پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
ارتباط موثر و دینداری
انسان موفق، انسانی است که بتواند با خود، دیگران و حتی پدیدههای طبیعی ارتباطی موثر و مفید داشته باشد؛ ارتباط با خود (یعنی تضمین و تأمین بهداشت جسمی و روانی)، ارتباط با خدا (یعنی انجام واجبات و ترک محرمات)، ارتباط با والدین (احترام و تواضع در برابر پدر و مادر و اولیای خدا)، ارتباط با همسر (همدلی و همسویی در چارچوب معیارهای دینی و اخلاقی)، ارتباط با فرزندان (در جهت تربیت و تزکیه و شادابی آنان)، ارتباط با خویشان (به عنوان صله رحم و عبادت)، ارتباط با دوستان (در جهت تأمین نیازهای معنوی، معرفتی و عاطفی)، ارتباط با شهروندان (رعایت حقوق شهروندی و زیر پا نگذاشتن حقالناس)، ارتباط با هم نوعان (به عنوان بنی آدم اعضای یک دیگرند)، ارتباط با طبیعت (تضمین بهداشت و زیبایی دریاها، جنگلها و...). با مقدمه مختصر مذکور، اگر بگوییم قرآن یک کتاب ارتباطات است، سخنی به گزاف نگفته ایم. همه پیامهای آسمانی و آموزههای معصومین (علیهمالسلام)، برای طراحی و تنظیم ارتباطات مقرر شدهاند. بنابراین ارتباط موثر (که در این جا منظور ارتباط و تعامل سالم با اطرافیان میباشد) بدون تأکید بر آیین نامه ارتباطات (قرآن و سنت) محقق نخواهد شد.مبانی ارتباطات با رویکرد دینی، بر هفت محور اصلی استوار است:
۱- معرفت
شناخت وظایف و تکالیف دینی در تعامل و معاشرت با دیگران اولین پیش نیاز ارتباط موثر است. بر این اساس، ارتباط با اطرافیان به عنوان عبادت و جلب رضایت خداوند انجام میگیرد.ارتباط مبتنی بر تکلیف، در پی تأمین منافع خود نیست. احترام و محبت به دیگران را با نیت و جهت عبادت پیشه خود میسازد.بسیاری از اختلافات و تنشهای خانوادگی و اجتماعی و نیز یکی از علل مهم کاهش روابط بین دوستان، خویشان و همسایگان ریشه در توقع تلافی دارد؛ من سلام میدهم انتظار جواب دارم. هدیه میدهم تا هدیه بگیرم. درست مثل فرهنگی که در بازار تجارت و کسب و کار حاکم است؛ پولی میدهم تا کالایی بگیرم.در حالی که در فرهنگ ارتباطات دینی، کمک و یاری و محبت و ارتباط با دیگران به عنوان یک وظیفه دینی تلقی شده و مثل نماز و روزه و خمس، توقعی در کار نیست. نادیده گرفتن اصل معرفت در ارتباط، موجب رشد خرافات و فروغلتیدن در اختلافات فرقهای و قبیلهای خواهد شد.
۲- مقاومت
براساس آیه کریمه « وَتَعَاوَنُواْ عَلَی الْبرِّ وَالتَّقْوَی»(مائده/۲) همه مسلمانان در برابر یکدیگر مسئولند، تا در خوبیها و نیکیها یار و یاور هم باشند.از تشویق زبانی و کلامی گرفته تا مساعدتهای مالی و رفاهی و نیز همکاری و همیاری در رفع مشکلات و کاستیهای نرمافزاری و سخت افزاری معاشران.همکاری و تعاون موجب سلامت و آرامش و نشاط فردی و اجتماعی شده و دوستی، صمیمیت و انسجام و وحدت اقشار مختلف جامعه خواهد شد. در این صورت، جامعه دینداری، الگوی بسیار زیبایی خواهد شد برای تمامی جوامع بشری.
۳- مشورت
حضرت علی(علیهالسلام) میفرماید: مشورت موجب سهیم شدن در خرد خردمندان و مانع هلاکت و پشیمانی خواهد شد.در روایات اسلامی، از مشاوره به عنوان بزرگ ترین یار و عزیزترین دوست نام برده شده است.خداوند، پیامبر گرامی اسلام را امر به مشورت با مردم به ویژه نخبگان میفرماید.بدون مشاور زندگی کردن، یعنی بدون بهره گیری از متخصصان و کارشناسان زندگی کردن. در بسیاری موارد مشاور نقش داور و راهنما را به عهده داشته و مانع افسردگی، بلاتکلیفی، اضطراب و بداخلاقیهای رایج خواهد شد.حضور فعال هر مشاور در هر خانوادهای مسیر و مقصد را روشن تر و ناسازگاریها و تنشها را به شدت کاهش خواهد داد. ایکاش به جای درد و دل کردن با این و آن و در میان گذاشتن راز زندگی با اطرافیان با حضور مشاوری متعهد و دلسوز و آگاه، در پی ساماندهی نظام ارتباطی خود با دیگران بودیم.
۴- معاشرت
بر اساس روایات اسلامی، آثار و برکات اخلاقی و عرفانی و اجتماعی معاشرت و صله رحم بهقدری گسترده و عمیق است که پرداختن به آنها خود کتابی مفصل و مستقل خواهد شد و در این مجال نمی گنجد. امّا به قدر مقدور همین بس که امام باقر (علیهالسلام) فرمود: افرادی که صله رحم نمی کنند از تقوی بهرهای ندارند، زیرا خداوند دانا در کلام خود صله رحم و تقوی را در کنار یکدیگر آورده است. (تفسیر برهان ۱/۳۳۹) .اهل دل و دانش را همین یک حدیث کفایت میکند تا اذعان کنیم که ارتباطات اگر بر اساس جلب رضایت خدا باشد. موجب تقویت بنیان دینی جامعه و حاکمیت اخلاق و رفتار انسانی و الهی در بین مردم خواهد شد. خداوند متعال در حدیث قدسی فرمود: من رحمان، رحم و خویشاوندان را از اسم خود مشتق نموده ام لذا هر کس با خویشاوندان صله رحم و پیوند بر قرار کند، با او میپیوندم و هر کس با آنان قطع رابطه نماید، من نیز رابطه خود را با او قطع میکنم (بحار ج ۱۳- ص ۳۳۴). همان طور که ملاحظه میشود ارتباط موثر و دینداری، پیوندی محکم و مسلّم با یکدیگر دارند. به عبارتی دیگر ارتباط یا همان صله رحم بدون توجه و تکیه بر آموزههای دینی، ارتباطی ناپایدار خواهد شد.
۵- محبت
گوهر و جوهر، قواعد و معیارهای ارتباط موثر، عشق و دوستی و محبت میباشد. اجرای قانون بدون عشق و محبت محال است.مدیریت و معاشرت و مشورت و معاونت بدون محبت، واژه هایی خشک و بیروح خواهند بود. رابطه والدین با فرزندان و بالعکس، رابطه کارگزاران، با دولت و ملت و امت و امام بامحبت و دوستی پایدار و ماندگار و موثر خواهد بود.در آیه ۹۶ سوره مریم چنین آمده است: «ای کسانی که ایمان آورده، عمل صالح انجام میدهند عشق و محبت بین آنان موج میزند.»
۶- صداقت
اعتماد و اطمینان قلبی اعضای تشکیل دهنده نهادهای اجتماعی، از خانه و مدرسه گرفته تا دانشگاه بوده و فرصت ارتباط مستمر و موثر را فراهم خواهد ساخت.صداقت ضد ریا و دروغ و دو رنگی و فریب است و اینها موانع عمده ارتباط موثر و نهادینه سازی اخلاق و رفتار اسلامی و انسانی.بدون صداقت، همه روابط اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه رنگ و بویی مادی و غیرانسانی به خود خواهند گرفت.
۷- طراوت
شادابی، نشاط و طراوت، چه در ظاهر و پوشش، چه در کلام و پیامرسانی از اصلی ترین پیشنیازهای ارتباط موثر میباشد.انسان مومن در ارتباط با دیگران نباید نسبت به سر و وضع ظاهر خود و نیز زیبایی و معطر و مرتب بودن خود بیتوجه باشد.
احمد رزاقی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست