جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
سوریه به چه قیمتی میانجی گر اروپا و ایران خواهد شد
![سوریه به چه قیمتی میانجی گر اروپا و ایران خواهد شد](/web/imgs/16/119/ajfxy1.jpeg)
سفر بشار اسد به پاریس تنها به عادیسازی و گسترش روابط با فرانسه خلاصه نشده است. این بار نیکولا سارکوزی که میزبان ۴۳ کشور جهان از جمله بشار اسد به مناسبت آغاز به کار اتحادیه اروپا مدیترانه و روز ملی فرانسه است و علاوه بر آن یک هفته پیش ریاست اتحادیه اروپا را نیز بر عهده گرفته علاوه بر عادی سازی روابط با فرانسه برای حل بحران هستهای ایران خواستار کمک سوریه نیز شده است.
این موضوعی است که بشار اسد رئیس جمهوری سوریه خود در مصاحبههایش در فرانسه به آن اشاره کرده است. به گفته بشار اسد سارکوزی از وی خواسته در موضوع هستهای ایران میانجیگری کند.
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی ب اف ام در پاسخ به پرسشی درباره این که آیا وی حاضر است در موضوع هستهای ایران که این کشور را با اتحادیه اروپا و امریکا رو در رو قرار داده است، میانجیگری کند، گفت:« حتما و این مطلبی است که نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه از وی خواسته است. اما برای این منظور و کسب موفقیت باید دقیق و صریح بود. به همین دلیل باید چارچوب کار مشخص باشد و چارچوب موجود توافق نامهها، قوانین و مقررات بین المللی است. »
بشار اسد همچنین گفت:« در مورد برنامه هستهای ایران نیز قوانین بین المللی وجود دارد که به تمام کشورها این حق را می دهد از رآکتور هستهای غیرنظامی برخوردار شوند و برای رسیدن به این هدف می توانند به تولید سوخت مورد نیاز رآکتور بپردازند. »
وی در گفت و گوی دیگری با رادیو فرانسه هر گونه اقدام نظامی علیه ایران را به شدت رد کرد و گف: «اقدام نظامی علیه ایران برای جهان، پرهزینه خواهد بود و آمریکا و اسرائیل، بهای چنین حملهای را خواهند پرداخت. به اعتقاد من عواقب چنین حملهای سالها و شاید دهها سال ادامه داشته باشد.»
بشار اسد در ادامه افزود:« به دنبال درخواست نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه با طرف ایرانی دیدار خواهد کرد تا به حل مناقشه هسته ای کمک کند. من از ایرانیها خواهم خواست سند محکمی که ثابت کند به دنبال تولید سلاح هستهای نیستند، ارائه دهند. »
اسد همچنین تاکید کرد، این نخستین بار است که از ما می خواهند نقشی به عهده بگیریم، تا کنون از ما تنها نظرمان خواسته می شد.
رئیس جمهور سوریه گفت:« هر کشوری مطابق حقوق بین الملل، حق دسترسی به انرژی هسته ای و تولید سوخت هسته ای را دارد. اما آنها ( غربیها ) نمی خواهند ایران این کار را انجام دهد که این خلاف حقوق بینالملل است. چرا باید ایران از انجام این کار نهی شود؟ »
در همین حال حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در گفتوگو با شماره روز دوشنبه روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در پاسخ به سوالی درباره درخواست نیکولا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه از بشار اسد همتای سوری وی در نشست اتحادیه اروپا - مدیترانه در پاریس برای میانجیگری درباره پرونده هستهای ایران گفت:« ما موضع خود را به طور مستقیم با غرب اعلام میکنیم اما اگر بشار اسد میخواهد مواضع اعلام شده ما را تکرار کند هیچ مانعی وجود ندارد. »
● سوریه وارد بازی میشود؟
تنشهای ایران و غرب طی ماههای اخیر به شدت افزایش یافته است. اوجگیری تنشها زمانی آغاز شد که شائول موفاز وزیر مسکن اسرائیل تهدید کرد، فعالیتهای هستهای ایران را هر طور شده حتی به قوه زور باید متوقف کرد.
همزمان با اظهارات وی نیروی هوایی اسرائیل مانور نظامی مشترکی را در سواحل دریای مدیترانه به کمک یونانیها انجام داد که هدف از آن، آزمایش مسافتهای بالای ۱۵۰۰ کیلومتر و نحوه سوختگیری در چنین مسافتی بود. از آنجا که فاصله اسرائیل تا تاسیسات هستهای نطنز در حدود ۱۵۰۰ کیلومتر است از این رو نتیجهگیری شد که مانور نظامی اسرائیل در راستای تهدید علیه ایران صورت گرفته است.
در مقابل ایران نیز علیه اسرائیل و پس از آن ایالات متحده آمریکا موضع گرفت و اعلام کرد، هر گونه حمله نظامی به خاکش را به شدت پاسخ خواهد داد. ایران همچنین تهدید کرد، تنگه هرمز را که نزدیک به ۴۰ درصد انرژی جهان از آن میگذرد و شریان اقتصادی جهان محسوب میشود را خواهد بست. ایران سه بار این تهدید را تکرار کرد. پس از مدت کوتاهی ایالات متحده آمریکا اعلام کرد، قصد دارد با هدف مهار تهدید ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز مانور نظامی دریایی را با حضور دو ناو آمریکایی و با مشارکت دو ناو بریتانیایی و ناوهای بحرینی برگزار کند.
بلافاصله پس از آن ایران مانور نظامی خود را در آبهای خلیج فارس انجام داد و پنج موشک جدید را به آزمایش کرد که با واکنش غرب نیز مواجه شد. اروپا و آمریکا آزمایش موشکی ایران را تهدید امنیتی تلقی کردند و نگرانیهای خود را نیز به هیچ عنوان پنهان نکردند. این روند را گفتیم تا نشان دهیم در روزهای اخیر تا چه اندازه نگرانیهای ایران و غرب از هم بالا رفته است.
از سوی دیگر اگر به متحدان استراتژیک ایران بنگریم، میبینیم که سوریه متحد اصلی ایران بوده است. وی اکنون به فرانسه رفته تا ضمن عادیسازی روابط با آن کشور و بهتر است بگوییم اتحادیه اروپا صفحه تازهای در روابط دیپلماتیکش با دنیا بگشاید. پر واضح است که سوریه با اروپا و به ویژه فرانسه بر سر لبنان دست به یک معامله بزرگ زد. زمینه برقراری آرامش در لبنان را مهیا کرد تا در مقابل از امتیازهای غرب بهره ببرد.
اگر به وضعیت کنونی سوریه در منطقه و جهان نگاهی بیاندازیم، حقایق تازهای را برداشت میکنیم. سوریه با اسرائیل در حال مذاکره است و اسرائیل در برابر بازگرداندن بلندیهای جولان خواستار قطع همکاریهای نزدیک سوریه با ایران و پایان دادن به حمایتهایش از حماس و حزبالله است. بلندیهای جولان برای سوریه بسیار مهم است و پس گرفتن آن به اندازهای برای سوریه حیاتی است که میتواند در نهایت قدرت تازهای را در عرصه منطقهای و عربی برای آن به وجود آورد.
پیش از این به نقل از هفتهنامه اشپیگل که آن هم از مقامهای امنیتی آلمان نقل کرده بود، آوردیم که غربیها به اسناد تازهای دست یافتهاند که نشان میدهد، نیروگاه هستهای که توسط اسرائیل بمباران شده بود، محلی برای استفاده فعالیتهای هستهای ایران و کره شمالی نیز بوده است. آن مجله در ادامه میافزاید، سوریه در صدد است که حمایتهای خود را از فعالیتهای هستهای ایران قطع کند.
شاید به راحتی بگوییم، این موضوع دروغ است. اما نباید فراموش کنیم در دنیای دیپلماسی ابزار فشار با هر چیزی ممکن است حتی اگر آن ابزار بر اخبار دروغ مبتنی باشد. در وضعیت فعلی سوریه بر سر لبنان با اروپا کنار آمده و توانسته ضمن آشتی با اروپا امتیازهای تازهای نیز به دست آورد. از این رو به هیچ وجه تمایل ندارد که پرونده تازهای علیهش گشوده شود و هر آنچه به دست آورده است را از دست دهد. به ویژه این که به پیشبرد مذاکرات صلح با اسرائیل بسیار امیدوار است و در عین حال خصومت آمریکا با خود را نیز به خوبی میبیند.
این نکتهای است که اروپاییها به خوبی از آن آگاهند. به همین دلیل است که سارکوزی از بشار اسد میخواهد در پرونده هستهای ایران وساطت کند. وساطتی که طبیعتا با چگونگی بهبودی روابط با آن ارتباط مستقیم دارد.
در مقابل پاسخ بشار اسد نیز قابل تامل است. بشار اسد در گفت و گویش با رادیو فرانسه گفت:« به دنبال درخواست نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، با طرف ایرانی دیدار خواهد کرد تا به حل مناقشه هسته ای کمک کند. من از ایرانیها خواهم خواست سند محکمی که ثابت کند به دنبال تولید سلاح هستهای نیستند، ارائه دهند. »
این گفته بشار اسد قابل تامل است. یکی از پرسشهایی که بوجود میآید این است که آیا بشار اسد که تا دیروز بدون هیچ قید و شرطی از فعالیتهای هستهای ایران حمایت میکرد، اکنون چگونه شده که خواستار ارائه سند محکمی از سوی ایران برای ثابت کردن صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای آن است؟ آیا این اظهار نظر منطبق با خواسته غرب نیست که دائما از ایران خواسته است که برای اثبات صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهایش سند محکم ارائه دهد؟
از این رو است که میتوان در گزارش اشپیگل درباره امکان تغییر موضع سوریه نسبت به فعالیتهای هستهایران کمی بیشتر تامل کرد. شاید هم به همین دلیل است که حسین شریعتمداری مدیر مسئول کیهان از سخنان بشار اسد چندان استقبال نمیکند و میگوید ما ما موضع خود را به طور مستقیم با غرب اعلام میکنیم اما اگر بشار اسد میخواهد مواضع اعلام شده ما را تکرار کند هیچ مانعی وجود ندارد.
در این جا نکته دیگری نیز وجود دارد. کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی و مصر مشابه همان دغدغهای را دارند که غرب از آن دائما سخن میگوید. قرار است این کشورها پس از بازگشت بشار اسد از فرانسه با وساطت عمرو موسی دبیر کل اتحادیه عرب تشکیل جلسه داده و رابطه خود را با سوریه عادی کنند. این بدان معنا است که سوریه باز هم به اعراب و غرب که دیدگاههایشان نسبت به ایران به هم نزدیکتر است، نزدیکتر میشود.
به نظر میرسد سوریه این بار هم سوریه قصد دارد وارد معامله تازهای شود. این بار معامله بر سر ایران است. این که چه چیزی در نهایت معامله میشود، باید نشست و دید. چیزی که مسلم است اتفاقات بسیاری در آینده انتظارمان را میکشند. شاید این اتفاقات معادلههای منطقه را تغییر دهد.
نویسنده : علی موسوی خلخالی
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست