش.
پس از شنیدن سخنان همسر مهربان خود و مشاهده ایثارگری وی، امام از منزل خارج شد و با وام گرفتن از دوستان، مشکلات خانواده را برطرف کرد.(همان ص ۲۳۸)
به داود(ع) وحی شد که به خلاده دختر اوس مژده بهشت بدهد و به او بگوید که همنشین حضرت در بهشت خواهد بود. داود(ع) به خانه او رفت تا چشمش به داود(ع) افتاد گفت: آیا چیزی درباره من نازل شده است که اینجا آمدهای؟ فرمود: آری. زن گفت: شاید زنی هم نام من باشد و درباره او نازل شده است. فرمود: نه درباره تو نازل شده است. کمی از حالات خود را برایم بگو. گفت: هر درد و زیانی و سختی به من رسید، صبر کردم. در مقابل، هیچ چیزی عوض نخواستم و شاکر خدا بودم. داود(ع) فرمود: به همین علت به مقام همنشینی من در بهشت رسیدهای. امام صادق(ع) پس از ذکر این قصه فرمود: این همان دینی است که خدا آن را برای بندگان صالحش پسندیده است. (داستانهای روایی ص۴۳۹ به نقل بحار ج ۷ ص ۸۹)
محمدمهدی رشادتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست