پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

اینترنت, قله آرزوهای جوانان


اینترنت, قله آرزوهای جوانان

فناوری های ارتباطی به قدری در زندگی روزمره مردم نفوذ كرده كه بیشتر نوجوانان و جوانان این گونه ابزارها را جزء وسایل ضروری خود به حساب می آورند و احساس نزدیكی به خصوصی با آنها دارند

فناوری‌های ارتباطی به ‌قدری در زندگی روزمره مردم نفوذ كرده كه بیشتر نوجوانان و جوانان این‌گونه ابزارها را جزء وسایل ضروری خود به‌حساب می‌آورند و احساس نزدیكی به‌خصوصی با آنها دارند. این ابزارها هر كدام بخشی از نیازهای ارتباطی افراد را جبران می‌كند، اما بررسی‌های محققان نشان داده است كه اینترنت و تلفن‌همراه بیش از دیگر وسایل در زندگی مردم، به‌خصوص جوانان نقش داشته و باعث شده تا ریتم زندگی آنها تغییر كند.

طبق آخرین آمارهای به‌ دست آمده، طی چهار سال گذشته تعداد نوجوانان آنلاین ۲۴ درصد رشد كرده و ۸۷ درصد افراد بین سنین ۱۲ تا ۱۷ سال به اینترنت متصل شده‌اند. در حالی كه در چهار سال قبل نوجوانان و جوانان از اینترنت برای سرگرمی استفاده می‌كردند و این ابزار را برای پركردن اوقات فراغت خود به‌كار می‌برند، دنیای مجازی امروزه مهم‌ترین نقش را در زندگی آنها ایفا می‌كند. علاوه بر این آمارها، طی مدت یاد شده میزان علاقه‌مندی نوجوانان برای انجام بازی‌‌های آنلاین، خواندن خبر، خریدهای آنلاین و دریافت اطلاعات پزشكی و بهداشتی از طریق اینترنت افزایش چشمگیری یافته است.

مطالعات جدید صورت‌ گرفته توسط موسسه تحقیقاتی Pew Internet نشان می‌دهد كه در كنار افزایش تعداد نوجوانان و جوانان آنلاین، علاقه آنها به انواع مختلف فناوری‌های آنلاین نیز بیشتر شده است.

امروزه بیشتر نوجوانان ترجیح می‌دهند برای حفظ ارتباطات خود با دوستان و اطرافیان، تحقیقات مدرسه‌ای و دانشگاهی و همچنین سرگرمی از اینترنت استفاده كنند. این امر نشان می‌دهد كه این قشر از جامعه نحوه استفاده صحیح از ابزارهای مجازی را یاد گرفته‌اند كه بیشتر آن طریق آموزش‌های صحیح صورت گرفته است.

ابزارهای مجازی امروزه به جوانان و دیگر اقشار جامعه امكان می‌دهد تا در هر مكان و زمانی با اطرافیان خود در تماس باشند و پیام‌ها خود را در هر كجای جهان كه هستند، در اسرع وقت به دوستان خود برسانند. ابزارهایی مثل پست الكترونیكی كه تا مدتی پیش یكی از بهترین‌ روش‌ها برای برقراری ارتباطات مجازی محسوب می‌شود كم‌كم در حال بازنشست‌شدن است و جای خود را به سرویس پیام‌های كوتاه اینترنتی (IM) داده تا كاربران با استفاده از آن بتوانند در وقت خود بیش از گذشته صرفه‌جویی كنند.

این تحقیقات كه بیشتر روی نوجوانان و جوانان صورت گرفته، سرگرمی‌های جدید آنها را نیز در دنیای مجازی نشان داده است. برای این قشر از جامعه پست الكترونیكی یك ابزار ارتباطی مهم محسوب می‌شود تا آنها در تمامی ساعات شبانه‌روز بتوانند با اساتید، مسوؤلین مدرسه و ... در ارتباط باشند و در كنار این مسئله تمامی اطلاعات موردنیاز خود را از گروه‌های دیگر دریافت كنند. اما‌ سرویس IM فقط مربوط به ارتباطات رسمی نوجوانان نمی‌شود. این افراد سعی می‌كنند با این خدمات ارتباطات چندرسانه‌ای خود را با دوستانشان حفظ كنند و در عین حال در جریان آخرین تحولات خود قرار بگیرند.

در كنار همه این مسائل، بسیاری از محققان بر این باورند كه اینترنت و دنیای مجازی محلی برای تجلی و بیان تجربه‌های شخصی و احساسات درونی افراد محسوب می‌شود و جوانان در این گونه فضاها احساس راحتی بیشتری می‌كنند. افراد در سرویس IM سعی می‌كنند با استفاده از شكلك‌های مختلف، احساسات درونی خود را به فرد مقابل نشان داده و آنها را انتقال دهد. مطالعات حاضر روی بیش از ۱۱۰۰ گروه كه شامل كودكان و والدینشان می‌شد، انجام شده است.

این مطالعات نشان می‌دهد، ۸۷ درصد نوجوانان آمریكایی بین ۱۲ تا ۱۷ سال به‌صورت مستمر از اینترنت استفاده می‌كنند. این آمار كه نشان می‌دهد بیشتر از ۲۱ میلیون نوجوان آمریكایی هم‌اكنون به اینترنت متصل هستند و این در حالی است كه رقم یاد شده برای سال ۲۰۰۰ تنها ۱۷ میلیون محاسبه شده بود. به طور میانگین، روزانه ۱۱ میلیون جوان آمریكایی به اینترنت متصل می‌شوند كه این رقم در سال ۲۰۰۰ فقط هفت میلیون نفر بوده است.

لازم به ذكر است كه نه تنها نوجوانان و جوانان، بلكه بزرگسالان نیز با علاقه بیشتری سراغ اینترنت می‌روند. در حالی كه هم‌اكنون ۶۶ درصد بزرگسالان آمریكایی به‌صورت مستمر و مداوم از اینترنت استفاده می‌كنند، در سال ۲۰۰۰ تنها ۵۶ درصد آنها وارد دنیای مجازی می‌شده‌اند. ۵۱ درصد نوجوانان و جوانانی كه در این بررسی‌ها شركت كرده بودند اعلام كردند كه سعی می‌كنند هر روز وارد اینترنت شوند كه این رقم در سال ۲۰۰۰ فقط ۴۲ درصد بوده است.

محققان مركز Pew Internet بر این باورند كه افزایش خطوط پهن‌باند یكی از مهم‌ترین مسائلی بوده كه انگیزه كاربران را برای اتصال به شبكه اینترنت افزایش داده است. در مطالعه حاضر مشخص شده است، هم‌اكنون از هر دو جوان آمریكایی یك نفر از طریق خطوط پهن‌باند به اینترنت متصل می‌شود و بیش از دیگر افراد سرویس IM را به‌كار می‌برند. این افراد بیش از دیگر كاربرانی كه به‌صورت Dial-up وارد اینترنت می‌شوند از بازی‌های كامپیوتری آنلاین و خریدهای آنلاین استفاده می‌كنند و درصد مراجعه آنها به مراكز خبری اینترنتی بیشتر است.

مطالعات این مركز آمریكایی نتایج جالب‌توجهی را به‌دنبال داشته كه برخی از آنها را مرور می‌كنیم:

▪ ۸۱ درصد نوجوانان آنلاین از بازی‌های اینترنتی استفاده می‌كنند. بر این اساس كشور آمریكا هم‌‌اكنون ۱۷ میلیون كاربر اینترنتی جوان دارد كه سراغ بازی‌های كامپیوتری اینترنتی می‌روند. رقم یاد شده برای سال ۲۰۰۰ تنها ۵۲ درصد گزارش شده است.

▪ ۷۶ درصد كاربرانی كه وارد اینترنت می‌شوند، از مراكز خبری دیدن می‌كنند. این رقم نشان می‌دهد، ۱۶ میلیون كاربر جوان آمریكایی اخبار مورد نیاز خود را از اینترنت دریافت می‌كنند كه رقم یاد شده برای سال ۲۰۰۰ تنها ۳۸ درصد بوده است.

▪ ۴۳ درصد آمریكایی‌ها از طریق اینترنت خرید می‌كنند. این رقم گویای آن است كه در حال حاضر بیش از ۹ میلیون آمریكایی خریدهای خود را از طریق اینترنت انجام می‌دهند. این رقم برای نوجوانان و جوانان آمریكایی ۷۱ درصد اعلام شده است.

▪ ۳۱ درصد كاربران آنلاین با مراجعه به مراكز بهداشتی و درمانی سعی می‌كنند آخرین اطلاعات پزشكی مورد نیاز خود را از این مراكز به‌صورت آنلاین دریافت كنند. بر این اساس شش میلیون آمریكایی به‌صورت مستمر به سایت‌های اینترنتی پزشكی سر می‌زنند كه البته این رقم برای نوجوانان و جوانان آمریكایی ۴۷ درصد گزارش شده است.

در كنار همه این توضیحات باید توجه داشت كه همچنان ۱۳ درصد جوانان آمریكایی (حدود سه میلیون نفر) هنوز از اینترنت استفاده نمی‌كنند. حدود نیمی (۴۷ درصد) از نوجوانانی كه اعلام كردند علاقه‌ای به آنلاین شدن ندارند، ظرف مدت‌زمان كوتاهی شرایط لازم را برای خود فراهم كرده و وارد اینترنت شده‌اند.

اما آمارهای رسیده نشان می‌دهد كه بخش قابل‌ملاحظه‌ای از این افراد اینترنت را كنار گذاشته‌اند و كمتر سراغ دنیای مجازی می‌روند. آن دسته از نوجوانان و جوانان آمریكایی كه همچنان به‌صورت آفلاین باقی مانده‌اند و به اینترنت متصل نشده‌اند، به‌طور میانگین از سطح درآمد پایین‌تری برخوردار هستند و میزان دسترسی آنها به فناوری‌های مختلف بسیار پایین‌تر است.

آمریكایی‌ها معمولا وضعیت این افراد را به آفریقایی‌ها نسبت می‌دهند و معتقدند كه زیر خط فقط زندگی می‌كنند.

در این نظرسنجی مشخص شد، بیش از ۸۴ درصد شركت‌كنندگان دست‌كم به یكی از دستگاه‌هایی كه قابلیت اتصال به اینترنت را دارد مجهز هستند. این دستگاه‌ها شامل كامپیوترهای خانگی، كامپیوترهای قابل‌حمل، تلفن‌همراه و PDA می‌شود. ۴۴ درصد این افراد اعلام كرده‌اند كه هم‌اكنون دو نوع از این دستگاه‌ها را در اختیار دارند و این در حالی است كه ۱۲ درصد آنها سه نوع و دو درصد آنها هر چهار نوع دستگاه یاد شده را در اختیار دارند.

همچنین ۱۶ درصد هم گفته‌اند كه به هیچ یك از این دستگاه‌ها دسترسی ندارند. در زیر برخی از آمارهای به‌دست آمده در مطالعه حاضر آورده شده است:

▪ ۸۳ درصد نوجوانان و جوانان كه در این مطالعات شركت كرده‌اند اظهار داشتند، «بیشتر» افرادی كه می‌شناسند به‌صورت مستمر وارد اینترنت می‌شوند و از ابزارهای مجازی استفاده می‌كنند.

▪ ۱۰ درصد شركت‌كنندگان در این مطالعات اعلام كرده‌اند، فقط «برخی» از افرادی كه می‌شناسند به‌صورت مستمر به اینترنت متصل می‌شوند.

▪ ۶ درصد افراد نیز خاطرنشان ساخته‌اند، تنها «تعداد كمی» از اطرافیان آنها به‌صورت مستمر وارد اینترنت می‌شوند و بیشتر دوستان و آشنایان آنها علاقه‌ای برای استفاده از اینترنت و ابزارهای مجازی ندارند.

نزدیك به نیمی از نوجوانان و جوانان آمریكایی (۴۵ درصد) صاحب تلفن‌همراه هستند و ۳۳ درصد آنها با استفاده از تلفن‌همراه به ارسال پیام‌های كوتاه نوشتاری می‌پردازند. برای آن دسته از كاربرانی كه به اینترنت متصل هستند، پیام‌های كوتاه نوشتاری ابزار خوبی برای برقراری ارتباط با دیگر كاربران محسوب می‌شود.

به ‌طور كلی، كاربران جوانان معمولا بیش از دیگر اقشار جامعه از ابزارهای اینترنتی تلفن‌همراه خود برای برقراری ارتباط با دوستان خود استفاده می‌كنند و این در حالی است كه آخرین آمارهای منتشر شده نشان می‌دهد، از هر چهار آمریكایی نوجوان كه تلفن‌همراه در اختیار دارند یك نفر از این ابزار برای اتصال به اینترنت استفاده می‌كند.

مترجم: میثم لطفی