پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

گواش سمی است؟


گواش سمی است؟

به طور کلی خوردن انواع مواد رنگی که در هنر نقاشی کاربرد دارد، می‌تواند باعث مسمومیت‌ شود. از دیدگاه متخصصان پوست هم برخی مواد شیمیایی به کار رونده در این مواد می‌‌توانند حساسیت‌های …

به طور کلی خوردن انواع مواد رنگی که در هنر نقاشی کاربرد دارد، می‌تواند باعث مسمومیت‌ شود. از دیدگاه متخصصان پوست هم برخی مواد شیمیایی به کار رونده در این مواد می‌‌توانند حساسیت‌های تماسی ایجاد کنند که با علائمی‌ از قبیل خارش، تاول، زخم شدن نواحی تماس با رنگ همراه است...

گاهی در برخی افراد تماس پوست با این رنگ‌ها می‌تواند واکنش‌هایی را در تماس‌های بعدی ایجاد کند. به این ترتیب که تماس اولیه باعث تولید مواد بخصوصی در بدن می‌شود و این مواد در صورت تماس مجدد پوست با آن ماده شیمیایی بخصوص سبب واکنش شدید و عمومی‌تری خواهد شد.

آبرنگ و رنگ‌هایی که در آب محلول‌اند: مراقب باشید فرزندتان خرده‌های پودرشده آبرنگ را استشمام نکند.

گواش:

به طور متوسط سمی ‌است و اگر از صمغ عربی تهیه شده باشد، می‌تواند حساسیت تنفسی و پوستی ایجاد کند. پودر گواش را استشمام نکنید و انواع بدون فرمالدیید آن را تهیه کنید.

رنگ‌های آکریلیک (نامحلول در آب):

ممکن است حاوی آمونیاک باشد که تحریک‌کننده بینی، چشم‌ها و گلو است. ممکن است بعضی از آنها نگهدارنده‌هایی از قبیل فرمالدیید داشته باشند پس انواع فرمالدییددار آن را تهیه کنید.

رنگ روغنی:

مواد شیمیایی موجود در این رنگ‌ها سمی‌اند و تربانتین آنها راحت از طریق پوست جذب می‌شود. قبل از استفاده از این مواد دستکش دست کنید و هنگام استفاده در محیطی باز یا با تهویه مناسب کار کنید.

رنگ‌های افشانه‌ای:

این اسپری‌ها برای سیستم تنفسی به شدت خطرناک و تحریک‌کننده‌اند. تفنگ‌های رنگپاشی که کودکان استفاده می‌کنند این رنگ‌ها را با فشار زیادی پخش می‌کنند و باعث نفوذ به داخل پوست می‌شوند.

پاستل:

گردهای پاستل می‌تواند سیستم تنفسی را به شدت تحریک کند. بعضی پاستل‌ها حاوی مواد شیمیایی خطرناکی هستند از جمله کروم، کادمیوم و منگنز ان هگزان. این مواد می‌توانند به سیستم اعصاب آسیب برسانند. روی بسته این وسایل نقاشی معمولا اشاره‌ای به این مواد مضر نمی‌شود. بهتر است پاستل‌هایی را که گرد کمتری پخش می‌کنند بخرید.

مداد شمعی و پاستل‌های روغنی:

ممکن است حاوی کرومات باشند و سبب تحریک پوست شوند.

ماژیک:

این وسایل ممکن است دارای نوعی هیدروکربن اشتعال‌پذیر به نام «زایلین»، اتیل الکل و پروپیل الکل باشند. مواد سمی ‌نیستند اما محرک‌اند. ماده «متیل ایزوبوتیل کتون» هم به شدت تحریک‌کننده است.

ماژیک‌هایی که مواد رنگی‌شان در آب محلول نیست، اگر در فضای بسته استفاده شوند باعث سرگیجه و حالت تهوع می‌شوند؛ پس بهتر است انواعی را که در آب یا الکل حل می‌شوند تهیه کنید و هنگام استفاده پنکه را روشن و پنجره را باز بگذارید.

دکتر فریده مهتی‌پور

متخصص پوست و مو