چهارشنبه, ۲۲ اسفند, ۱۴۰۳ / 12 March, 2025
گزهای هوسانگیز

گز یکی از تنقلات شیرین، معروف و سنتی ایران است که سابق بر این فقط مسافران اصفهان آن را با خود به شهرهای مختلف ایران میبردند، ولی امروزه تولید و عرضه این محصول درنقاط مختلف ایران به چشم میخورد.
گز محصولی است از ترکیب شکر، سفیده تخممرغ، عسل، انگبینها (گز انگبین، شیرخشت، ترنجبین)، عطریات (گلاب و عرق بیدمشک) و انواع مغزها. البته برخی تولیدکنندگان برای کاهش قیمت این محصول بیشتر از شکر سفید به جای انگبینها استفاده میکنند. اما نوع اصیل این شیرینی که هنوز هم به صورت سفارشی تهیه میشود دارای مقداری عصاره گرانبهای انگبین است. انگبینها به دلیل آن که شیرین مزه هستند جایگزین مناسب شکر سفید محسوب میشوند. علاوه بر این خصوصیت ارزش تغذیهای گز انگبیندار به دلیل خواص مفید آن معمولا ۴ تا ۵ برابر ارزش گز معمولی است.
به طور کلی گز تنها مادهای است که میتوان با بهکارگیری از ترنجبین و شیرخشت در آن ارزش تغذیهای آن را افزایش داد. البته بد نیست بدانید گزها دارای کالری بالایی بوده به گونهای که در ۱۰۰ گرم آن ۵۰۰کالری انرژی نهفته است. البته براساس تحقیقات به عمل آمده اخیرا از پودر گیاه استویا که سبزرنگ بوده و حدود ۱۰ تا ۱۵ برابر شیرینتر ولی کم کالریتر از شکر است در این محصول استفاده میشود.
به توصیههای زیرتوجه کنید
یک گز مرغوب به طور معمول سفید است و تنها در صورت اضافه شدن افزودنیهای طبیعی مجاز متمایل به ماده افزوده شده میگردد. این محصول باید براحتی در دهان حل شده ، گلو را نسوزاند و ضمن برخورداری از بافت نرم و جونده قابل شکستن نیز باشد. این محصول میتواند از طریق به کار بردن مغزهایی نظیر پسته و بادام مانده و نامرغوب آلوده به سم خطرناک و سرطانزای افلاتوکسین آغشته گردد. مصرف طولانیمدت این سم میتواند مصرفکننده را به سرطان کبد مبتلا سازد.
همچنین گز نامرغوب میتواند در اثر وجود آفات گیاهی احتمالی درون مغز پسته یا بادام یا آرد، در مدت زمان نگهداری در جعبه، آلوده به کرم یا حشره شود. از سوی دیگر این محصول میتواند از طریق دست آلوده کارگر، ابزار و وسایل کار، مواد اولیه و بستهبندی نامناسب و به طور کلی عدم رعایت موازین بهداشتی در فرآیند تولید آلوده به میکروبهای بیماریزا گردد. لذا لزوما این محصول را از اماکن معتبر و در بستهبندی بهداشتی تهیه و به تاریخ مصرف و پروانه بهداشتی آن توجه کنید.
شرایط نگهداری گز
گز را در محلی خشک و خنک و دور از نور خورشید و گرما نگهداری کنید و از قرار دادن آن در کنار مواد شوینده اجتناب کنید. بهترین زمان مصرف برای گز معمولی بین ۲ تا ۴ ماه و برای گزهای شکلاتی ۶ تا ۹ ماه است. برای نگهداری طولانیتر، گز را میتوان در یخچال یا فریزر نگهداری کرد. گز فریز شده بهتر است ۲ ساعت قبل از مصرف در دمای اتاق قرار گیرد. در صورت چیدن این محصول خوشمزه در ظرف باید از ظروف دردار استفاده کنید یا روی ظرف را با پوشش مناسب بپوشانید.
توجه: گز برای افراد دیابتی توصیه نمیشود و این افراد باید طبق دستور پزشک مصرف کنند. خوردن گز به علت داشتن سفیده تخممرغ برای کودکان زیر یک سال توصیه نمیشود. از سوی دیگر بعد از خوردن گز دندانهای خود را مسواک بزنید و این را بدانید که ممکن است در برخی گزها پوسته سخت مغزها در آن باقیمانده باشد؛ لذا هنگام مصرف محتاط باشید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست