یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

دخل و خرجِ «بخور و نمیرِ» یار مهربان


دخل و خرجِ «بخور و نمیرِ» یار مهربان

اقتصاد کتابفروشی در ایران

روز آخر نمایشگاه کتاب است. با نوجوان باربری که برای بردن کتاب‌های خریداری کمکم می‌کند، همصحبت می‌شوم. از درآمدش می‌پرسم. می‌گوید تقریبا یک‌سوم شده است.

با ناشری هم که درون شبستان اصلی غرفه دارد، حرف زده ام. او هم همین مطلب را می گوید. مشاهده میدانی هم از دست خالی یا سبک بودن بار بسیاری از مردم خبر می دهد. مدت ها هم می شود که برای خرید هیچ کتابی عجله ندارم.

گویی قرار نیست چاپ هیچ کتابی تمام شود. مطمئنا اگر راسته کتابفروشان تهران در مرکز شهر نبود می توانستم برای اثبات این حرف که بازار کتاب و کتابفروشی بسیار راکد شده دلایل دیگری هم بیاورم اما برای این کار باید به دل اعداد و ارقام رفت.

آمار رسمی خانه کتاب، موسسه زیر نظر وزارت ارشاد می گوید که قیمت متوسط کتاب در سال ۱۳۹۰ حدودا ۳۸۰۰ تومان بوده اما این رقم در سال ۱۳۹۱ به حدود ۵۴۰۰ تومان رسیده است.

تقریبا ۷۰ درصد افزایش قیمت. تازه این موضوع را باید در نظر داشته باشید که رقم ۵۴۰۰ تومان به لطف کتاب های ارزان کودک و البته ناشران دولتی به دست آمده است وگرنه در بازار فعلی کتاب تصور این که بخواهید کتابی از یک ناشر خصوصی و با چاپ نسبتا جدید بخرید و کمتر از ده هزار تومان هزینه کنید خنده دار است.

قیمت تازه اول راه ماست. با وضع اقتصادی و البته فرهنگی موجود استقبال از کتاب چگونه است؟ طرحی پژوهشی که در بهار ۱۳۸۴ از سوی سازمان ملی جوانان تهیه شده است آمار جالبی از نگرش جوانان کشور به مطالعه ارائه می کند.

تنها ۲۳ درصد از پاسخگویان این پژوهش میدانی در پاسخ به این که تا چه اندازه اوقات فراغت خود را با مطالعه پر می کنند گفته اند هر روز چنین کاری انجام می دهند و این در حالی است که حدود ۲۷ درصد گفته اند بندرت چنین کاری می کنند یا هرگز دست به کتاب و مجله نمی برند.

شاید بگویید که این اوضاع جوانان است. طرح پژوهشی دیگری در همان سال در مجله ای چاپ شده که مشخص می کند تنها ۳۲ درصد از سالمندان وقت فراغت خود را به مطالعه اختصاص می دهند در حالی که تماشای تلویزیون میان ۹۰ درصد از سالمندان محبوب بوده است اما اگر از پژوهش های نظری بیرون بیاییم و به عرصه عملی برویم هم اوضاع چندان تفاوتی ندارد.

مدیر یک کتابفروشی خیلی پررونق در راسته انقلاب که مغازه او درست مقابل در دانشگاه تهران است، می گوید روزانه حدود ۶۰۰ کتاب می فروشد. رقم زیادی است؟

با آن وضع قیمت و این وضع استقبال بیایید کمی در هزینه های یک کتابفروشی سیر کنیم. مهم ترین هزینه برای یک مغازه، فارغ از نوع کار آن هزینه ملک است.

آماری که متعلق به سال ۱۳۸۳ است نشان می دهد ۵۱ درصد کتابفروشی های ایران اجاره ای هستند.

در حال حاضر قیمت سرقفلی یا اجاره مغازه در سراسر تهران و بلکه کشور هنگفت است و البته خیابان انقلاب تهران از این موضوع مستثنی نیست.

یک کارشناس بازار کتاب می گوید که برخی مغازه های این راسته با قیمت ۲۰ میلیون تومان رهن و هشت میلیون تومان اجاره ماهانه به متقاضیان داده می شود. اما فقط هزینه خود ملک نیست بلکه دکور و قفسه و نورپردازی و البته آب و برق و گاز و تلفن هم مخارج دیگری است.

اما اگر بخت یارتان باشد و مغازه ای از آن خود داشته باشید هزینه نیروی انسانی مهم ترین خرج شما در یک کتابفروشی است.

یک کتابفروشی کوچک در راسته انقلاب بین دو تا چهار نفر کارمند دارد. طبیعی است که تعداد کارمندان در برخی از مغازه های بزرگ مثل شهر کتاب ها یا کتابفروشی های بزرگ راسته کریمخان مرز ۱۰ نفر را هم رد می کند. آمار سال ۱۳۸۳ وزارت ارشاد حاکی از اشتغال ۶۳۰۰ نفر در سراسر کشور در بخش کتابفروشی است.

در این شرایط و طبق مقررات قانون کار برای سال جاری باید به ازای هر نفر کارمند کمی بیش از ۵۰۰ هزار تومان حقوق ماهانه کنار بگذارید. البته این رقم برای کارگر ساده است و کارمندانی که کتاب ها را خوب بشناسند و راهنمای خوبی برای مشتریان باشند در ردیف کارگر ماهر قرار می گیرند. این بدان معناست که باید نزدیک به یک میلیون تومان به هر فرد حقوق بپردازید.

کنار این موضوع البته باید به فکر مالیات و عوارض شهرداری هم باشید. صدالبته که گفته می شود صنف کتابفروشان از مالیات معافند اما مواردی دیده شده که این سخن را در حد همان حرف باقی می گذارد. در عین حال شهرداری حتی از مالیات تابلوهای مغازه کتابفروشی هم نمی گذرد و اگر این روزها گذارتان به خیابان انقلاب بیفتد روی تابلوی برخی مغازه های کتاب، عکس گل می بینید!

در عین حال طبیعی است که هر کتابفروشی باید هزینه ای بابت کتاب به ناشر و شرکت پخش بپردازد. گفته می شود، در بهترین شرایط ۲۰ درصد از قیمت پشت جلد کتاب ها، متعلق به کتابفروشی است.

با این احتساب و فرض این که در سال ۱۳۹۱ فقط کتب چاپ همان سال فروخته شده است، درآمد کتابفروشی ها در سراسر ایران نزدیک به ۱۸۰ میلیارد تومان بوده و تقسیم آن به حدود چهار هزار کتابفروشی سطح کشور درآمدی نزدیک به ۴۵ میلیون تومان را به ارمغان می آورد البته این رقم چندان دقیق نیست.

کتابفروشی ها هم مثل صنوف دیگر چندان علاقه ای به روشن بودن درآمد خود ندارند و به پرسش های اینچنینی پاسخ نمی دهند مخصوصا اگر فصل مالیات نزدیک باشد.

اما وضع همه کتابفروشی ها هم بد نیست. در حال حاضر کتابفروشی هایی که در حوزه نشر دانشگاهی و کتب ورود به دانشگاه در مقاطع مختلف فعالند سود خوبی را از آن خود می کنند.

شاهد مثال این موضوع رقم بالای تیراژ کتب کمک درسی در لیست خانه کتاب است و البته این موضوع که این کتب بیشترین تیراژ متوسط را از آن خود می کنند. قیمت کل کتب کمک درسی چاپ شده در سال ۱۳۹۱ نزدیک به ۱۸۰ میلیارد تومان و ۲۰ درصد مجموع ارزش کل کتب چاپ شده در کشور بوده است. در این شرایط خدمات ارزش افزوده ای چون پیک تلفنی کتاب هم یکی از کسب وکارهایی است که به لطف یار مهربان سود قابل توجهی دارد.

اوضاع از نظر منطقه ای مسلما برای تهران و راسته انقلاب بهتر از نقاط دیگر است. راسته کریمخان که در حال تبدیل شدن به راسته دوم کتابفروشان بود در حال حاضر چند کتابفروشی مهم خود از جمله کتابفروشی های آبی و نی را از دست داده و دیگر امیدی به احیای آن نیست.

در عین حال شهرستان ها وضع بسیار بدتری دارند. در سال ۱۳۸۷ عنوان شد که در ۹ استان کشور کمتر از سه کتابفروشی دیده می شود.

شاید بد نباشد که پایان بخش این گزارش مقایسه ای میان صنعت کتابفروشی در ایران و کشورهای دیگر باشد. از آن جایی که ایالات متحده در عرصه نشر فعال است و آمارهای اقتصادی روشنی هم از بازار این کشور وجود دارد به مقایسه با این کشور می پردازیم.

در آمریکا حدود ۲۲ هزار کتابفروشی وجود دارد و ۱۷۵ هزار نفر در این کسب وکار مشغول به کارند. مجموع درآمد این فروشگاه ها در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۸ میلیارد دلار بوده است.

مقایسه عملکرد این کسب وکار در سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ نشانگر کاهش ۲.۸ دهم درصدی رشد بازار است که البته دلیل اصلی آن در این کشور توجه به رسانه ها و تفریحات دیگر در عین ظهور کتب الکترونیکی بوده است.

در تهران شایعه شده که قرار است راسته کتابفروشان تغییر کند. حرف های مختلفی هم برای جایگزین انقلاب زده می شود. از میدان شهدا تا امام حسین(ع) گرفته تا احیای دوباره راسته کریمخان. با این حال به نظر می رسد بیش از آن که جای کتابفروشی مهم باشد، قیمت کتاب ها و البته تعداد خوانندگان آن مهم است.

مصطفی مسجدی آرانی