یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

سیری در حوادث مهم ۱۳ آبان


سیری در حوادث مهم ۱۳ آبان

بررسی هر چند گذرای ماه آبان در تقویم نشان دهنده این نکته است که در این ماه سالروز چند حادثه بسیار مهم تاریخی نهفته است

بررسی هر چند گذرای ماه آبان در تقویم نشان دهنده این نکته است که در این ماه سالروز چند حادثه بسیار مهم تاریخی نهفته است .

از سالروز تبعید حضرت امام خمینی به ترکیه تا اشغال لانه جاسوی آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام و شهادت دانش آموز ۱۳ ساله حسین فهمیده

تبعید امام خمینی به ترکیه در شب ۱۳ آبان ۱۳۴۳، صدها کماندو به همراه مزدوران ساواک به منزل امام در قم حمله ور شدند ایشان را دستگیر و به تهران منتقل کردند و سپس با یک هواپیمای نظامی امام را به ترکیه تبعید کردند. این سرآغار هجرتی بود که ۱۴ سال بعد پیروزی انقلاب اسلامی را به بار آورد.

● کشتار دانش آموزان

سیزدهم آبان ۱۳۵۷ و در روزهای اوج گیری انقلاب اسلامی دهها نفر از دانش آموزان که برای انجام تظاهرات در محوطه دانشگاه تهران تجمع کرده بودند، هدف تیراندازی مأموران حکومت قرار گرفته و به شهادت رسیدند. به دلیل بسته بودن درهای دانشگاه هیچ یک از دانش آموزان نتوانستند از برابر آتش گلوله های مأموران بگریزند و این امر تلفات آنان را افزایش داده بود. این جنایت توسط دولت »آشتی ملی« شریف امامی صورت گرفت.

● حادثه ۱۳ آبان ۱۳۵۷

بعد از حادثه ۱۷ شهریور آن سال، دومین خونریزی عمده دولت شریف امامی بود؛ در حالی که عمر سیاسی این دولت از ۷۰ روز تجاوز نمی کرد. ابعاد حادثه دانشگاه به حدی بود که وقتی در برنامه اخبار شبانگاهی گزارش تیراندازی مستقیم سربازان به روی دانش آموزان در دانشگاه از شبکه سراسری تلویزیون پخش شد، وزیر علوم بلافاصله استعفا داد و فردای آن روز کابینه شریف امامی نیز سقوط کرد. از آن پس روز ۱۳ آبان «روز دانش آموز» نامیده شد.

● اشغال لانه جاسوسی

روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ جمعی از دانشجویان دانشگاه های تهران که بعداً خود را دانشجویان پیرو خط امام نامیدند سفارت آمریکا در تهران را به اشغال خود درآوردند. بهانه عمده دانشجویان تصرف کننده سفارت، استقبال دولت آمریکا از شاه فراری ایران برای ورود به آمریکا بود و دولت آمریکا به این جهت مورد حمله قرار می گرفت که به جای تلاش در استرداد شاه ایران برای محاکمه در داخل کشور، از هیچ کوششی به منظور حمایت از شاه فروگذار نکرده بود و این در افکار عمومی ایران دلیل موجهی برای اثبات کینه توزی و رویه خصمانه دولت آمریکا به حساب می آمد و البته خدشه ای به آن وارد نبود.

گفتنی است سفارتخانه آمریکا از هیچ تلاشی در جهت مقابله با نظام نوبنیاد جمهوری اسلامی ایران فروگذار نمی کردند. تماس با سرکردگان گروههای ضد انقلاب ، ارتباط حمایتی با شبکه های کودتا و براندازی در داخل کشور و تأمین مالی گروهکهای تروریستی که در غرب و جنوب ایران به انفجار در لوله های نفتی و یا ایجاد نا امنی و بی ثباتی در مناطق کردنشین مشغول بودند، از عملکردهای مأموران سیاسی فعال در ساختمان سفارت امریکا بود. این حقایق در اسناد لانه جاسوسی نیز آمده است.

● شهادت حسین فهمیده

شهید فهمیده در شهریور ماه ۱۳۵۹یک هفته پیش از اعلام رسمی آغاز جنگ به جبهه خرمشهر اعزام شد. از آنجا که در روزهای نخستین از شرکت او در خط مقدم جلوگیری می شد، با تلاش هایی از جمله یک نفوذ چریکی به خط نیروهای دشمن، برای حضور در خط مقدم اجازه گرفت. وی در غروب سی و یکم شهریور ماه -از نخستین روزهای اعلام تجاوز نظامی ارتش عراق- همراه با محمد رضا شمس در جبهه نبرد حضور رسمی یافت. این دو، یک بار در هفته اول مهرماه زخمی شده و به بیمارستان ماهشهر اعزام شدند. چند روزی پس از بهبودی با ترخیص از بیمارستان و بازگشت به جبهه و پایان دادن مجدد به مخالفت فرماندهان با حظورشان؛ به خط مقدم اعزام شدند. امّا فهمیده بار دیگر در بیست و هفتم مهرماه طی مقاومت در برابر حمله های دشمن دوباره زخمی شد. او سر انجام در ۸ آبان ماه ۱۳۵۹ در کوت شیخ، نزدیک ایستگاه راه آهن خرمشهر به شهادت رسید .

بدنبال شهادت حسین فهمیده امام خمینی طی پیامی فرمودند :

« ... رهبر ماآن طفل سیزده ساله ای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها زبان و قلم بزرگ تر است، با نارنجک ، خود را زیر تانک دشمن انداخت وآن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید.»

● شکل گیری بسیج دانش آموزی

شکل گیری بسیج و حضور دانش آموزان در عرصه های مختلف فعالیتی آن جلوه های اولیه تشکیل بسیج دانش آموزی بوده است. پیش بینی قسمتی بنام بسیج دانش آموزی در واحد بسیج مستضعفین که در سازمان قبلی سپاه تعبیه شده بود اوّلین پایه های سازمانی حضور بسیج دانش آموزی را در مجموعه ی بسیج و سپاه نشان می دهد.

توافقنامه ی فرمانده نیروی مقاومت و وزیر آموزش و پرورش در سال ۷۱ اوّلین سند رسمی و در سطح ملّی است که ارتباط سازمانی بسیج دانش آموزی با نظام آموزش و پرورش را تعریف می کند و شکل می بخشد.

قانون تشکیل و توسعه ی بسیج دانش آموزی که در مجلس پنجم در سال ۷۵ به تصویب رسید بالاترین سندی است که در سطح قانون، بسیج دانش آموزی را تعریف می کند و وظایفی را بر عهده نیروی مقاومت بسیج و وزارت آموزش و پرورش قرار می دهد که آیین نامه ی اجرایی این قانون را دولت نهم در سال ۸۶ به تصویب رساند.

● شرکت ۳ میلیون بسیجی در راهپیمایی ۱۳ آبان

رئیس بسیج دانش آموزی کشور از حضور سه میلیون دانش آموز بسیجی در مراسم راهپیمایی ۱۳ آبان ماه امسال که با عنوان روز دانش آموز نامگذاری شده است خبر داد .

سردار محمد صالح جوکار با بیان اینکه سیزدهم آبان ماه امسال روز دانش آموز بسیجی، دشمن شناسی و استکبار ستیزی نامیده شده است گفت: سه میلیون دانش آموز بسیجی در کشور به صورت سامان یافته در روز ملی مبارزه با استکباری جهانی شرکت می کنند تا وحدت و اقتدار بسیج را به نمایش بگذراند.

رئیس بسیج دانش آموزی کشور همچنین از برگزاری مسابقه نقاشی توسط دانش آموزان بسیجی دوره ابتدایی خبر داد و گفت: موضوع مسابقه شیطان بزرگ و دشمن قرآن است که کودکان پیام های قلبی و ذهنی شان را در رابطه با جنایات آمریکا و اهانت به قرآن کریم و کشتار سایر کودکان در کشورهای دیگر به تصویر می کشند.

جوکار با بیان اینکه در ۶ هزار و ۲۵۷ واحد مقاومت بسیج در مدارس ابتدایی ایجاد شده است گفت: دانش آموزان بسیجی در دوره ابتدایی « امیدان» نام دارند.

آموزش ۱۰۰ هزار دانش آموز بسیجی فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز گفت : از زمان آغاز طرح رهروان شهید فهمیده در چهار استان ساحلی جنوب شامل خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان در مجموع نزدیک به ۱۰۰ هزار دانش آموز بالای ۱۳سال به عضویت این طرح درآمده اند.

سردار دریادار علی فدوی در اجتماع نیروهای بسیجی طرح رهروان شهید فهمیده افزود : ۶۰ هزار نفر از آنان در مرحله سوم این طرح یعنی نظیر به نظیر سازماندهی و آموزشهای مقدماتی را نیز برای مقابله با دشمن فرا گرفته اند.

وی گفت:دانش آموزان در طرح رهروان شهید فهمیده در زمینه استفاده از شناورهای این نیرو آموزشهای لازم را فرا می گیرند.

فدوی افزود : در اجرای طرح رهروان شهید فهمیده نیروهای دانش آموزشی پس از سازماندهی ، عضوبسیج دانش آموزی می شوند که با پشت سرگذاشتن آموزشهای ۳۰ تا ۴۵ روزه وارد طرح نظیر به نظیر می شوند که در این مرحله نیز پس از پشت سرگذاشتن یک دوره یکساله آموزشی مقطع به مقطع با نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارتباط دائمی خواهند داشت.

● یادواره ۳۶ هزار دانش آموز شهید

در جنک هشت ساله تحمیلی ۳۶ هزار دانش آموز به شهادت رسیده اند . این آمار افتخار بزرگی برای جامعه دانش آموزی کشور محسوب می شود .

امسال یادواره شهید مهرداد عزیزاللهی به همراه ۳۶ هزار شهید دانش آموز کشور و ۵ هزار و ۴۰۰ شهید دانش آموز استان اصفهان با حضور وزیر آموزش و پرورش در استان اصفهان برگزار شد.

در این کنگره حاجی بابایی، وزیر آموزش و پرورش، سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، سردار جوکار، رئیس سازمان بسیج فرهنگیان، سردار سلیمانی، فرمانده سپاه حضرت صاحب الزمان (عج) استان اصفهان، نماینده ولی فقیه در استان و تنی چند از مسوولان بلندپایه استانی با نثار فاتحه بر مزار شهید مهرداد عزیزاللهی و شهدای گمنام استان اصفهان یاد و خاطره ی این شهیدان را گرامی داشتند.

مراسم مشابه دیگری نیز برای گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دانش آموز در کرج برگزار شد .

یادواره کشوری شهید فهمیده و ۳۶ هزار دانش آموز شهید با حضور ۲ هزار دانش آموز بسیجی و خانواده های معظم شهدای کرج و مسئولان این شهر برگزار شد.

چندی پیش نیز اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان، یادواره ۳۶ هزار شهید دانش آموز را با هدف ارتقای سطح کمی و کیفی طرح همکلاسی آسمانی ــ که هرساله با حضور دانش آموزان اجرا می شود ــ در استان ایلام برگزار کرده بود .

روح الله امین آبادی