شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

نگاهی به تاریخ و جستجوی كاربرد چوب در زندگی انسان


نگاهی به تاریخ و جستجوی كاربرد چوب در زندگی انسان

● چوب چیست ؟
تعریف چوب در فرهنگ لغات به گونه های مختلف آمده است .از جمله قسمتهای سفت و سخت درخت ، آن قسمت از درخت كه در زیر پوست قرار دارد ، آنچه از درخت ببرند برای سوزاندن یا ساختن …

چوب چیست ؟

تعریف چوب در فرهنگ لغات به گونه های مختلف آمده است .از جمله قسمتهای سفت و سخت درخت ، آن قسمت از درخت كه در زیر پوست قرار دارد ، آنچه از درخت ببرند برای سوزاندن یا ساختن اشیاء چوبی بكار ببرند .

چوب و دستاوردهای گیاهی

چوب و دستاوردهای گیاهی از جمله مصالحی است كه از دوران پیشین به گونه ای طبیعی در اختیار و دسترس بشر بوده است . در بخش هایی كه جنگل و گیاه فراوان بوده است مردمان از زمانهای پیش از تاریخ از چوب و مصالح گیاهی برای ساختن ابزارها و پناهگاه سود برده و خوراك خویش را نیز از فرآورده های جنگلی بر می آورده اند .

با آنكه به علت دائمی نبودن چوب و پوسیدن آن به مرور زمان آثار چندانی از وسایل و ساختمانهای اولیه چوبی و گیاهی به جای نمانده است ولی باقی ماندن آثار معدود ساختمانی و هنری چوبی از تمدنهای مصر و ایران باستان نشان دهندهٔ قدمت و رواج كاربرد مصالح چوبی در تاریخ این تمدن هاست . پـژوهشـها نشـان داده اسـت كه در دوران یـخ بندان شمـال اروپـا ، فـلات ایـران دورهٔ پربارانی را می گذرانده است .در این دوران ، سرزمین ایران پوشیده از جنگلهای انبوه بوده است حتی در زمان هخامنشیان نیز در بخش های بسیار از ایران جنگلهایی بوده است كه امروزه از آنها فقط تك درختانی باقی است .

چوب از زمان باستان در ایران به صورت مصالح ساختمانی در بخش های مختلف ساختمانها به كار می رفته است . درخت سدر یكی از درختان خانوادهٔ كاج است كه دارای چوبی بسیار سخت و خوشبوست . درخت سدر معمولاً‌ به بلندی بسیار تا حدود ۴۰ متر رشد می كند و ضخامت تنهٔ آن گاهی به ۳ متر و بیشتر می رسد .

این چوب از قدیم در جنگلهای لبنان فراوان بوده و در كتابهای مذهبی مثل تورات به آن اشاره شده است . ویژگیهای فیزیكی چوب سدر چون سختی و بزرگی درخت سنگینی ویژه ( وزن مخصوص زیاد ) و ضریب ارتجاعی بالا و نیز بدان روی كه بومی ویژه اش آنرا از گزند موریانه به دور می دارد موجب گشت كه از قدیم این چوب در مصر ، بین النهرین و ایران مورد استفادهٔ فراوان داشته باشد و هزاران سال به صورت آثاری چون تیرهای چوبی قصرها و تابوتها سالم باقی بماند .

چوب بلوط كه چنین مینماید كه همان چوب یاكا است ، دارای ویژگی های فیزیكی عالی دوام و سختی زیاد است و چنین پیداست كه در پایهٔ ستونهای كاخهای هخامنشی به كار می رفته است .