شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

اینترنت همیشه بد نیست


اینترنت همیشه بد نیست

● موضع فعال دین در فضای مجازی
گسترش و پیشرفت فناوریهای ارتباطی و سرعت آن در جوامع به حدی است که اگر تا دیروز داشتن تلفن همراه یا ارتباط با اینترنت و استفاده از کامپیوتر یک امر …

موضع فعال دین در فضای مجازی

گسترش و پیشرفت فناوریهای ارتباطی و سرعت آن در جوامع به حدی است که اگر تا دیروز داشتن تلفن همراه یا ارتباط با اینترنت و استفاده از کامپیوتر یک امر فانتزی و حاشیه ای بود اما امروز دیگر به عنوان یک نیاز اساسی مطرح می باشد به طوری که هم اکنون کمتر کسی است که از تلفن همراه و یا رایانه و ارتباط با اینترنت استفاده ننماید. در سیاست های نظام جمهوری اسلامی استفاده از این فناوریها و گسترش آن به عنوان یکی از محورهای اساسی شناخته شده است. نظام بانکی کشور یکی از دستگاه هایی است که به نحو مناسبی در حال توسعه و بهره برداری از این فناوریها می باشد. سایر دستگاه ها و مراکز فرهنگی و اقتصادی و آموزشی نیز تلاش دارند از این ظرفیت و بستر ایجاد شده با توجه به ویژگی های آن کمال استفاده را برده و به فعالیت های خود شتاب بیشتری را بدهند. تولید و بهره برداری از هزاران وب سایت توسط حوزه های علمیه و دانشگاه ها و موسسات و سازمانهای فرهنگی و همچنین ایجاد و بلاگ های شخصی با موضوعات علمی و فرهنگی و تخصصی را که هم اکنون آمار آن به بیش از دو میلیون رسیده است. را باید در این راستا به فال نیک گرفت. البته در این زمینه مانند سایر عرصه های اجتماعی می بایست با تشکیل هسته های فکری پیرامون کاهش آسیب های این فناوریها با حضور اندیشمندان و تصمیم گیرندگان دستگاه های اجرایی و فرهنگی به صورت مستمر برنامه ریزی نمود و متولیان مشخصی در این زمینه مسئولیت های خود را به نحو مقتضی و مناسب انجام دهند. مقام معظم رهبری پیرامون اهمیت استفاده از این ابزارهای جدید و اینترنت می فرمایند:

آنها (دشمنان) غافلند از اینکه این ابزارها می توانند مورد استفاده ما هم قرار بگیرد. یعنی وقتی اینترنت به وجود آمد، یک ابزار اختصاصی نبود، ما هم می توانیم از آن استفاده بکنیم، یعنی یک راه دوطرفه است. اگر دشمن می تواند از علوم ارتباطات و از پیشرفت ها و تازه های علمی این رشته استفاده کند، ما هم می توانیم استفاده کنیم. ما هم باید دنبالش برویم تا استفاده کنیم. چه مانعی دارد؟ از همان شیوه هایی که ضلالت منتشر می کنند، می شود ما استفاده کنیم و هدایت را منتشر کنیم. استعداد ما در استفاده از ابزارها، استعداد بالایی است... باید از این گونه ابزارها استفاده کرد تا هرچه ممکن است دایره اثرگذاری خود را وسیع تر کنیم.

امروز اینترنت و ماهواره و وسایل ارتباطی بسیار متنوع وجود دارد و حرف، آسان به همه جای دنیا می رسد. میدان افکار مردم و مومنین، عرصه کارزار تفکرات گوناگون است. امروز ما در یک میدان جنگ و کارزار حقیقی فکری قرار داریم. این کارزار فکری به هیچ وجه به زیان ما نیست؛ به سود ماست. اگر وارد این میدان بشویم و آنچه را که نیاز ماست- از مهمات تفکر اسلامی و انبارهای معارف الهی و اسلامی- بیرون بکشیم و صرف کنیم، قطعا برد با ماست؛ لیکن مساله این است که ما باید این کار را بکنیم». (۱)

همچنین حضرت آیت الله مصباح یزدی در این راستا طی سخنانی به طلاب و فضلا محترم حوزه علمیه قم تاکید می نمایند که: «مسئولیت ما در جامعه این است که سعی کنیم راه استفاده مشروع از همه وسایل جدید بیشتر باز شود و تا حدی که ممکن است، کاری کنیم از مفاسد آن کاسته شود. یکی از این مسایل که امروز برای ما مطرح است، همین وسایل اطلاع رسانی جدیدی است که یک شاخه اش اینترنت است... این بهترین وسیله ای است که می توانیم اسلام را با کمترین هزینه به وسیله آن به دنیا معرفی کنیم؛ دنیایی که تشنگان شناخت حقیقت در آن کم نیستند. ما- با توجه به کمبود امکانات و نیرویی که داریم- اگر نمی توانیم حضورا نیازهای دنیا را برای شناختن اسلام، تشیع و حقایق برطرف کنیم، با استفاده از این وسیله می توانیم بسیاری از کمبودهایمان را جبران کنیم.»

لذا با توجه به آرمان های والای انقلاب اسلامی و ضرورت آشنایی هرچه بیشتر ملل دنیا با ارزش های دینی و انقلابی و مقابله با شبهات و دشمنی های استکبار در فضای مجازی، لزوم حضور هرچه بیشتر فرهیختگان و دلسوزان نظام و پیشکسوتان جهاد و ایثار در جهت تولید محتوای مفید و موثر در این عرصه بیش از بیش احساس می شود و باید با هماهنگی هرچه بیشتر از تمام ظرفیت خود در این زمینه استفاده کنیم. ان شاءالله

مصطفی همدانی