سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

سخنی چند با دست اندرکاران سازندگی


سخنی چند با دست اندرکاران سازندگی

فصلنامه مهندس مشاور ارگان جامعه مهندسان مشاور ایران که نزدیک به نیم قرن تجربه را به دوش می کشد, وارد دهمین سال فعالیت خود می شود نه سال پر فراز و نشیب چه به لحاظ درون و چه از نظر برون برای موجودی که متولد شده و دوران تکامل خود را می گذراند باعث صیقل چرخه و آبدیدگی آن شده است

فصلنامه مهندس مشاور ارگان جامعه مهندسان مشاور ایران که نزدیک به نیم قرن تجربه را به دوش می کشد، وارد دهمین سال فعالیت خود می شود. نه سال پر فراز و نشیب چه به لحاظ درون و چه از نظر برون برای موجودی که متولد شده و دوران تکامل خود را می گذراند؛ باعث صیقل چرخه و آبدیدگی آن شده است.

اینک لازم به نظر می رسد که این سرآغاز دهه با سرآغاز شکوفایی قرین باشد.بلی کمیته انتشارات و همکاران اجرایی اش این تصور را دارند.اما چگونه باید ادامه داد.چه انتظاراتی از خودمان داریم؟ جامعه مهندسان مشاور ایران چه انتظاراتی از مهندس مشاور دارد ؟ جامعه بزرگ چه انتظاراتی از جامعه ما دارد؟ چه باید کرد که این انتظارات جامه عمل پوشد ؟ طبعاً این پروسه یک جهته نبوده و اندرکنشی است. ما از جامعه و اعضای آن چه انتظاراتی داریم؟ جامعه از جامعه بزرگ چه انتظاراتی دارد؟ و همینطور می توان تمام ترتیبات و ترکیبات این اندرکنش را نوشت.

در این مورد نقش یک رسانه مکتوب آنهم در حیطه فنی ، علمی صنفی می تواند مهم باشد و اگر این امر با تغییر قواعد حرکت صنفی همزمان شده باشد، این نقش خیلی مهم تر بوده و پویایی بیشتری را می طلبد.

ترجیع بند موارد فوق " انتظارات " است. برای تدقیق دامنه این انتظارات باید کوشید و نوشت ، بحث و بررسی کرد ، گفت و شنید ، نقد کرد و نقد پذیرفت و ...

نقش مهندسان مشاور در سازندگی مملکت اساسی است. نقش جامعه مهندسان مشاورایران ، به عنوان یک نهاد صنفی بخش خصوصی ، آماده نگه داشتن بستر حرکتی مهندسان مشاور ، کوشش در راستای به کارگیری و رعایت قواعد شناخته شده و مفید برای انجام کار اعضا و روشن نمودن موارد ابهام و حذف موارد مزاحم این قواعد است.

خدمات ارجاعی از طرف کارفرمایان به مهندسان مشاور غالباً خدمات مراحل اول ، دوم و سوم و گاهی منحصراً یک یا دو قسمت از این خدمات است.بنابراین خدمات مهندسان مشاور محدود به بررسی یک پروژه از پیش تعیین شده و طراحی و کنترل صحت و کیفیت انجام پروژه مزبور بوده و بررسی های اولیه شامل امکان پذیری پروژه و آثار اجتماعی و اقتصادی اجرای آن و سازگاری آن با محیط زیست ، که قاعدتاً باید انجام شده باشد ، خارج از حیطه این خدمات بوده است.

توسعه و حفظ طبیعت یک رابطه پارادوکسیکال دارند. هنر برنامه ریزان در این است که با ایجاد تعادل منطقی در این رابطه ، توسعه پایدار را برقرار نمایند. لذا در برنامه ریزی های کلان ضرورت استفاده از دانش و تخصص همه دست اندرکاران توسعه کشور ضروری به نظر می رسد.

برقراری ارتباط منطقی بین انتظارات و اهداف پیش گفته ، بستر کاری هریک از عوامل دست اندرکار این چرخه را مشخص می نماید. اما همه این ها موکول به یک شرط است. آن هم اینکه حیطه کاری هریک از این عوامل و بخشهای هم پوشانی آن به درستی تعریف شده باشد وگرنه به آنجا می رسیم که به عنوان مثال به طراح یک سازه گویند که هنگام تولید سیمانی که در بتن مصرف کرده ای مقادیری گاز کربنیک تولید و به طبیعت وارد شده که این خود در گرم شدن جهانی کره زمین نقش دارد پس تو هم در پیدایش این فاجعه زیست محیطی دخیلی و قس علیهذا ...

متولیان فصلنامه تا کنون در راستای تبیین موارد فوق و رعایت اخلاق حرفه ای به جد کوشیده و همواره یاری طلبیده اند ولی آنچه را که انجام شده، علیرغم وقت زیادی که برای تعالی فصلنامه صرف نموده اند کافی نمی دانند پس بیاییم دست همکاری دهیم و با کار و اندیشه نقطه نظرات خود را مدون و مکتوب ساخته و در فصلنامه منتشر سازیم تا بتوانیم با کمک یکدیگر چرخ گردون سازندگی و حیات را در این برهه راهبر شویم.