سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
ژنیکوماستی در مردان
همه میدانیم که در سن بلوغ و تحت تاثیر هورمون استروژن ـ که مهمترین هورمون زنانه است ـ در دختران پستانها شروع به رشد میکند. در پسرها به دلیل وجود هورمون تستوسترون ـ که مهمترین هورمون مردانه است ـ رشد پستانها ایجاد نمیشود و این اعضا در همان حالت بچهگانه باقی میمانند.
واضح است که اگر به هر دلیل در مردان میزان هورمون استروژن نسبت به تستوسترون زیاد شود، رشد غیرطبیعی پستانها در مردان را شاهد خواهیم بود. البته چند حالت فیزیولوژیک یعنی طبیعی نیز وجود دارد که باعث ژنیکوماستی میشود. اولین نوع ژنیکوماستی فیزیولوژیک مربوط به دوران بلوغ است. بسیاری از پسرها اواسط دوره بلوغ یعنی حدود ۱۴ سالگی بزرگی و برآمدگی دردناکی را در پستانهایشان متوجه میشوند. این حالت معمولا زودگذر بوده و طی ۶ ماه از بین میرود و همزمان با رشد اندامهای مردانه است.
در پسران و مردان چاق نیز رشد پستانها نسبت به دیگران بیشتر است. البته حجم عمده این رشد مربوط به چربی است، اما قسمتی از آن به دلیل تبدیل هورمون مردانه در بافت چربی به هورمون زنانه است که به رشد بافتهای پستانی منجر میشود. مردان پیر نیز بتدریج با کم شدن هورمون مردانه و زیاد شدن بافت چربی درجاتی از ژنیکوماستی را تجربه میکنند که غیر طبیعی نیست.
نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که سرعت ایجاد ژنیکوماستی اهمیت زیادی دارد. وقتی این مشکل سریع ایجاد میشود، پستانها نسبت به لمس حساس میشود و در این موارد باید احتمال وجود بیماریها را در نظر داشت. نکته دیگر، خروج خون و تغییر شکل پوست پستان است که حتما باید به عنوان یک نشانه خطر مورد توجه قرار گیرد. همانطور که گفته شد، پسران اواسط بلوغ به موازات رشد اندامهای مردانه به طور موقت رشد مختصری در پستانهایشان خواهند داشت. توجه به این موضوع لازم است که اگر رشد پستانها با رشد اندامهای جنسی هماهنگ شود، به عنوان کمبود هورمونهای مردانه، فرد باید مورد معاینه و بررسیهای آزمایشگاهی قرار گیرد. گاهی این اتفاق در مردان بالغ که حتی صاحب فرزند هستند نیز رخ میدهد که باید به دلیل به هم خوردن تعادل هورمونهای جنسی مورد بررسی و درمان قرار گیرد. گاهی ژنیکوماستی نشانه بیماریهای خطرناکی مثل تومورهای هیپوفیز است. دراین بیماری به دلیل رشد تومور تولید هورمونهای کنترلکننده غدههای سازنده هورمون مردانه مختل شده و بیمار به موازات رشد پستانها دچار افت قوای جنسی میشود و وجود سردرد و نقص بینایی، تشخیص این بیماری را محتمل میکند.
تومورهای بیضه نیز میتواند با ایجاد ژنیکوماستی خود را نشان دهد، در این حال معمولا رشد یکی یا هر دوی بیضهها علامت بیماری است.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست